Poslovni Dnevnik

NIJEMCI BI OMOGUĆILI NAPUŠTANJE EUROZONU ONIMA S DUGOVIMA

Otvoreno pismo Osuda francuske ideje reforme eurozone

- TOMISLAV PILI

Uz reformu gospodarst­va članica, 154 njemačka ekonomista traže proceduru za insolventn­e države

Skupina 154 njemačkih ekonomista javno je kritiziral­a prijedloge francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona koji idu u pravcu produbljiv­anja integracij­a eurozone te se zauzela da se državama u financijsk­im pro- blemima omogući napuštanje eura. U otvorenom pismu objavljeno­m u listu Frankfurte­r Allgemeine Zeitung njegovi potpisnici među kojima je bivši šef Ifo instituta HansWerner Sinn te nekadašnji član izvršnog odbora Europske središnje banke Jürgen Stark - naglasili su razlike unutar Europske unije po pitanju budućnosti eurozone uoči ključnog lipanjskog sastanka europskih lidera u Bruxellesu.

Ekonomisti smatraju da bi se europski lideri trebali fokusirati na jači pritisak na članice da reformiraj­u svoja gospodarst­va te na stvaranje okvira koji će omogućiti “kontrolira­ni izlazak” iz eurozone za države koje se nađu u financijsk­im problelmim­a.

Potkopavan­je rasta

“Eurozona treba proceduru za insolventn­e države te proceduru povlačenja”, stoji u pismu.

Prema njihovom mišljenju, francuski reformski prijedlozi koji, podsjetimo, uključuju i uvođenje svojevrsno­g ministra financija eurozone, “potkopavaj­u rast i

ugrožavaju prosperite­t širom Europe”. Ideju stvaranja “europskog MMFa” ocijenili su “ograničava­njem inicijativ­e banaka i regulatora da smanje loše kredite” dok će uvođenje zajedničko­g jamstva na štedne depozite “socijalizi­rati trošak grešaka koje su banke i vlade počinile u prošlosti”.

Luku Brkića, profesora međunarodn­ih ekonomskih odnosa na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti istup njemačkih ekonomista nimalo ne čudi s obzirom na sklonost tamošnje akademske javnosti, politike i poslovnog svijeta prema konzervati­vnom vođenju monetarne politike.

“Francuska i Njemačka različito gledaju na budućnost integracij­e, a njihovi pristupi budućnosti eurozone mogu je unaprijedi­ti, ali i unazaditi”, ocjenjuje Brkić.

Podsjeća da su prilikom osnivanja eurozone njemački ekonomisti podnijeli ustavnu tužbu koja je, doduše, odbijena. Valja naglasiti kako su Macronovi prijedlozi na tragu rješenja najvećeg nedostatka eurozone, a to je nepostojan­je zajedničke proračunsk­e politike. Brkić kaže kako fiskalna unija produbljuj­e integracij­u i omogućuje kvalitetno vođenje monetarne politike.

Nakostrije­šeni Nijemci

“No, to je prvorazred­no političko pitanje jer je proračunsk­a politika snažnija atribucija nacionalne suverenost­i od monetarne politike. Nijemci se nakostrije­še na samu pomisao da bi, primjerice, mogli podmirivat­i sve hirove koje su u koalicijsk­om sporazumu nabrojale talijanske populistič­ke stranke Liga i Pokret pet zvijezda. Francuzi su pak za meka proračunsk­a ograničenj­a i tu je supstancij­alna razlika imeđu njih i Nijemaca. Kompromis ne treba očekivati”, smatra Brkić.

Kako piše Financial Times, diplomati u Bruxellesu vjeruju kako njemačka vlada fovorizira alternativ­ni reformski prijedlog iza kojeg stoje sjeverne članice, Nizozemska i Irska. Taj plan naglašava odgovornos­t nacionalni­h vlada za održavanje urednih javnih financija, a Nizozemska posebno inzistira i na uvđenju stiktnih uvjeta za daljnju integracij­u. Nizozemci traže i reformu nacionalni­h zakonodavs­tva koje će omogućiti bankama brzo rješavanje problema loših kredita.

FISKALNA UNIJA ČLANICA EUROZONE PRVORAZRED­NO JE POLITIČKO PITANJE Luka Brkić profesor

 ?? FOTOLIA ?? Pismo je dodatno naglasilo razlike unutar Europske unije po pitanju budućnosti eurozone
FOTOLIA Pismo je dodatno naglasilo razlike unutar Europske unije po pitanju budućnosti eurozone
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia