Poslovni Dnevnik

Uz pomoć HBOR-a i na svjetskom tržištu se osjećamo kao doma

Prepoznati u svijetu Tvornica tekstila Trgovišće danas 70 posto prihoda ostvaruje od izvoza

- Tim PD i VL

U pet godina ostvarili su rast prihoda s devet na 36 milijuna kuna, a HBOR je u tome imao značajnu ulogu

Da borba za svakog kupca traži mukotrpan trud zna svaki poduzetnik, no probiti se na inozemnom tržištu, s drugačijim običajima, regulama i jezičnom barijerom, posebna je vrsta izazova. To dobro znaju u Tvornici tekstila Trgovišće ( TTT) čiji damastni stolnjaci i salvete krase stolove, a posteljina neke od najskuplji­h hotela u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, SADu, i naravno Hrvatskoj.

Tvrtka koja danas zapošljava 85 radnika, i još podržava 30ak radnih mjesta kod svojih dobavljača, 2012. s propašću najvećeg tadašnjeg kupca u Italiji našla se gotovo pred stečajem. To je ujedno bila i prekretnic­a u poslovanju kada je tvrtka odlučila potražiti druge inozemne kupce i pritom se osloniti na Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR) čije instrument­e financiran­ja izvoza i osiguranje plaćanja otad koristi redovno.

Olakšano financiran­je

“U proteklih pet godina ostvarili smo rast prihoda s devet na 36 milijuna kuna, a HBOR je kroz različite oblike financiran­ja imao značajnu ulogu u našem uspjehu”, kaže direktor TTTa Mario Popić. Danas 70 posto prihoda ostvaruju od izvoza. Oko trećine proizvoda plasiraju najvećim domaćim hotelskim imenima poput Plava Lagune, Maistre, Blue Suna... Trećinu čine velike praonice i rublja i veletrgovc­i u Engleskoj, a ponosno će reći da je njihova posteljina i u legendarno­m The Ritz London hotelu na Piccadilly­ju. Ostatak prihoda zarade u ostatku svijeta, ponajviše europskim zemljama, Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Islandu... Kako su se uspjeli probiti u tekstilnoj industriji, u kojoj je nemilosrdn­a azijska konkurenci­ja barem upola jeftinija?

“Imamo vlastiti ‘premium’ proizvod s kojim ciljamo najrazvije­nija tržišta s visokom kupovnom moći. Svi idu na količinu i nisku cijenu, mi na kvalitetu”, kaže Popić. Ilustrira da jeftin(ij)a posteljina s Dalekog istoka traje 20ak pranja prije deformiran­ja, a njihova više od 150 puta što hotelski biznis cijeni pristajući u startu platiti dvostruko višu cijenu da bi u konačnici uštedio do sedam puta.

Kredit za pripremu izvoza

I najnoviji kupac iz New Yorka u SADu kome je u prvom tromjesečj­u ove godine 70.000 eura vrijedna narudžba financiran­a instrument­ima razvojne banke. “HBORovim kreditom u iznosu 750.000 eura financiral­i smo svoje ukupne izvozne poslove čija vrijednost doseže 1,235 milijuna eura. Kredit je bio za pripremu izvoza s kamatnom stopom od 3 posto”, kaže Popić.

Zagorska tvornica trebala je financijsk­i premostiti četiri mjeseca tijekom kojih se čekao naručeni pamuk iz Azije, njegova dorada u Italiji te tkanje, konfekcion­iranje i kontrolu kvalitete finalnog proizvoda u Zagorju, mjesec dana putovanja kupcu te naposljetk­u, čekanje isplate.

Riječ je o revolving kreditu čija su sredstva namijenjen­a za plaćanje materijala, režija, odnosno svih potreba izvoznog posla. Zajam može odobriti izravno razvojna banka ili HBOR u suradnji s poslovnom bankom pri čemu kamatna stopa kreće već od tri posto, a nove izvoznike potiče se s dva posto.

Rok otplate je godina dana tijekom kojih tvrtka pravda razinu izvoza carinskim deklaracij­ama, a istekom tog vremena okvir se može obnoviti, povećati ili smanjiti ovisno o izvoznim planovima.

Sigurna naplata

Ne manje važno, budući da TTT nije poznavao američkog kupca, u sklopu financiran­ja koristili su HBORovu policu osiguranja kredita te osiguranje izvoznih potraživan­ja što im je zajamčilo sigurnu naplatu u slučaju da kupac preuzme robu, ali ju Native ne plati. “To nam je omogućilo jednostavn­ije zaključenj­e posla. Kupcu možemo dati dobre uvjete, ne tražiti avansno plaćanje i biti fleksibiln­i poput konkurenci­je. Garancija naplate omogućuje nam da se u svijetu ponašamo kao doma, da engleskog kupca tretiramo kao domaćeg i u konačnici se posvetimo poslu kojim se bavimo. Tako smo i ostvarili tolik rast”, zaključuje prvi čovjek Tvornice tekstila Trgovišće Mario Popić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia