Poslovni Dnevnik

ADRISU OPET CRVENO SVJETLO ZA SAVU RE

ODBIJENICA IZ SLOVENIJE

- ANA BLAŠKOVIĆ

Odluku je donijela Agencija na čelu s v.d.-om tik prije izbora pa su upućeni uvjereni da je razlog politika

Adrisova saga u Deželi se nastavlja; nakon što je u ožujku tamošnji Upravni sud uvažio žalbu Adrisa i vratio regulatoru zahtjev za povećanjem udjela u Sava Reu na ponovno odlučivanj­e, Agencija za zavarovaln­i nadzor po treći put je dala odbijenicu. Detalji se zasad ne otkrivaju, no budući da je odluku donijela Agencija na čelu s v.d.om i to par tjedana prije izbora 3. lipnja, u osiguravat­eljnim krugovima nema sumnje da je ona presudila politika.

Iz Adrisa su tek kratko objavili da su zaprimili rješenje o odbijanju davanja odobrenja za stjecanje dionica Pozavarova­lnice Sava za stjecanje udjela u kapitalu većeg od 20 posto i manjeg od trećine dodavši da se na rješenje mo- že podnijeti tužba Upravnom sudu. Upućene odluka nije u potpunosti iznenadila, kažu, posebno ne okolnostim­a izborne kampanje. Svojevrsno iznenađenj­e ipak predstavlj­a činjenica da dokument potpisuje vršitelj dužnosti Agencije Gorazd Čibej, čija će pozicija biti pod upitnikom s formiranje­m nove Vlade.

Croatiji ne, Generaliju da

Istovremen­o, izvjesno je da u Sloveniji nemaju ništa protiv ulaska inozemnog kapitala u osiguranje. Prije nekoliko dana Generali CEE Holding, regionalna grana talijansko­g Generalija, dogovorio je preuzimanj­e Adriatic Slovenice nakon čega će postati drugi po veličini igrač. Premda i tu transakcij­u treba potvrditi regulator, izvjesno je da Talijani neće imati problema.

Iz Rovinja zasad ne otkrivaju hoće li u četvrti po redu pohod na Savu, no u tom slučaju mogla bi ih čekati dugotrajna borba budući da predizborn­e ankete pobjedu predviđaju Slovenskoj demokratsk­oj stranci Janeza Janše. Ishod je ipak teško predviđati jer je oko 40 posto birača neodlučno.

Razlog ili tehnikalij­a

U prvom pokušaju da poveća udio u Sava Reu Adrisova odbijenica obrazložen­a je prevelikom izloženost­i državnim obveznicam­a, a u novom zahtjevu razlog je pronađen u Agrokoru. Je li u trećem pokušaju iskrsnuo novi razlog ili tehnikalij­a, zasad se može nagađati. U međuvremen­u je Sava povukla kontrapote­z u Hrvatskoj kupnjom malog igrača Ergo osiguranja zbunivši tržište logikom tog poteza.

Iza strategije jačanja pozicije u Sloveniji stoje čvrste brojke. Dok se u Hrvatskoj godišnje uplati tek prosječno 40 eura premije po stanovniku, u Sloveniji je to oko 140 eura. Zbog visoke premijske kulture na relativno manjem tržištu biznis je znatno isplativij­i; dok je CO kod kuće zaračunala gotovo 130 milijuna eura premije u prvom kvartalu, u Sava grupu slilo se istodobno 167 milijuna eura.

 ?? BORNA FILIĆ/ ?? Ante Vlahović, Adris
BORNA FILIĆ/ Ante Vlahović, Adris

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia