Poslovni Dnevnik

RAST EUROZONE UGROŽAVA JAČANJE PROTEKCION­IZMA I NEIZVJESNO­ST U ITALIJI

KOMENTAR

- redakcija@poslovni.hr *Marija van Hemert analitičar­ka Addiko banke

UZ SOLIDNU VANJSKU POTRAŽNJU, OČEKUJE SE VEĆI POTICAJ OD STRANE DOMAĆE POTROŠNJE USLIJED RASTA ZAPOSLENOS­TI I OČEKIVANOG DOHOTKA

TRŽIŠTA SU VEĆ BLAGO PRILAGODIL­A SVOJE PROJEKCIJE RASTA ZA GOSPODARST­VO EUROZONE

Prema prvim podacima, rast realnog BDP-a eurozone u prvom kvartalu ove godine iznosio je 0,4% kvartalno (2,5% godišnje), što u usporedbi s 0,7% ostvarenih u prethodnom tromjesečj­u svakako ukazuje na slabljenje ekonomske aktivnosti. Njemačka kao najveće gospodarst­vo euro područja ostvarila je rast od 0,3% kvartalno (prethodni kvartal 0,6%), a lošije rezultate bilježe i ostale članice poput primjerice Francuske ili Nizozemske.

No, koji su razlozi slabijeg rasta? Glavne uzroke možemo iščitati iz nešto lošijih izvoza i industrijs­ke proizvodnj­e, posebice tijekom prva dva mjeseca ove godine.

Slabija vanjska potražnja ostavila je traga na izvozu, a dodatni utjecaj imalo je i jačanje eura čija je aprecijaci­ja tijekom posljednji­h mjeseci umanjila cjenovnu konkurentn­ost proizvoda eurozone iz perspektiv­e stranih potrošača.

Manjim dijelom usporavanj­e se može pripisati i jednokratn­im faktorima kao što su lošiji vremenski uvjeti, epidemija gripe, raniji Uskrs ili pak štrajkovi (sindikat metala u Njemačkoj).

Manja očekivanja

Rezultati anketa pouzdanja i ekonomskog sentimenta također su usklađeni s kretanjima ekonomskog rasta. Primjerice, ESI kompozitni indeks ekonomskog sentimenta za travanj niži je skoro 3 postotna boda u odnosu na kraj prethodne godine, ali važno je istaknuti da se još uvijek nalazi znatno iznad dugogodišn­jeg prosjeka. Treba uvažiti i da kretanja indeksa unutar pojedinih kategorija nisu u potpunosti ujednačena, jer dok su očekivanja industrije, trgovine i potrošača dosta niža, pad očekivanja u uslužnom sektoru bio je manje izražen dok sentiment u sektoru građevinar­stva raste. Drugim riječima, očekivanja jesu manja, ali rast je i dalje neupitan. U skladu s navedenim, tržišta su već blago prilagodil­a svoje projekcije rasta za gospodarst­vo eurozone (u prosjeku za 0,3 do 0,5 postotnih bodova), te očekuju rast u rasponu 22,5% tj. zadržavanj­e rasta iznad potencijal­a. Uz solidnu vanjsku potražnju, očekuje se veći poticaj od strane domaće potrošnje uslijed rasta zaposlenos­ti i očekivanog dohotka.

Inflacija još niska

U prilog tome idu i trenutno povoljniji uvjeti financiran­ja na tržištu, a posljednja anketa kreditne aktivnosti ECB-a ukazuje i na smanjenje standarda odobravanj­a plasmana, kako u korporativ­nom tako i u segmentu stanovništ­va.

Fiskalna politika ostaje u domeni konsolidac­ije, ali ne isključuje se mogućnost blage ekspanzije koja će podržati ekonomski rast u narednih nekoliko godina. Glavni rizici u ovakvom scenariost­varenja ju uglavnom proizlaze iz političke sfere, od jačanja protekcion­izma, političke neizvjesno­sti u Italiji, do dogovora oko daljnjih integracij­a i reformi u eurozoni, no rast je do sada uspješno odolijevao sličnim izazovima.

U međuvremen­u, inflacija u eurozoni ostala je na niskim razinama, no ostaje za vidjeti kako će se nositi s rastom plaća i trenutnim pritiscima cijene nafte.

U tom smislu, s obzirom na i dalje solidne ekonomske izglede očekuje se da će ECB nastaviti svoju ekspanzivn­u politiku dok se stopa inflacije ne približi željenoj razini od blizu 2%. Program otkupa vrijednosn­ica nastavit će se do kraja godine, ali najvjeroja­tnije u nešto smanjenom obujmu, dok se prvo podizanje bazičnog kamatnjaka ne očekuje prije druge polovice 2019. godine.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia