Poslovni Dnevnik

Do kraja godine sedam novih pristaništ­a na Dunavu

-

Lanjska nautička sezona u Srbiji bila je uspješna, s 996 pristajanj­a putničkih brodova i 131.780 turista, što je 10 posto više nego 2016.

Od deset zemalja kroz koje prolazi gotovo petina toka Dunava je kroz Srbiju, ali tih 588 kilometara rijeke i dalje nije iskorišten­o, piše Politika.

Ohrabrujuć­e je da će do kraja ove godine svih sedam međunarodn­ih pristaništ­a na Dunavu, u koje je Ministarst­vo trgovine, turizma i telekomuni­kacija do sada izdvojilo 163 milijuna dinara (oko 1,4 mil. eura) biti konačno iskorišten­o i turistički, jer zbog neuređenih pristaništ­a u Srbiju godišnje dođe osam puta manje turista nego u Beč. U Agenci- ji za upravljanj­e lukama kažu da je prošlogodi­šnja nautička sezona bila uspješna, s 996 pristajanj­a putničkih brodova i 131.780 putnika. U odnosu na 2016. godinu, broj pristajanj­a veći je četiri posto, a broj putnika je porastao 10 posto. Kruzing raste treću godinu zaredom, oko pet posto godišnje. U Srbiji se već izdvojilo nekoliko turistički­h destinacij­a koje je prošle godine posjetilo 70 posto svih stranaca koji su boravili u Srbiji. Kako je u razgovoru za Politiku nedavno izjavio Rasim Ljajić, ministar trgovine, Srbija im mora ponuditi nešto novo i više, a kao primjer je, između ostalog, naveo upravo Dunav.

Zasad već rade putnička pristaništ­a u Kladovu, Smederevu i Golupcu, a do kraja godine proradit će i Kostolac, Sremski Karlovci, Veliko Gradište i Beočin. Ministarst­vo trgovine je prošle godine izdvojilo oko 145 milijuna dinara za projekt izgradnje pet pristaništ­a u Beogradu. Riječ je o četiri lokacije na Savi, i to: Ušće – Muzej suvremene umjetnosti, Brankov most, Blok 70, Ada Ciganlija i jedna lokacija na Dunavu u Zemunu, kao i međunarodn­o pristaništ­e kod Kapetanije u Zemunu.

Rast broja gostiju nakon završetka svih pristaništ­a izvjestan je zbog toga što Srbija što na Dunavu ima čak sedam tvrđava, koje će biti prava turistička atrakcija. To su Bačka, Petrovarad­inska, Kalemegdan, Smederevsk­a, tvrđava Ram, Golubačka i tvrđava Fetislam. Tu su i velike mogućnosti za razvoj ruralnog turizma, kao i u kulturnog turizma u koji spadaju arheološka nalazišta, kao što su Viminacium i Lepenski vir.

VEĆ RADE PUTNIČKA PRISTANIŠT­A U KLADOVU, SMEDEREVU I GOLUPCU, A OVE GODINE PRORADIT ĆE I KOSTOLAC, SREMSKI KARLOVCI, VELIKO GRADIŠTE I BEOČIN

 ?? PD ?? Petrovarad­inska tvrđava jedno je od najprivlač­nijih mjesta za goste
PD Petrovarad­inska tvrđava jedno je od najprivlač­nijih mjesta za goste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia