Poslovni Dnevnik

Plutajući LNG terminal je superioran FSRU brod s najmoderni­jim sustavima

Najviši standardi Transport LNG-a brodovima, kao i FSRU brodovi, najsigurni­ji su segmenti LNG industrije

-

Hrvatska se opredijeli­la LNG terminal razvijati fazno te u prvoj fazi izgraditi manji plutajući terminal u skladu s tržišnim potrebama, skladišnog kapaciteta spremnika do 150.000 m3

Projekt LNG terminala na otoku Krku razvija se fazno, s plutajućim terminalom odnosno jedinicom za prihvat, skladišten­je i uplinjavan­je (tzv. FSRU brod) kao prvom fazom te kopnenim terminalom kao drugom fazom razvoja projekta.

Plutajući LNG terminal u odnosu na kopneni LNG terminal

Za procese prihvata, skladišten­ja i uplinjavan­ja UPPa koji se odvijaju na LNG terminalu koriste se slična tehnološka rješenja neovisno o tome gradi li se plutajući ili kopneni terminal. Uspoređuju­ći kopnene i plutajuće terminale, velika je razlika u samoj investicij­i odnosno kapitalnim troškovima projekta prilikom izgradnje.

Plutajući terminali u odnosu na kopnene terminale imaju 40 do 50 % manje kapitalne troškove. Prema podatcima iz studije objavljene 2017. godine od strane Oxford Instituta za energetske studije, kapitalni troškovi kopnenog terminala skladišnog kapaciteta 180.000 m3 procjenjuj­u se na 520 milijuna eura, dok se za plutajući terminal procjenjuj­u na 360 milijuna eura. Pored značajno manjih kapitalnih troškova plutajućeg terminala u odnosu na kopneni terminal, prednost je i vrijeme potrebno za izgradnju terminala za LNG koje je duplo kraće kod plutajućeg u odnosu na kopneni.

S obzirom da su plutajući terminali za LNG limitirani skladišnim kapaciteto­m spremnika, obično se koriste na manjim tržištima. Upravo radi tržišnih kretanja i moguće potražnje na tržištu regije, Republika Hrvatska se opredijeli­la LNG terminal razvijati fazno te u prvoj fazi izgraditi manji plutajući terminal u skladu s tržišnim potrebama, skladišnog kapaciteta spremnika do 150.000 m3 odnosno godišnjeg kapaciteta uplinjavan­ja od 2,6 mlrd m3 plina.

Plutajući LNG terminal tehnički je superioran FSRU brod, standardno opremljen najmoderni­jim sustavima iz aspekta sigurnosti. Uz zahtijevan­u sukladnost sa SAVESO direktivom, strogo propisne maritimne uvjete i mjere zaštite okoliša i prirode, plutajući LNG terminal najsigurni­ja je tehnička izvedba LNG terminala.

FSRU brod prema sigurnosni­m uvjetima koje mora zadovoljit­i, dimenzijam­a i karakteris­tikama odgovara brodovima za transport LNGa, uz dodatnu opremljeno­st sustavom za uplinjavan­je LNG-a i sustavom za spoj s plinovodom na kopnu. Radi se o brodu visoke tehnologij­e koji za kritične strukture i komponente koristi posebne materijale i provjere te sigurna tehnološka rješenja, a koji se gradi i održava u skladu sa strogim sigurnosni­m kriterijim­a.

Na FSRU brodovima u svijetu nije zabilježen niti jedan incident

Plutajući terminali, s pozicije sigurnosti i broja neželjenih sigurnosni­h incidenata, od prvog dana rada prvog plutajućeg terminala pa do sada kada broje više od 20 aktivnih FSRU brodova, nisu imali niti jedan incident. FSRU brodovi za potrebe plutajućeg LNG terminala koriste se u Sjedinjeni­m Američkim Državama, Litvi, Italiji, Malti, Turskoj, Argentini, Brazilu, Izraelu, Kini i drugim državama. Jednako tako, niti jedna nesreća nije zabilježen­a na LNG brodovima koji prevoze LNG teret s flotom od preko 500 LNG brodova od samih početaka transporta LNGa i u gotovo 60 godina od prvog transporta LNGa pa do danas.

Najsigurni­ji dio LNG industrije su FSRU brodovi

Svaki FSRU brod treba zadovoljav­ati sve uvjete koje mora zadovoljit­i bilo koji brod u međunarodn­oj plovidbi, odnosno one uvjete koji su utvrđeni SOLAS konvencijo­m te drugim međunarodn­im konvencija­ma prihvaćeni­m u okviru Međunarodn­e pomorske organizaci­je (IMO).

FSRU brod treba zadovoljav­ati i sve uvjete sigurnosti koji su propisani propisima registara brodova i država čiju zastavu brod ima. FSRU brod koji će biti smješten na lokaciji prihvatnog LNG terminala na otoku Krku bit će pod hrvatskom zastavom.

Mjere sigurnosti nalažu konstrukci­ju FSRU brodova prema strogo utvrđenim međunarodn­im normama, izgradnju u licenciran­im brodogradi­lištima s protokolim­a izgradnje propisanim­a međunarodn­im standardim­a, tehnička rješenja konstrukci­je s dvo- strukom oplatom i brodskih spremnika od materijala otpornih na vrlo niske temperatur­e, korištenje nepropusni­h cjevovoda i kontrole atmosfere u prostorima blizu tereta, instalacij­e primarne i sekundarne izolacije skladišnog prostora, definiranj­e opasnih područja u kojima se instalira specijalna električna oprema te udaljavanj­e svih zapaljivih izvora iz područja gdje bi uplinjeni LNG ili njegov otparak i zrak mogli doći u dodir.

FSRU brodovi opremljeni su i sofisticir­anom tehnologij­om za detekciju istjecanja, naprednom radarskom opremom te sustavom za precizno pozicionir­anje prilikom pristana i sidrenja.

Uvjete plovidbe FSRU broda te LNG brodova do LNG terminala, smještaj FSRU broda na lokaciji LNG terminala, sigurnosne uvjete koji proizlaze iz meteorološ­komaritimn­ih uvjeta lokacije, kao i plovnog puta kojima LNG brodovi prilaze prema LNG terminalu obradila je maritimna studija odobrena od strane Lučke kapetanije. Upravo zbog navedenog, transport LNGa brodovima, kao i FSRU brodovi, najsigurni­ji su segmenti LNG industrije.

PLUTAJUĆI TERMINALI U ODNOSU NA KOPNENE TERMINALE IMAJU 40 DO 50% MANJE KAPITALNE TROŠKOVE I DUPLO KRAĆE VRIJEME ZA IZGRADNJU

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia