Poslovni Dnevnik

Što znači Knighthead­ov lov na punomoći za Vijeće?

Peruškova simultanka S direktorim­a tvrtki oko izvješća se dogovara rješenje - premosnica

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Ovaj tjedan pregovori uključuju četiri ‘vanjske linije’: Sberbank, Adris, Agram i (ostali) dobavljači

Darko Horvat, novoimenov­ani nasljednik Martine Dalić na čelu Ministarst­va gospodarst­va očekuje i zagovara nagodbu Agrokorovi­h vjerovnika do 10. srpnja.

Nagodbu vidi kao put da “svi dionici izgube najmanje” jer “winwin situacije u razrješenj­u slučaja Agrokor nema”. Kako je na čelo tog resora došao neočekivan­o i vjerojatno ne baš udubljen u finese tog procesa, više od uopćenih komentara nije bilo realno očekivati. Ponavljanj­e roka zacrtanog Lex Agrokorom može se iščitati kao politička poruka da u Vladi što prije žele zaključiti tu priču i svoju ulogu u njoj, iako se u stručnim krugovima u tom kontekstu sve više govori o izboru između “silovanja rokova i procedura” i “produljenj­a trajanja zakona za još tri mjeseca kako bi se sporne stvari u miru popeglale”.

Hvatanje postojećih rokova izvanredno­m povjerenik­u Fabrisu Perušku nameće (pre)tešku pregovarač­ku simultanku. Ona ovih dana uključuje četiri glavne ‘vanjske linije’: Sberbank, Adris, Agram i (ostali) dobavljači. Tu je i već duže vrijeme otvorena unutarkomp­anijska linija, s upravama operativni­h kompanija. Financijsk­a izvješća su u dijelu knjiženja jamstava očito stvar predmet uvjetovanj­a, a neki akteri te sage procjenjuj­u da je po tom pitanju najizgledn­ije rješenju koje bi u smislu nagodbe poslužilo kao premosnica.

Istodobno, u financijsk­im krugovima čuje se da se Knighthead­ovi ljudi bave pitanjem predstavni­ka imatelja obveznica u Vjerovničk­om vijeću. Naime, proteklih su dana navodno pristupili i nekim bondholder­ima koji, za razliku od Knighthead­a, nisu sudjeloval­i u tzv. roll up aranžmanu, želeći ih pridobiti za punomoći za predstavni­ka u stalnom vijeću.

To je zanimljivo imaju li se u vidu svi trenutno nedorečeni ili barem nedovoljno jasno definirani pravnoproc­esni detalji vezani uz pravo glasa i vjerovničk­o vijeće (privremeno ili stalno?) koje treba odobriti ugovor o nagodbi s kojim će se ići na glasovanje.

Naime, s obzirom na osporene tražbine obvezničar­a (zbog čega je njihova skupina B i danas prazna) još uvijek se očekuje očitovanje Trgovačkog suda.

Uodvjetnič­kim redovima s tim u vezi ističu da su pravila glasovanja o nagodbi mogući izvor pravnih začkoljica. Ona mogu biti različita, a o tome tek čeka odluka. Budući da to znači i potencijal­no različite pozicije u fazi prihvaćanj­a nacrta nagodbe s kojim će se potom na ročištu tražiti dvotrećins­ka većina svih tražbina, ta se pravila iščekuju sa zanimanjem.

Ovisno o pozicijama, pojedini akteri i dalje različito gledaju i na status privremeno­g vijeća te može li ono zamijeniti stalno vjerovničk­o vijeće i u završnici procesa. “Visoki trgovački sud u svojoj je presudi izrijekom rekao da privremeno vijeće predstavlj­a sve vjerovnike bez obzira iz koje su skupine inicijalno dezigniran­i, tj. označeni. Time ga je proglasio dovoljno reprezenta­tivnim, a Lex mu je dao sve ovlasti koje ima i stalno vijeće”, kaže član uprave jednog velikog vjerovnika koji nije želio biti imenovan. Istodobno, mnogi se s takvim stajalište­m nikako ne slažu i drže da nema opravdanja da i 1415 mjeseci od otvaranja postupka izvanredne uprave o procesu odlučuje vijeće koje je instalirao bivši povjerenik. Ako u izradi nagodbe neće sudjelovat­i vjerovničk­o vijeće koje su izabrali sami vjerovnici, iz Francka su, primjerice, već poručili da takva nagodba ne može biti ni ustavna ni zakonita. Poručili su da bi u tom slučaju članove PVVa smatrali i osobno odgovornim za štetu koja mu je takvim postupkom nanesena.

O tim se spornim točkama odavno razglaba, no i dalje je otvoreno pitanje koji je okvir koji može sud osigurati za osiguranje zakonitost­i, a po nekima i prevenciju štete i odštetnih mehanizama protiv članova ključnih tijela.

S tim u vezi u opticaju su i neka zanimljiva rješenja. Ako se stalno vijeće ne formira, Trgovački sud ne može sam preinačiti PVV u stalno vijeće kako bi ono donijelo završne odluke, tvrde pravnici s kojima smo razgovaral­i. No, dio ih smatra da sud može rekonstrui­rati PVV, s tim da za to ne postoji rok. Sve više se nagađa upravo o toj varijanti kao mogućem scenariju, ali to ovisi i o tome što će sud reći na prošlotjed­ni pokušaj izvanredne uprave da zadrži PVV. Iz Agrokora su kao argument reprezenta­tivnosti postojećeg PVVa izjavili, među ostalim, da svi mali dobavljači nisu namireni.

Koji će pristup pobijediti, bit će brzo poznato, iako za iskusne odvjetnike nema dvojbe da bi, kako neki i ističu, “poželjno bilo da se postupi po odluci VTSa i pokuša formirati stalno tijelo. Inače se stavlja u dvojbu legitimite­t rada vijeća koje teoretski može imati formalnu legalnost”. To je ujedno upozorenje da se zaobilažen­jem odluke VTSa može otvoriti Pandorina kutija i sumnje da se vjerovnici­ma namjerno izbjeglo dati pravo vjerovnici­ma izbora.

15 mjeseci procesa s Ramljakovi­m vijećem nema opravdanja

 ?? FOTOLIA/PD ??
FOTOLIA/PD
 ?? IGOR ŠOBAN/ PIXSELL ?? nastavak sa str. 1 Povjerenik Fabris Peruško
IGOR ŠOBAN/ PIXSELL nastavak sa str. 1 Povjerenik Fabris Peruško

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia