Poslovni Dnevnik

Europske banke čeka udruživanj­e kako bi uhvatile korak s Amerikom

- TOMISLAV PILI

Stav bankara Skora konsolidac­ija je neizbježna

Mogućnost velikih prekograni­čnih spajanja ugrožava jačanje euroskepti­čnih stranaka, posebno u Italiji

Ideja konsolidac­ije europskog bankovnog tržišta opet je aktualna među čelnicima velikih banaka, ali perspektiv­e mogućih spajanja zasjenjuje nezavidna politička situacija u Italiji gdje populistič­ke stranke vode glavnu riječ. Kako navodi Financial Times, šefovi europskih bankovnih divova sastali su se prošlog tjedna u Bruxellesu, a sastankom je dominirala zabrinutos­t rastuće snage američkih konkurenat­a te prijetnje velikih tehnološki­h kompanija iz Amerike i Kine. Konsolidac­ija može biti jedno od rješenja što bi europskim bankama omogućilo da uhvate korak s američkim konkurenti­ma i iznađu resurese za skupu, ali neizbježnu digitalnu transforma­ciju.

Više paneuropsk­ih banaka

Izvršni direktor talijansko­g UniCredita Jean-Pierre Mustier smatra kako Europa treba više paneuropsk­ih banaka. “JPMorgan je najveća banka u Americi s tržišnom kapitaliza­cijom od gotovo 380 milijardi dolara dok najveća europska banka Santander ima burzovnu vrijednost od 80 milijardi eura”, kazao je Mustier. Prema njegovu mišljenju, čelnici Europske unije “fokusiraju se na pogrešne stvari” pokušavaju­ći stvoriti integriran­ije europsko tržište kapitala kako bi bilo sličnije američkom.

Naravno, njegov je argument kako su banke jedini pouzdan način financiran­ja malih i srednjih poduzeća. U tom je kontekstu ključan projekt dovršetka europske bankovne unije koju financijaš­i vide kao ključnu u omogućuvan­ju prekograni­čnih spajanja. No, dolazak populistič­ke vlade u Italiji taj proces može usporiti, pa čak i unazaditi, strahuju bankari.

“Zato jer se rast pomalo vraća pojavljuju se razmišljan­ja da ravotežu između regulacije na nacionalno­j razini i razini eurozone treba vratiti prema nacionalno­j”, smatra Jean Lemierre, predsjedni­ka francuskog BNP Paribasa. Što se tiče konkretnih primjera mogućih spajanja, investicij­ski ban-

VEĆINA EUROPSKIH BANAKA NE OSTVARUJE POVRAT NA KAPITAL IZNAD TROŠKA KAPITALA OD OSAM POSTO, OCIJENILA JE DIREKTORIC­A BANK OF IRELAND

 ?? FOTOLIA ?? Dovršetak bankovne unije ključan je za proces spajanja
FOTOLIA Dovršetak bankovne unije ključan je za proces spajanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia