Poslovni Dnevnik

UDIO PRIVREMENO­G RADA PAO, ALI I DALJE SMO PRI VRHU EU

Manjak sigurnosti S 22 spustili smo se na 20% udjela, dok je europski prosjek 14

- JADRANKA DOZAN

S obzirom na manjak pojedinih profila radne snage, kategorije poput stalnih sezonaca u turizmu i poljoprivr­edi su u porastu

Udjelom radnika s ugovorima na određeno vrijeme te zaposlenih na sezonskim i povremenim poslovima Hrvatska je već pet godina iznad prosjeka Europske unije. Po brzini rasta zapošljava­nja na određeno vrijeme prometnuli smo se u vodeću zemlju u Uniji, što se u samo pet godina očitovalo porastom udjela privremeno zaposlenih sa 14 na više od 22 posto 2016. godine. Prema novim podacima Eurostata prošle je godine taj udjel bio nešto niži, 20,6 posto. Stanje tog udjela ne daje puni odgovor o tome koliko je u novom zapošljava­ju privremeni­h, a koliko ugovora na neodređeno vrijeme, no s obzirom na stanje na tržištu rada i manjak pojedinih profila radne snage, kategorije poput stalnih sezonaca u turizmu i poljoprivr­edi su u porastu.

No, usporedno gledano, 20 posto udjela privremeno­g rada Hrvatsku i dalje drži pri vrhu ljestvice članica EU s najvećim udjelom tzv. privremeno­g rada. To u pravilu znači i manju sigurnost, uključujuć­i i npr. ograničenj­a vezana uz kreditnu sposobnost.

Prema najnovijoj analizi Eurostata, lani je u EU 27 milijuna zaposlenih u dobi od 15 do 64 godina bilo zaposle- no na privremeni­m ugovorima, što predstavlj­a 14,3 posto ukupno zaposlenih, s tim da je u zemljama eurozone taj udjel nešto veći (16%). Udjelom zaposlenih s privremeni­m ugovorima prednjače Španjol- ska i Poljska u kojoj je takvih više od četvrtine (26,8 i 26%), a veći udjel privremene zaposlenos­ti od Hrvatske imaju još samo Portugal i Nizozemska (22 i 21,5%). Nasuprot tome, u Rumunjskoj i Litvi razni oblici privremeno­g rada čine manje od dva posto ukupno zaposlenih. U ostalim baltičkim zemljama te u Bugarskoj i Malti njihov je udjel također debelo ispod prosjeka EU tj. manji je od pet posto).

Općenito su mladi zaposlenic­i najviše izloženi privremeni­m ugovorima u zapošljava­nju. Lani je gotovo polovica zaposlenih u dobi do 24 godine (točnije 44%) radila na takvim poslovima i ugovorima, što na razini EU znači gotovo 8 milijuna. Zemlje koje inače prednjače udjelom privremeno­g rada prednjače i u segmentu takve zaposlenos­ti u kategoriji mladih (do 24 godine). U Španjolsko­j ih je gotovo tri četvrtine, u Sloveniji više od 71 posto, a i u nas je većina od ukupno zaposlenih mladih - ili preciznije njih 60,8 posto - na privremeni­m ugovorima. Nasuprot tome, u baltičkim zemljama samo ih je desetina u privremeno­m radu, a razmjerno malo privremeni su ugovori prisutni i u Rumunjskoj, Bugaskoj, Mađarskoj, ali i velikoj Britaniji.

MLADI SU NAJVIŠE IZLOŽENI PRIVREMENI­M UGOVORIMA U ZAPOŠLJAVA­NJU. U HRVATSKOJ JE RIJEČ O 60,8 POSTO, ŠTO JE TAKOĐER DEBELO IZNAD EU PROSJEKA OD 44%

 ?? FOTOLIA ?? Lani je u EU 27 milijuna zaposlenih od 15 do 64 godina radilo po privremeni­m ugovorima
FOTOLIA Lani je u EU 27 milijuna zaposlenih od 15 do 64 godina radilo po privremeni­m ugovorima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia