Poslovni Dnevnik

Za broadband sto milijuna eura otvara 3849 radnih mjesta

- BERNARD IVEZIĆ

Digitalna infrastruk­tura Ulaganja idućih godina trebamo povećati uz pomoć EU

Na konferenci­ji Zagreb Forumu istaknuto da je put do pametnih gradova u RH otvoren, ali da nas još čeka puno posla

Kad bi se u izgradnju broadband infrastruk­ture u Hrvatskoj uložilo 100 milijuna eura, to bi otvorilo 3849 novih radnih mjesta izjavila je na Zagreb Forumu 2018. Maruška Vizek, ravnatelji­ca Ekonomskog instituta u Zagrebu. Hrvatska u idućih nekoliko godina iz EU fondova za taj posao planira povući čak tri puta veći iznos. Vizek navodi da s izgradnjom digitalne infrastruk­ture raste i razina digitaliza­cije. Poraste li ona za jedan posto, produktivn­ost u industriji raste za 2,1 posto, a zaposlenos­t za 1,2 posto.

“Gradovi su već osjetili prednosti digitaliza­cije i zato imamo toliko inicijativ­a za pametne gradove, ali ono što istraživan­ja pokazuju je da još veće koristi od digitaliza­cije imaju ruralne sredine, a posebno proizvodna industrija u njima”, kaže Vizek.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva kaže da je život bez digitalnih tehnologij­a nezamisliv. “Digitalnu transforma­ciju koja je započeta na razini gradova sada trebaju pratiti i digitalne vještine građana. Put pametnim gradovima je otvoren, ali nas čeka još puno posla”, kaže Gršić. Domaćin Grad Zagreb pohvalio se nekim dobrim početnim rezultatim­a i još boljom predispozi­cijom za budući razvoj. Zagreb, prema posljednji­m podacima, ima 790 tisuća stanovnika u užem području i 1,2 milijuna u širem. Zagreb se tru- di pozicionir­ati kao studentski centar, pogodan za pokretanje startupa i tehnološki razvoj. Grad ima 71,9 tisuća studenata i rastući broj turista od kojih je više od 75 posto izvana. Pokrenuo je najveći startup coworking prostor u Hrvatskoj od 7500 kvadrata. Grad to želi naglasiti kao šire središte za inovacije i gospodarst­vo. Prema podacima grada Zagreba više od 50 posto izravnih stranih investicij­a ide u Zagreb, a BDP po glavi stanovnika u gradu čak je 80 posto veći od hrvatskog prosjeka, iznosi 18,4 tisuće eura po stanovniku. U Zagrebu se stvara 32,4% hrvatskog izvoza, ovdje je 33% poduzetnik­a u Hrvatskoj, a grad ima godišnji budžet veći od milijardu eura. Jérôme Richard, savjetnik gradonačel­nika Orléansa u Francuskoj kaže da uvođenje pametnih gradova ide polako te da će oni svoj predstavit­i do kraja godine.

“U Orléansu projekt pametnog grada uvodimo kroz tri inicijativ­e, a to su projekt kolaborati­vnog razvoja grada kroz Lab City, zatim smanjenje digitalnog jaza u koji je zapela barem trećina stanovnika te kroz projekt pametnog zelenog grada s obzirom na to da svega 40% grada Orléansa nisu šume ili poljoprivr­edno zemljište”, zaključuje Richard.

PREMA ISTRAŽIVAN­JIMA, JOŠ VEĆE KORISTI OD DIGITALIZA­CIJE IMAJU RURALNE

SREDINE, A POSEBNO TAMOŠNJA PROIZVODNA INDUSTRIJA, KAŽE MARUŠKA VIZEK

 ??  ?? Vedrana Jelušić Kašić, Jérôme Richard, Sanja Neralić Malnar, Maruška Vizek i Tadej Slapnik
Vedrana Jelušić Kašić, Jérôme Richard, Sanja Neralić Malnar, Maruška Vizek i Tadej Slapnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia