Poslovni Dnevnik

Sberbank će smanjiti poslovanje u Europi

Povlačenje Prodajom turske banke, fokus na bliža tržišta

-

Ruska državna banka Sberbank planira smanjiti obujam poslovanja u Europi nakon što je dogovorena prodaju turske podružnice Denizbank, izjavio je u srijedu glavni izvršni direktor German Gref. Sberbank ne bi prodavao Denizbank da Zapad nije Rusiji nametnuo sankcije, rekao je Gref u srijedu za državnu televiziju Rossia 24.

Najveća ruska banka objavila je da će prodati tursku podružnicu najvećem dubajskom zajmodavcu Emira- tes NBDu za 2,7 milijardi eura. Sberbank je Denizbank kupio 2012. od posrnule francusko-belgijske banke Dexije u sklopu planiranog širenja na međunarodn­im tržištima.

U nastupu na ruskoj televiziji Gref je napomenuo da će transakcij­a biti zaključena krajem trećeg ili u četvrtom tromjesečj­u ove godine, prenosi ruska novinska agencija Tass. Grupa će se potom fokusirati na širenje u Kazahstanu i Bjelorusij­i, a u planu je i dalje prodaja banke u Ukrajini, kazao je Gref.

Sberbank je najavio povlačenje iz niza europskih zemalja još u rujnu prošle godine zbog teškoća u poslovanju povezanih sa sankcijama protiv Rusije. “Tamo (u Europi) smo pod izrazito snažnim pritiskom regulatora”, kazao je krajem rujna Gref u intervjuu za Rossiju 24. U Europi Sberbank je prisutan u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i nizu zemalja srednje i istočne Europe, uključujuć­i Hrvatsku.

SBERBANK NE BI PRODAVAO DENIZBANK DA ZAPAD NIJE RUSIJI NAMETNUO SANKCIJE, KAŽE GERMAN GREF

 ?? REUTERS ?? Pod pritiskom europskih regulatora
REUTERS Pod pritiskom europskih regulatora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia