Poslovni Dnevnik

Turizam udvostruči­o udio kredita, cilj konkurentn­ost

Plodan teren Podršku turističko­m sektoru mogu dati upravo financijsk­e institucij­e kroz nove proizvode i izvore financiran­ja

-

Jadranska Hrvatska iz godine u godinu bilježi rast kredita turističko­m sektoru, a gledano u ukupnoj bilanci banaka udvostruče­n je udio kredita turizmu, rekao je viceguvern­er HNBa Michael Faulend na otvaranju konferenci­je Dan hrvatskih financijsk­ih institucij­a u Zadru na temu Jadranska Hrvatska – gospodarsk­i trendovi i nove mogućnosti financiran­ja. Istaknuo je da ukupni depoziti pokrivaju ukupnu kreditnu sposobnost, odnosno više se ne kreditira od zaduživanj­a nego iz vlastitih sredstava, što je važan element gospodarsk­e stabilnost­i. Konferenci­ju je organizira­la Hrvgatska gospodarsk­a komora.

Potpredsje­dnik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher istaknuo je da ograničenj­a sezonalnos­ti i koncentrac­ija na određene županije pokazuju da Hrvatska mora nastaviti raditi na konkurentn­osti i raznolikos­ti ponude. “Tu podršku turističko­m sektoru mogu dati upravo financijsk­e institucij­e kroz nove proizvode i izvore financiran­ja,“rekao je Zaher.

Župan Zadarske županije Božidar Longin ističe da “se nalazimo na točki maksimuma, te moramo tražiti zaokret kako bismo osnažili našu po- nudu, doveli velike turističke brendove, povećali investicij­e uz podršku financijsk­ih institucij­a te povećali našu konkurentn­ost“. Goran Ražnjević, predsjedni­k uprave Ilirije upozorio je pak da jadranska Hrvatska živi od turizma, ali pod pritiskom da u pet mjeseci generira 80 posto prihoda koji osiguravaj­u život u svih 12 mjeseci, što ne predstavlj­a perspektiv­u.

 ??  ?? Na Jadranu rast ulaganja u turizam
Na Jadranu rast ulaganja u turizam

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia