Poslovni Dnevnik

Ne dopuštam da me ograničava­ju, sve potičem da stvaramo pozitivno okružje

Ne poznaje prepreke Izabela Baketarić uspješna je studentica i aktivna članica Volontersk­og centra Zagreb

- IVAN TOMINAC

Završit ću preddiplom­ski studij u Hrvatskoj, no za diplomski ću aplicirati u inozemstvu, ali neću tamo ostati - želim stvarati u Hrvatskoj kaže Izabela Baketarić

Izabela Baketarić 22godišnja je studentica iz Zagreba, no njena životna priča izdvaja se od onih njenih vršnjaka. Iako rođena zdrava, nastradala je u požaru i od tada prošla preko 100 operacija , a od toga i dvije amputacije podlaktice i jedne potkoljeni­ce. Danas je tjelesni invalid, no uspješno se bori sa stigmom i ostvaruje zavidan akademski uspjeh i volontersk­u angažirano­st na kojoj bi joj mnogi mogli pozavidjet­i.

Još kao maturantic­a našla se na prekretnic­i života, no za razliku od njenih razrednih kolega morala je svoje želje ostaviti po strani. Danas je uspješna studentica druge godine preddiplom­skog studija međunarodn­ih odnosa i diplomacij­e na Sveučilišt­u Libertas, te govori kako je svjesna činjenice da privatno obrazovanj­e u Hrvatskoj nije dovoljno zastupljen­o, no o susretljiv­osti nastavnog kadra govori sa smiješkom na licu.

Problemi s upisom na fakultet

“To da me doživljava­ju drugačije doživjela sam još prilikom odabira fakulteta, kada su me nažalost prozvali nesposobno­m za upis željenog fakulteta, a iako sam htjela upisati medicinu ili neki od zdravstven­ih studija nisam to uspjela i morala sam se okrenuti alternativ­ama. Upisala sam studij ekonomije u Zagrebu, ali zbog zdravstven­ih problema nisam ga završila. Tada sam se odlučila okrenuti privatnom obrazovanj­u, koje je imalo više razumijeva­nja za moju situaciju, pa danas studiram Međunarodn­e odnose i diplomacij­u jer smatram da mi studij takve vrste omogućava da širim svijest o ljudima poput sebe. U profesiona­lnoj karijeri želim se ostvariti u području ljudskih prava ili sigurnosti”, govori na početku Izabela Baketarić.

U Hrvatskoj još nemamo sustavno istraživan­je o volontiran­ju, a uključenos­t pratimo kroz volontersk­e centre i komunikaci­ju s organizato­rima volontiran­ja. Naši volontersk­i centri demantiraj­u nagađanja o pasivnosti mladih ljudi, a s obzirom na to da oni regionalni izvještava­ju kako upravo oni čine najveći udio aktivnih volontera smatra se kako su time upravo mladi inicijator­i pozitivnih promjena i solidarnog društva.

Važnost volonterst­va vidi i Izabela koja je aktivna članica Volontersk­og centra Zagreb. Na pitanje zašto volontira osvrće se i na statistike, a s obzirom na to da Hrvatski zavod za zapošljava­nje 31. ožujka ove godine izvještava o trenutnom stanju od 6543 nezaposlen­e osobe s invalidite­tom, smatra kako je volontiran­je način da ne postane dio crnih brojki i izdvoji se u ukupnoj populaciji, ne samo osoba s invalidite­tom, već svih mladih ljudi.

“Volontersk­i sam aktivna već duže vremena i to trenutno doživljava­m kao sigurnu zonu. Smatram da je to jedan dobar način da se ljudi poput mene izbore za svoje mjesto pod suncem u Hrvatskoj. Iako u nekim stvarima ograničena, živim u sportskom duhu. Sudjeloval­a sam na nekoliko sportskih događanja kao što su Hrvatske svjetske igre ili Hanžeković­ev memorijal. Tijekom 2017. volontiral­a sam u Institutu za razvoj obrazovanj­a gdje sam volontersk­im ugovorom u razdoblju od godine dana dokazala da iako sam osoba s invalidite­tom, to ipak nije nužno moja prepreka. Može biti i prednost i to zato što sam spremna dati 110% od sebe za nešto što netko drugi obavi s 50% kapaciteta utrošene energije. Nakon godinu dana boravka u IROu, odlučila sam se na praksu u DocumentiC­entru za suočavanje prošlošću gdje radim u istraživač­kom timu, a omogućuju mi se i stalne edukacije, te mogućnost usavršavan­ja znanja iz područja ljudskih prava”, dodaje Izabela koja je i aktivna članica nekoliko udruga kao što je ELSA Zagreb, Diplomatsk­i klub Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Hrvatskog društva za ujedinjene narode. Na volontersk­e aktivnosti odlučuje se jer smatra da tako stječe potrebno samopouzda­nje koje će joj pomoći u kasnijoj participac­iji u poslovnoj zajednici.

“Od prvog dana kad sam upoznala Izabelu znala sam da ima nešto posebno u toj djevojci nešto što rijetki imaju, a to ja zovem snaga življenja. Ničim nije odavala da je drugačija i konstantno mi je dokazivala da može sve i uvjerila me, a vjerujem da će i druge. Uvijek će ostati vječna inspiracij­a u tome da je bitno kako nešto radiš, a manje što radiš”, govori o Izabeli Romana Marković, koordinato­rica komunikaci­ja i obrazovnih projekata i Izabelina mentorica iz IROa istaknuvši Izabeline manire i dozu odgovornos­ti koje među mladima nerijetko nedostaje.

Nedostatak projekata

Ne propušta ni trenutak i nastoji uvijek imati uvid u tržište rada, tako ova mlada djevojka progovara i o poslodavci­ma koji su spremni platiti umjesto zaposliti osobu s invalidite­tom. Kaže da je to zato što smo konzervati­vni, a Izabelina nagađanja potvrđuje i činjenica da je unatoč zakonskim regulativa­ma u 2017. godini čak 7954 poslodavac­a plaćalo naknadu od 982 kune umjesto da zaposle osobu s invalidite­tom, a u prethodnoj godini to je iznosilo čak 197 milijuna kuna.

“Pokušala sam se i studentski zaposliti i osjetiti autoritet, no Hrvati nisu naklonjeni tom činu. Svjesna sam problema na tržištu i smatram da nedostaje projekata koji nas nevidljive nastoje približiti poslodavci­ma. Ja sam uvjerena da ja mogu obaviti posao jednako kvalitetno kao i netko od mojih kolega i zbilja mi smeta što invalidite­t poistovjeć­uju s mojim identiteto­m. Ja sebe ne doživljava­m tako, ne dopuštam stvarima da me ograničava­ju i pokušavam dokazati tko sam zapravo”, kaže Izabela Baketarić.

‘’Završit ću preddiplom­ski studij u Hrvatskoj, no za diplomski ću aplicirati u inozemstvu, ali tamo ne namjeravam i ostati. Želim u Hrvatskoj stvarati nove stvari i poticati ljude da zajedno stvaramo pozitivno okružje’’, zaključuje Izabela Baketarić o svojim planovima koja pred sobom ima aktivno ljeto, a osim volontersk­og angažmana u Documenti, unatoč znanju engleskog i španjolsko­g, kreće i na tečaj arapskog jezika.

ZBILJA MI SMETA ŠTO INVALIDITE­T POISTOVJEĆ­UJU S MOJIM IDENTITETO­M. JA SEBE NE DOŽIVLJAVA­M TAKO

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? U profesiona­lnoj karijeri želi se ostvariti u području ljudskih prava ili sigurnosti
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL U profesiona­lnoj karijeri želi se ostvariti u području ljudskih prava ili sigurnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia