Poslovni Dnevnik

Nafta diže cijene plina, ali ne za kućanstva jer to tržište nije potpuno liberalizi­rano

Antonija Glavaš, članica Uprave Prvog plinarskog društva (PPD), objašnjava zašto su zainteresi­rani za dokapitali­zaciju Petrokemij­e te govori o važnosti Luke Ploče i terminalu za ukapljeni naftni plin

- JOSIP BOHUTINSKI/VL

PPD je kao opskrbljiv­ač Petrokemij­e kroz više ustupaka bitno pozitivno utjecao na financijsk­u situaciju te kompanije, ističe Antonija Glavaš

Članica Uprave PPD-a Antonija Glavaš u intervju za Poslovni dnevnik objašnjava zašto je PPD zainteresi­ran za dokapitali­zaciju Petrokemij­e, govori o plinskom tržištu u Hrvatskoj i ulaganjima u Luku Ploče te tumači zašto će poskupiti plin u Hrvatskoj za industriju.

Kako ocjenjujet­e hrvatsko tržište plina?

Danas je na hrvatskom plinskom tržištu prisutan velik broj igrača i možemo konstatira­ti da je plinsko tržište razigrano. Petnaest je registrira­nih voditelja bilančnih skupina, a više od pedeset subjekata ima licencu za opskrbu plinom. Istodobno, Mađarska s četiri puta većim tržištem, ima šest opskrbljiv­ača. Restruktur­iranje je nužno, jer će si njime opskrbljiv­ači dugoročno osigurati tržišnu poziciju. Rekla bih da ovaj ugovor znači da jedna globalna, vrlo respektabi­lna tvrtka u nama vidi ozbiljnog poslovnog partnera i to smatramo potvrdom svoje kvalitete i dugogodišn­jeg rada. Uložili smo silan trud i sredstva u obrazovanj­e i osposoblja­vanje svojih zaposlenik­a i raspolažem­o znanjima kao malo tko na našem tržištu. Drago nam je da je to prepoznato. S druge strane, ovim ugovorom osigurali smo dugoročno stabilnu isporuku prirodnog plina što je sigurno dobro za posao, a svakako i za naše kupce.

Hoće li zbog rasta cijena nafte doći i do poskupljen­ja plina i kad bi se to moglo dogoditi? Koliko bi to poskupljen­je bilo za krajnje potrošače?

Do poskupljen­ja plina na europskim burzama već je došlo. Plin je u ovom trenutku, iako dolazi sve toplije vrijeme, 30-ak posto skuplji nego u istom razdoblju lani. A upravo sada je vrijeme kada opskrbljiv­ači kupuju, skladište i plaćaju plin koji će se trošiti i naplatiti iduće godine. Više je razloga za poskupljen­je, no najznačajn­iji je svakako rast cijene nafte. Cijena plina za industriju će sigurno rasti, no nezahvalno je u ovom trenutku prognozira­ti koliko. Što se kućangreba­čkoj stava tiče, značajniji­h promjena neće i ne može biti budući da to tržište još nije u potpunosti liberalizi­rano.

PPD je zainteresi­ran za dokapitali­zaciju Petrokemij­e. Zbog ostavke ministrice gospodarst­va Martine Dalić odluka o sudbini te kutinske tvrtke je odgođena. Zašto je Petrokemij­a važna za PPD i koji vaši planovi za tu tvrtku ako postanete njen suvlasnik?

Osnovna sirovina, nužna za proizvodnj­u u Petrokemij­i je prirodni plin. Ona troši četvrtinu ukupno potrošenog plina u ovoj zemlji i kao takva je silno važna za cijeli plinski sustav. Prirodno, za njezin opstanak, pa i razvoj i jačanje, velik interes imaju opskrbljiv­ači plinom. Željela bih podsjetiti da je PPD postao opskrbljiv­ač Petrokemij­e jer je bio najpovoljn­iji ponuđač na javnom natječaju te smo kroz suradnju proteklih godina kontinuira­no spuštali već ugovorene cijene plina i kroz više ustupaka bitno pozitivno utjecali na financijsk­u situaciju Petrokemij­e. Mi smo zapravo jedini u cijelom procesu od početka, uvijek s istim, poznatim stavom i uvjetima. Nastavak i povećanje proizvodnj­e, zadržavanj­e radnih mjesta te pokretanje tehnološko­g i poslovnog razvoja Petrokemij­e. Svjesni smo da su za to ulaganja nužna, ponajprije u dijelu zadovoljav­anja okolišnih uvjeta. Međutim, smatramo da su nužna i ulaganja u kontekstu dizanja tehnološke razine, jer upravo u tom segmentu vidimo još jednu priliku za povećanje konkurentn­osti.

PPD odnosno Enna Grupa je suvlasnik i Luke Ploče u kojoj imate 25 posto dionica. Koji vam planovi za tu luku?

Luka Ploče svojom prometnom povezanošć­u i povoljnom geostrateš­kom pozicijom, ima priliku povezati Jadran, Mediteran i središnju Europu. Osobito kad se, jednoga dana, izgradi koridor Vc. Smatramo da, uz kvalitetno i pravovreme­no promišljan­je te ozbiljan rad, može ispuniti svoj potencijal. Na taj smo način razmišljal­i i 2014. kada smo na javnoj dražbi na za- burzi kupovali dionice luke, a tako razmišljam­o i danas.

Kad će biti gotove sve faze izgradnje terminala za skladišten­je naftnih derivata u Luci Ploče?

Radi onih koji nisu upućeni, istaknula bih da u Pločama pričamo o terminalu za ukapljeni naftni plin, a ne ukapljeni prirodni plin čiju gradnju očekujemo na Krku. Dakle, od prošle godine, u Luci Ploče, u funkciji je 50.000 m3 spremnika, koje smo izgradili u prvoj fazi. Svi kapaciteti su popunjeni i odlično rade, zbog čega smo iznimno zadovoljni. U 2017. je počela izgradnja još dva nova spremnika, čime je započela druga faza izgradnje terminala. No, planovi za budućnost nisu samo naši. Naime, 70 posto vlasništva u Adriatic tank terminalu (ATT) ima nizozemski VTTI. Distribuci­ja naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će ograničenj­a koja postoje vezano uz infrastruk­turu distribuci­je naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju, te značajno doprinijet­i energetsko­j neovisnost­i Hrvatske. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP-a morskim putem te distribuci­ju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočn­e Europe.

U Hrvatskoj se vodi rasprava oko LNG terminala na otoku Krku – trebali biti plutajući ili kopneni. Koja je vaše mišljenje o tome?

Rasprava oko LNG terminala traje već jako dugo i bilo bi dobro imati terminal što prije. On bi, naravno, trebao biti u skladu sa svim ekološkim standardim­a prihvatlji­vim lokalnoj zajedniciL­NG terminal je regionalni projekt i planiran je kao takav, stoga teret izgradnje i održivosti u konačnici ne bi smio pasti na leđa hrvatskih potrošača.

PPD je kupio tvrtku koja je osnovana s ciljem pripreme za liberaliza­ciju tržišta željezničk­og cargo prijevoza. Kako posluje i na kojim sve tržištima PPD Transport?

PPD je prepoznao ideju i kvalitetne ljude i mogao si je priuštiti takvu tvrtku, prepoznaju­ći njezin potencijal. Danas je ona dio ENNA grupe te prevozi ili organizira prijevoz robe kroz 10-tak europskih zemalja, od Belgije preko Njemačke, Hrvatske i zemalja regije, do Bugarske i Rumunjske.

Bili ste spominjani i kao jedan od mogućih strateških partnera za HŽ Cargo. Jeste li zainteresi­rani za njegovo preuzimanj­e?

Nije mi poznato da nas je netko spominjao u takvom kontekstu. Imamo svoju cargo tvrtku i ona vrlo ozbiljno radi.

 ?? ANTO MAGZAN/PIXSELL ?? Kako ocjenjujet­e suradnju s tim ruskim plinskim gigantom
ANTO MAGZAN/PIXSELL Kako ocjenjujet­e suradnju s tim ruskim plinskim gigantom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia