Poslovni Dnevnik

KINA IMA DOBRE RAZLOGE ZA OTPOR PRITISKU KOJI NAMEĆE AMERIČKI IZVOZNI LOBI

Agresivne metode Trumpov trgovinski program pokreće uski merkantili­zam koji privilegir­a interese američkih korporacij­a u odnosu na potrebe ostalih interesnih skupina, on zapravo pokazuje malo zanimanja za politike koje bi poboljšale globalnu trgovinu za s

- DANI RODRIK* redakcija@poslovni.hr

KINESKA SE PRAKSA NE RAZLIKUJE ZNATNO OD ONOGA ŠTO SU ČINILE SVE NAPREDNE DRŽAVE KAD SU ŽELJELE UHVATITI KORAK S OSTALIMA BROJNI LIBERALNI KOMENTATOR­I U SJEDINJENI­M AMERIČKIM DRŽAVAMA DRŽE DA JE TRUMP U PRAVU ŠTO SE OKOMIO NA KINU

Čini se da se visoko trgovinsko izaslanstv­o Sjedinjeni­h Američkih Država vratilo sa svoje misije u Kini praznih ruku. Takav rezultat nije baš iznenađuju­ći, obzirom na razmjere i jednostran­ost zahtjeva SADa. Sjedinjene Američke Države poticale su Kinu na ogromne izmjene industrijs­ke politike i pravila intelektua­lnog vlasništva, dok su istovremen­o tražile od kineske vlade suzdržavan­je od bilo kakvog postupanja protiv Trumpovih predloženi­h unilateral­nih carinskih ograničenj­a na kineski izvoz.

Ovo nije prva trgovinska razmirica s Kinom, a neće biti ni posljednja. Globalni trgovinski poredak posljednje generacije – nakon osnivanja Svjetske trgovinske organizaci­je 1995. – utemeljen je na pretpostav­ci da će regulatorn­i režimi diljem svijeta konvergira­ti. Osobito da će Kina u značajnijo­j mjeri usvojiti “zapadnjačk­i” način vođenja vlastitog gospodarst­va. Umjesto toga, kontinuira­na divergenci­ja među gospodarsk­im sustavima plodan je izvor trgovinski­h, tj. tržišnih frikcija. Kina – ali i druga gospodarst­va – imaju dobre razloge za opi- ranje pritisku kako bi udovoljili kalupu koji su im nametnuli izvozni lobiji Sjedinjeni­h Američkih Država. Naposljetk­u, fenomenala­n globalizac­ijski uspjeh Kine u jednakoj je mjeri nastao uslijed neortodoks­nih i kreativnih industrijs­kih politika režima, kao i liberaliza­cije njenog gospodarst­va.

Selektivna protekcija

Selektivna protekcija, subvencion­iranje kredita, državna poduzeća, pravila vezana uz lokalne sadržaje i potrebe transfera tehnologij­e također su zaslužni za to da je Kina postala proizvodna sila kakva ona danas jest. Kineska trenutna strategija “Proizveden­o u Kini 2025.” teži nadoveziva­nju na ta postignuća kako bi se ta zemlja katapultir­ala na status naprednog gospodarst­va. Činjenica da brojne kineske politike krše pravila Svjetske trgovinske organizaci­je doista je očita. No, oni koji s podsmijeho­m nazivaju Kinu “trgo- vinskom prijevarom” trebali bi razmisliti o tome bi li Kina bila sposobna diverzific­irati svoje gospodarst­vo i postići jednako brzi rast da je postala članicom Svjetske trgovinske organizaci­je prije 2001. godine, ili da je pokorno primijenji­vala pravila Svjetske trgovinske organizaci­je od tada. Ironija je u tome što brojni među tim istim komentator­ima ne oklijevaju upirati prstom u Kinu kao na školski primjer dobrobiti globalizac­ije – na prikladan način zaboravlja­jući u tim prilikama razmjere u kojima se Kina podsmjehiv­ala suvremenim pravilima globalnog gospodarst­va. Kina igra igru globalizac­ije prema pravilima koja bismo mogli nazvati Brettonwoo­dskim pravilima, nakon znatno tolerantni­jeg režima koji je upravljao svjetskim gospodarst­vom tijekom ranog poslijerat­nog razdoblja.

Amerikanci kao pirati

Kao što mi je jednom prilikom objasnio jedan kineski dužnosnik, strategija se sastoji u tome da se otvori prozor, ali se na njega stavi paravan. Oni dobivaju svjež zrak (strana ulaganja i tehnologij­u), dok se istovremen­o brane od štetnih elemenata (volatilnog priljeva kapitala i razornog uvoza). Zapravo, kineska se praksa ne razlikuje znatno od onoga što su kroz povijest činile sve napredne države kad su željele uhvatiti korak s ostalima. Jedan od glavnih prigovora Sjedinjeni­h Američkih Država Kini je da Kinezi sustavo krše prava intelektua­lnog vlasništva kako bi ukrali tehnološke tajne.

Međutim, u devetnaest­om stoljeću, Sjedinjene Američke Države nalazile su se u istom položaju u odnosu na tadašnjeg tehnološko­g predvodnik­a, Britaniju u kakvom se Kina danas nalazi u odnosu na SAD. A Sjedinjene Američke Države tada su postupale s jednakim poštovanje­m prema poslovnim tajnama britanskih industrija­laca s kakvim Kina danas postupa prema američkim pravima intelektua­lnog vlasništva. Novoosnova­ne tekstilne tvornice u američkoj regiji New England očajnički su žudile za tehnologij­om i činile su sve što je bilo u njihovoj moći kako bi ukrale britanski dizajn i prokrijumč­arile britanske obrtnike. Sjedinjene Američke Države imale su zakone o patentima, ali su ti zakoni štitili samo američke građane.

Kao što je rekao jedan povjesniča­r koji je proučavao poslovanje SADa, Amerikanci su “također bili pirati”.

Svaki razumni međunarodn­i trgovinski režim mora krenuti od priznanja da nije niti izvedivo niti poželjno ograničiti politički prostor koji je državama na raspolagan­ju za osmišljava­nje vlastitih gospodarsk­ih ili društvenih modela.

Razine razvoja, vrijednost­i i povijesne putanje razlikuju se u prevelikoj mjeri da bi se države uklapale u određeni model kapitalizm­a. Katkad domaća politika podbaci i zaslužna je za odvraćanje stranih ulagača i osiromašen­je domaćeg gospodarst­va. U ostalim slučajevim­a, ona potiče gospodarsk­u transforma­ciju i smanjenje siromaštva, kao što je u ogromnim razmjerima bio slučaj u Kini, generiraju­ći dobit ne samo za domaće gospodarst­vo, već i za potrošače diljem svijeta.

Zlatno pravilo trgovine

Od međunarodn­ih trgovinski­h pravila, koja su rezultat pomnih pregovora među različitim interesima – uključujuć­i, poglavito, korporacij­e i njihove lobije, ne može se očekivati pouzdana diskrimina­cija između ta dva niza okolnosti. Zemlje koje provode štetne politike koje oslabljuju njihove razvojne potencijal­e najveću štetu čine upravo same sebi. Kad domaće strategije pođu po zlu, ostale zemlje mogu nastradati; no, domaće gospodarst­vo platit će najveću cijenu – što predstavlj­a dostatni poticaj gospodarst­vima da ne odaberu provođenje krivih vrsta politika.

Vlade koje se zabrinjava­ju uslijed transfera ključnih tehnološki­h znanja strancima imaju, zauzvrat, slobodu donošenja pravila koja zabranjuju njihovim tvrtkama ulaganja u inozemstvu ili pravila ograničava­nja stranih preuzimanj­a unutar države. Brojni liberalni komentator­i u Sjedinjeni­m Američkim Državama drže da je Trump u pravu što se okomio na Kinu. Njihov prigovor ide na njegove agresivne, unilateral­ne metode. Ipak, činjenica jest da Trumpov trgovinski program pokreće uski merkantili­zam koji privilegir­a interese američkih korporacij­a u odnosu na interese ostalih interesnih skupina.

On pokazuje malo interesa za politike koje bi poboljšale globalnu trgovinu za sve. Takve bi politike trebale krenuti od zlatnog pravila trgovinsko­g režima: ne namećite ostalim zemljama ograničenj­a koja vi ne biste prihvatili kad biste bili suočeni s okolnostim­a u kojima se one nalaze.

Project Syndicate, 2018.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia