Poslovni Dnevnik

BRENDOVI SKOČILI REKORDNIH 21 POSTO NA 4,4 BILIJUNA DOLARA

U KLJUČNIM TRENDOVIMA IZDVAJA SE MARKETING BAZIRAN NA PODACIMA I INFORMACIJ­SKOJ TEHNOLOGIJ­I KOJI OMOGUĆUJE BRENDOVIMA NAPREDAK I RELEVANTNO­ST Dominaciju tehnološko­g sektora potvrđuje podatak da ima osam predstavni­ka među prvih deset najvrednij­ih brendova

-

Tehnološki brendovi uvjerljivo dominiraju suvremenim marketingo­m, sugerira ovogodišnj­a ljestvica stotinu najvrednij­ih svjetskih brendova BrandZ oglašivačk­ih tvrtki WPP i Kantar Millward Brown. Na krilima tehnologij­e, sadržaja i kreativnos­ti, BrandZ ljestvica za 2018. bilježi najveći rast vrijednost­i ikad.

U 12 godina skok 204%

Naime, ukupna vrijednost brendova porasla je za rekordnih 21 posto, dodajući skoro 750 milijardi dolara na trenutnu ukupnu vrijednost od 4,4 bilijuna dolara. U odnosu na 2006. kada je objavljena prva BrandZ ljestvica, ukupna vrijednost brendova porasla je za 204 posto. K tome, ovo je prvi puta da su sve kategorije zabilježil­e rast vrijednost­i. Od 10 najvrednij­ih brendova, njih osam su tehnološki ili neposredno vezani uz tehnologij­u. Google i Apple zadržali su prvu i drugu poziciju s rastom od 23 posto na 302,1 milijardu dolara (Google) i 28 posto na 300,6 milijardi dolara (Apple).

Amazon je napredovao s četvrtog na treće mjesto, ispred Microsofta, s rastom od 49 posto na 207,6 milijarde dolara dok je “kineski Google”, kompanija Tencent skodvostru­ko skoše, čio na peto mjesto s prošlogodi­šnjeg osmog - ispred Facebooka na šestoj poziciji uz rast vrijednost­i brenda od 65 posto na 179 milijardi dolara. “Ove godine imamo najveći rast vrijednost­i brendova u povijesti, prisutan je u svim kategorija­ma. I novi i etablirani igrači su profitiral­i na temelju hrabrosti i usvajanja dugoročne strategije izgradnje brenda”, izjavio je David Roth iz WPPa.

“Brendovi koji pobjeđuju u eri marketinga na bazi podataka i informacij­ske tehnologij­e uključuju modele kao Amazon i Tencent koji stavljaju potrošače u središte svega što rade”, komentiral­a je Doreen Wang, direktoric­a BrandZ u tvrtki Kantar Millward Brown. Među prvih deset najvrednij­ih brendova najveći rast vrijednost­i bilježi kineski internetsk­i trgovac Alibaba koji je skočio 92 posto na 113,4 milijarde dolara. To mu je donijelo napredak sa 14. na deveto mjesto. Ovakvo povećanje vrijednost­i zahvaljuju­ći proširenju globalnog dosega i velikom uspjehu prodajne kampanje na Dan samaca donijelo je Alibabi i drugu poziciju u kategoriji najbrže rastućih brendova. Inače, lider u toj kategoriji je kineski JD.com (59. pozicija na ljestvici BrandZ) zbog zapanjujuć­eg povećanja vrijednost­i od 94 posto na krilima ulaska u nove kategorije, kao što su financije.

Promjena je vidljiva i na zemljopisn­oj razini. Ovo je prvi puta da su neamerički brendovi rasli brže nego američki. Danas imamo 14 kineskih brendova u prvih 100 dok je prije 12 godina bio samo jedan, China Mobile. Ukupna vrijednost kineskih Top 10 porasla je za 47 posto u odnosu na prošlu godinu, više nego više od brendova iz SADa. Snažan regionalni rast prisutan je i u drugim dijelovima svijeta kao što su Indija i Indonezija. Ljestvica uključuje sedam azijskih brendova (bez kineskih) koji su rasli 14 posto i sada imaju ukupnu vrijednost 146 milijardi dolara. Regionalna banka BCA (na 99. poziciji) je prvi indonezijs­ki brend među stotinu najvrednij­ih, a Maruti Suzuki ušao je prvi puta u automobils­kih Top 10.

Ključni trendovi

U ključnim trendovima izdvaja se marketing baziran na podacima i informacij­skoj tehnologij­i koji omogućuje brendovima da napreduju i ostanu relevantni potrošačim­a. Nadalje, partnerstv­a su se pokazala ključnim jer su brendovi tražili načine kako povećati učinkovito­st. Treba istaknuti i da je maloprodaj­a demonstrir­ala snažan rast kao najbrže rastuća kategorija s povećanjem od 35 posto u vrijednost­i u posljednji­h 12 mjeseci.

Siniša Kralj iz tvrtke Kantar Millward Brown Hrvatska kaže kako je sjajno istaknuti da hrvatske tvrtke prate snažnu globalnu tehnološku ekspanziju. “Imamo ih već velik broj koje se nalaze na raznim listama lidera u tom sektoru u regiji i šire - svakako treba istaknuti tvrtku Rimac automobili koja je kao brend napravila najviše,najviše, s obzirom na veliku globalglob­alnu nuglobalnu popularnos­t otvaraju vrata i drugima. Očito je da će taj trend samo rasti, pa se čini da je ostvarenje sna da ćemo jednog dana i mi imati brend u poretku BrandZ Top 100 Najvrednij­ih svjetskih brendova sve bliže”, naglasio je Kralj.

OVE GODINE PRVI SU PUTA NEAMERIČKI BRENDOVI RASLI BRŽE OD AMERIČKIH, PA SE PRIMJERICE 14 KINESKIH BRENDOVA NAŠLO MEĐU PRVIH STOTINU DOK JE 2006. BIO SAMO JEDAN

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia