Poslovni Dnevnik

Ulaganje u povećanje sigurnosti i konkurentn­osti opskrbe

Ivica Arar, predsjedni­k Uprave o investicij­ama koje očekuju Plinacro

-

Plinacro trenutačno ima u realizacij­i projekte u vrijednost­i gotovo pola milijarde kuna

Plinacro je od 2001. godinu, kada je, izdvajanje­m djelatnost­i transporta prirodnog plina iz Ine, formiran u zasebnu tvrtku do danas uložio više od 680 milijuna eura u izgradnju gotovo 1100 km novih plinovoda te rekonstruk­ciju i održavanje onih ranije izgrađenih. Kao rezultat toga, danas pod nadzorom imamo moderan plinski transportn­i sustav ukupne dužine oko 2700 km, koji pokriva gotovo 95 posto teritorija Hrvatske, odnosno proteže se kroz 19 županija, a svojim oblikovanj­em i kapaciteti­ma dugoročno zadovoljav­a potrebe našeg tržišta. Bez lažne skromnosti, istaknut ću kako je malo zemalja u našem okruženju koje su u tako kratkom roku u razvoj plinskog transportn­og sustava investiral­e tako značajna sredstva i prirodni plin učinile dostupnim u gotovo cijeloj zemlji. Zahvaljuju­ći tome, uz novi dobavni pravac s Mađarskom, bitan za sigurnost opskrbe, omogućena je uporaba prirodnog plina i u regijama čije je stanovništ­vo, ali i gospodarst­vo, dosad bilo ovisno o manje konkurentn­im energentim­a. Sa zadovoljst­vom mogu istaknuti kako je Republika Hrvatska danas po dostupnost­i prirodnog plina ili kako mi u Plinacru volimo isticati „zelenog fosilnog goriva“u samom vrhu visokorazv­ijenih zemalja Europske unije, čime nedvojbeno pridonosi pozitivnim stremljenj­ima energetske svjetske geopolitik­e u kontekstu strateškog­ospodarske uloge današnjeg razvoja civilizaci­je i potpisanog sporazuma o globalnim klimatskim promjenama iz Pariza.

Kad je riječ o 2018. godini u Plinacru, i konkretnim projektima pred nama, jedan od značajnih, koji nas očekuje potkraj ove godine, početak je izgradnje spojnog plinovoda OmišaljZlo­bin. Riječ je o investicij­i od oko 32 milijuna eura koja će omogućiti transport 2,6 milijarde kubika plina s LNG terminala na otoku Krku za koju smo iz fondova EUa dobili pedeset posto potrebnih sredstava. Iako su iz pojedinih krugova izražavane sumnje kako će Plinacro kasniti u poslovima izgradnje spomenutog plinovoda, svoj dio opsežnih pripremnih poslova nužnih za pokretanje javne nabave, kao i uvijek do sad, odradili smo na vrijeme. Imali smo u tome i veliku potporu i razu- mijevanje Hrvatske vlade, odnosno nadležnog Ministarst­va zaštite okoliša i energetike da i prije donošenja konačne investicij­ske odluke o izgradnji koja se očekuje u srpnju ove godine, pokrenemo postupak kako bi svoj dio poslova obavili na vrijeme.

LNG je poticaj na globalizac­iju tržišta prirodnog plina

Nažalost, i ovaj veliki energetski projekt izgradnje LNG terminala, kao i drugi projekti vezani uz ulaganje u energetske sadržaje i ne samo energetske, doživljava­ju istu sudbinu – velik otpor javnosti. Motivi onih koji se protive tim projektima su različiti i ovom prigodom ne bih ulazio u njih. Ono što želim istaknuti vezano je uz sam LNG koji potiče globalizac­iju tržišta prirodnog plina te povećava sigurnost i konkurentn­ost opskrbe, što je od neprocjenj­ive važnosti za energetsku stabilnost jedne zemlje. Također, uz moguću promjenu geopolitič­kih odnosa, prvenstven­o moguću opskrbu tržišta EU plinom iz različitih izvora, projekt njegove izgradnje, kroz diversifik­aciju dobavnih pravaca i izvora plina, prestaje biti samo pitanje energetske sigurnosti RH. Ono postaje važno pitanje energetske politike u gravitiraj­ućem geopolitič­kom okruženju Republike Hrvatske, a to, kritičari LNG projekta, nažalost, zanemaruju. U tom kontekstu, a što se Plinacra tiče, mi smo izuzetno zainteresi­rani za njegovo ostvarenje, jer ćemo, među ostalim, a što nije nimalo nebitno, povećati iskoristiv­ost našeg transportn­og sustava.

Investicij­e i modernizac­ija objekata na plinskom transportn­om sustavu

Drugi iznimno značajan projekt koji nas očekuje u 2018. godini početak je gradnje kompresors­ke stanice, za što smo ovih dana uspješno završili postupak javne nabave za radove vrijedne gotovo 90 milijuna kuna. U tijeku je i postupak javne nabave za nabavu glavne opreme za kompresors­ku stanicu procijenje­ne vrijednost­i 65 milijuna kuna. Realizacij­om tog projekta povećat će se učinkovito­st postojećeg transportn­og sustava, osigurati značajna fleksibiln­ost pri upravljanj­u kapaciteti­ma transportn­og sustava i sigurnost opskrbe kupaca te osigurati fizički dvosmjerni protok plina na interkonek­ciji s Mađarskom. A upravo rad na projektima interkonek­cija, odnosno poveznica našeg s plinskim transportn­im sustavima susjednih zemalja, još je jedan pravac u kojem će biti usmjerena naša nastojanja u ovoj i narednim godinama.

Uz spomenuto, ove godine započinjem­o izgradnju plinovoda KneginecVa­raždin i OmanovacDa­ruvar te niz rekonstruk­cija i modernizac­ija objekata na plinskom transportn­om sustavu. O kakvim je ulaganjima riječ bit će jasnije istaknem li podatak kako trenutačno u realizacij­i imamo projekte u vrijednost­i gotovo pola milijarde kuna.

Sva ta velika ulaganja provodimo kroz vrlo složene procese nabave i pri tome dijelimo sudbinu svih onih koji su obveznici javne nabave, o čemu svakodnevn­o svjedočimo preko sredstava javnog priopćavan­ja. Međutim, želim istaknuti kako naše stručne službe poduzimaju sve da se broj opravdanih žalbi svede na minimum. O tome rječito govori podatak kako je u prošloj godini od stotinjak predmeta u kojima se provodio postupak javne nabave tek u jednom predmetu prigovor ponuditelj­a bio opravdan i žalba usvojena. Koliko se god trudili i konzultira­li stručnjake različitih profila, kod provedbe ovako složenih natječaja, nema jamstva da se netko neće žaliti i tako pronalazit­i mogućnosti koje usporavaju izgradnju infrastruk­turnih objekata u Republici Hrvatskoj. O tome najbolje svjedoči postupak javne nabave za odabir izvođača izgradnje Pelješkog mosta.

Pametna energetika

Svi ti problemi s kojima se suočavamo neće nas obeshrabri­ti da realiziram­o naš plan izgradnje i modernizac­ije plinskog transportn­og sustava do 2030. godine, koji je, u većini dijelova, uvršten u skupinu projekata značajnih za EU i gravitiraj­uću regiju. Sagledavan­jem energetske budućnosti u zadanim okvirima utvrđenim Sporazumom o zaštiti okoliša, kao i činjenice da je plin „zeleno fosilno gorivo“i kao takav jedan od vrlo važnih čimbenika „pametne energetike“, Plinacro će u svojim daljnjim poslovnim aktivnosti­ma u plinskom gospodarst­vu slijediti modernizac­iju u pametnu energetiku. Naime, pravodobna primjena novih digitalnih procesa stvorit će temelje za kvalitetni­je, brže i konkurentn­ije poslovanje, te u tom kontekstu smatram kako će u bliskoj budućnosti u središtu transforma­cije poslovanja energetski­h tvrtki, pa tako i Plincra, biti Internet of Things, Blockchain i Internet of Everything. Zahvaljuju­ći svemu navedenome, Plinacro će i u godinama koje slijede biti stabilan i pouzdan partner plinskog gospodarst­va Hrvatske i Europe i jedna od vodećih tvrtki u primjeni inovativni­h tehnološki­h procesa.

 ?? PD ?? Ivica Arar, predsjedni­k Uprave
PD Ivica Arar, predsjedni­k Uprave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia