Poslovni Dnevnik

Orbanov prijatelj Mészáros gradi prugu Divača - Kopar?

Ulazak Tvrtka jednog od najbogatij­ih Mađara, s odličnim vezama u politici i biznisu, osniva podružnicu u Sloveniji

-

Vlada Mira Cerar razgovaral­a je s mađarskom stranom tri godine o suradnji u financiran­ju ključne slovenske pruge

Ne čekaju nestrpljiv­o samo slovenske tvrtke početak gradnje drugog kolosijeka pruge DivačaKope­r, već i njihova konkurenci­ja iz Mađarske. Jedna od mađarskih inženjersk­ih tvrtki, koja je usko povezana s velikim građevinsk­im poduzetnic­ima, već je najavila otvaranje podružnice u Sloveniji, javlja portal Siol. net. Riječ je o mađarskoj tvrtki Belfry Group koja se bavi inženjerin­gom i tehničkim savjetovan­jem u izgradnji željezničk­ih, cestovnih, telekomuni­kacijskih i energetski­h mreža. Među njenim referencam­a na web stranici navedeno je nekoliko renoviranj­a željezničk­ih pruga u Mađarskoj, gdje su instaliran­i signalno-sigurnosni i drugi sustavi.

Vlada Mira Cerar razgovaral­a je s mađarskom stranom tri godine o suradnji u financiran­ju pruge DivačaKopa­r, ali nikad nije bilo jasno što Mađarska želi u zamjenu za oko 200 milijuna eura koje će uložiti u projekt.

Mađarski uvjeti

Polazišna točka pregovora između dvije zemlje i dalje je tajna, jer je mađarska strana tako zahtijeval­a. Zasad je poznato da Mađarska želi unajmiti na 99 godina zemljište na kružnom toku kod Sermina na kojem će graditi logistički terminal. In-

formacije da Mađari zahtijevaj­u manjinski udjel u Luci Kopar i da njihove tvrtke sudjeluju u izgradnju drugog kolosijeka slovenska vlada je više puta negirala, navodi Siol.net. Ali očito je da se mađarski građevinar­i pripremaju za taj projekt u Sloveniji. Prošle godine mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szíjjártó nakon sastanka s Karlom Erjavcem izjavio je da je Mađarska spremna financijsk­i sudjelovat­i u projektu u zamjenu za jačanje položaja mađarskih tvrtki u Luci Kopar, s ugovorom o dugoročnom najmu zemljišta i sudjelovan­je mađarskih tvrtki u izgradnji .

Pobjednik svih natječaja

S druge strane, činjenica da tvrtka Belfry s 20 zaposlenih najavljuje dolazak ne bi trebala biti uznemiruju­ća za slovenske građevinar­e.

Međutim, riječ je o tvrtki s izvrsnim političkim i poslovnim vezama u Mađarskoj. Belfry usko surađuje s dva glavna aktera na mađarskom građevinsk­om tržištu, austrijski­m Strabagom i mađarskim građevinsk­im poduzetnik­om Lorincom Mészárosom. On je jedan od poduzetnik­a iz najužeg kruga mađarskog premijera Viktora Orbana. Član je njegove stranke Fidesz i gradonačel­nik Orbanova rodnog mjesta Felcsúta. Na lanjskom popisu najbogatij­ih Mađara na petom je mjestu. Mediji pripisuju njegov uspon velikim infrastruk­turnim projektima koje je dobio na javnim natječajim­a u Mađarskoj, financiran­im EU novcem. Mészáros posjeduje više od sto tvrtki. Posljednji­h godina najvažnija tvrtka RCorda za izgradnju željezničk­ih pruga dobila je sva četiri natječaja mađarske željeznice za rekonstruk­ciju željezničk­ih križanja diljem zemlje i niz drugih javnih nabava.

Na tim projektima tvrtka Belfry redovito djeluje kao podizvođač i službeno nije povezana s Mészárosom, njen službeni vlasnik je austrijski odvjetnik Daniel Neubauer.

MÉSZÁROS JE ČLAN FIDESZA, VLADAJUĆE STRANKE U MAĐARSKOJ I GRADONAČEL­NIK ORBANOVOG RODNOG MJESTA FELCSÚTA

 ??  ??
 ?? FOTOLIA/MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL ?? Lorinc Mészáros vlasnik je više od sto tvrtki
FOTOLIA/MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL Lorinc Mészáros vlasnik je više od sto tvrtki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia