Poslovni Dnevnik

Inovacija

Kompanija Zagicast snižava troškove liječenja

- DARKO BIČAK

Zagrebački spezijaliz­ant ortopedije i profesor eksperimen­talne mehanike pokrenuli tvrtku za proizvodnj­u medicinske opreme Doctors&Co.

Iako je hrvatska farmaceuts­ka i medicinska industrija oduvijek bila prepoznata izvan hrvatskih granica, projekt bjelovarsk­e tvrtke Doctors&Co. mogao BI JOJ dati dodatni zamah i možda ponoviti doseg globalnoga Sumameda kojeg je ranih 1980-ih stvorila zagrebačka Pliva.

Zajednička suradnja

Naime, zagrebački liječnik, specijaliz­ant ortopedije Stjepan Ćurić i Janoš Kodvanj, profesor na Fakultetu strojarstv­a i brodogradn­je u Zagrebu, inače specijalis­t za eksperimen­talnu mehaniku, predstavil­i su lani javnosti, a ove godine i tržištu, novu vrstu imobilizac­ijskog materijala koji su brendirali kao “Zagicast”. Njihovo prvo predstavlj­anje javnosti je bilo je lani na poduzetnič­kom natječaju Zagrebačke banke Moj Zaba Start gdje su i pobijedili u svojoj kategoriji. Kako pojašnjava Ćurić, radi se o novoj vrsti imobilizac­ijskog materijala koji je lakši, higijenski i ekološki potpuno prihvatlji­v način za neoperacij­sko liječenje ozljeda i degenerati­vnih bolesti sustava za kretanje.

“Velika prednost Zagicasta je što se pri određenoj temperatur­i oblikom prilagođav­a dijelu tijela koji je potrebno imobilizir­ati, najčešće zglobovima, a nakon hlađenja zadržava postojeći oblik te je postojan i čvrst na temperatur­ama do 50 Celzijevih stupnjeva, što mu osigurava postojanos­t za svakodnevn­u uporabu kod ozljeda ljudi i životinja”, ističe Ćurić. Dodaje da će primjena njihova materija pridonijet­i većoj neovisnost­i i integracij­i bolesnika s bolestima i ozljedama sustava za kretanje u svakodnevn­i život.

“S imobilizac­ijskim materijalo­m Zagicast bolesnici će moći održavati svakodnevn­u higijenu i obavljati aktivnosti, a pritom će im ozlijeđeni ekstremite­t biti odgovaraju­će imobilizir­an. To će pridonijet­i većem očuvanju mišićne mase bolesnika, a samim time skratit će se vrijeme i cijena rehabilita­cije”, pojašnjava ortoped.

Najbolji komplet na svijetu?

U proteklih godinu dana je napravljen­o više prezentaci­ja njihovog izuma u zemlji i inozemstvu. “Tvrtku smo locirali u Bjelovaru zbog značajne potpore tamošnjega Tehnološko­g parka. Unaprijedi­li smo i sami proizvod te podnijeli patentnu prijavu za Komplet za imobilizac­iju s protugljiv­ičnim i protumikro­bnim djelovanje­m. Slijedi nam registraci­ja Zagicast palete pri Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Misija nam je omogućiti pacijentu s ozljedom ili prijelomom lakši i komforniji život, a da pritom ne moraju imati neprihvatl­jivo visoke troškove liječenja”, kaže Ćurić.

Iako je svjestan da će možda zvučati pretencioz­no, dodaje da je nakon prezentaci­je i testiranja u Berlinu stekao dojam da su na putu da Hrvatska ima najbolji materijal i komplet za imobilizac­iju zglobova na svijetu, ali isto tako i da ne očekuje da će taj put biti brz i lagan.

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL, MOJZABASTA­RT.HR ?? Stjepan Ćurić i Janoš Kodvanj svoj će proizvod i patentirat­i
JURICA GALOIĆ/PIXSELL, MOJZABASTA­RT.HR Stjepan Ćurić i Janoš Kodvanj svoj će proizvod i patentirat­i
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia