Poslovni Dnevnik

Ne elektrane u vlasništvu građana u ipremaju geotermaln­i agrocentar

Ukupnog iznosa, a građani će ostvariti povrat ulaganja uvećan za kamatu u iznosu od 4,5 posto godišnje

-

ge lokacije potaknut ćemo i nacionalnu proizvodnj­u”, zadovoljan je gradonačel­nik koji otkriva da Križevci imaju potencijal­a i u biomasi i geotermaln­oj energiji koju također kane iskoristit­i. Već krajem ovog tjedna predstavit će novi projekt – geotermaln­i agrocentar. Geotermaln­u energiju kane koristiti i u budućoj zadružnoj stambenoj zajednici za koju su također pokrenuli pilot projekt sa Zadrugom za etično financiran­je (ZEF). Rajn kaže da je uloga Grada da sluša struku i bude podrška, a da se sve ove ideje temelje na znanosti i održivu razvoju, ustvari – zdravorazu­mskom pristupu.

Zadružno financiran­je

Zoran Kordić, upravitelj ZEZa, poručuje da ulaganjem u zelenu energiju građani sami stvaraju i potiču dobru i solidarnu ekonomiju jer novac ostaje u lokalnoj zajednici i koristi društvenom i ekološkom razvoju. “Ovaj poslovni model koji se bazira na zadružnom financiran­ju putem mikrozajmo­va može se replicirat­i i na drugim objektima javne namjene”, ističe Kordić. Podršku su im dali Europska federacija energetski­h zadruga (REScoop.eu), Europsko udruženje gradova Energy Cities, hrvatski Terra Hub i Greenpeace koji u ovakvim inicijativ­ama vidi rješenje za borbu protiv klimatskih promjena. “Građani nas često pitaju što mogu sami učiniti. Rješenje krize s fosilnim gorivima svakako je u obnovljivi­m izvorima energije. Ovo je jedan od načina na koji se svi mogu uključiti u nužnu i hitnu energetsku tranziciju, primjerice, usmjeravan­jem dijela štednje iz komercijal­nih banaka u društveno odgovorne projekte”, poručila je Marija Tomac, voditeljic­a kampanje u Greenpeace­u.

Upravo pokretanje­m platforme za grupno investiran­je, koja spaja pokretače minielektr­ana obnovljivi­h izvora energije s ulagačima, Zelena energetska zadruga ušla je nedavno u program potpore za pet najboljih projekata koje podupire Akcelerato­r za društvene poduzetnik­e (ACT) iz Čakovca. ZEZ je osnovan 2013. u sklopu projekta ‘Razvoj energetski­h zadruga u Hrvatskoj’ koji je provodio UNDP, nakon čega se osamostalj­uju i prerastaju u krovnu organizaci­ju za područje energetsko­g zadrugarst­va u Hrvatskoj i regiji.

 ?? PD ?? Predstavni­ci grada i ZEZ-a potpisuju ugovor Elektrana će se nalaziti na krovu Razvojnog centra i tehnološko­g parka, a već se traže lokacije za nove elektrane
PD Predstavni­ci grada i ZEZ-a potpisuju ugovor Elektrana će se nalaziti na krovu Razvojnog centra i tehnološko­g parka, a već se traže lokacije za nove elektrane
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia