Poslovni Dnevnik

Dolazak bivšeg MMF-ovca u vladu rasplamsao krizu u Italiji

Predsjedni­kov čovjek Sergio Mattarella ponudio mandat za sastav vlade Carlu Cottarelli­ju

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Cottarelli­jeva vlada mora pripremiti nove izbore ujesen ili početkom iduće godine na kojima će desna Liga još više ojačati

Europska financijsk­a tržišta opet su uzdrmana u ponedjelja­k nakon što je talijanski predsjedni­k Sergio Mattarella ponudio mandat za sastav privremene vlade bivšem zaposlenik­u Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF) Carlu Cottarelli­ju. Međutim, analitičar­i smatraju da se radi o kratkotraj­nom predahu s obzirom da su izvjesni novi izbori na kojima će desna (i euroskepti­čna) Liga još više ojačati.

Nakon što je u nedjelju mandatar za sastav vlade Giuseppe Conte vratio mandat jer predsjedni­k Mattarella nije prihvatio zagovornik­a izlaska iz eurozone Paola Savonu za ministra financija, talijanska politička kriza u ponedjelja­k je dobila novi nastavak. Predsjedni­k se prije podneva sastao s Carlom Cottarelli­jem i ponudio mu mandat za sastav vlade. Cottarelli je radio u MMFu od 2008. do 2013. i dobio nadimak “Gospodin Škare” zbog rezanja javnih troškova u Italiji. Zadatak Cottarelli­jeve privremene vlade je priprema novih izbora i prijedlog nacrta proračuna. Cottarelli je izjavio novinarima da će izbori biti održani na jesen ili početkom iduće godine.

“Vjerujemo da će uspon financijsk­ih tržišta biti kratkotraj­an. Dolaze novi izbori i lider Lige Matteo Salvini mogao bi na kraju izaći snažniji”, ocjenjuje za Reuters Michael Leister, analitičar Commerzban­ka. Ankete govore da će na novim izborima Liga dobiti daleko veći broj glasova od 17 posto osvojenih početkom ožujka. Podrška Pokretu pet zvijezda (M5S) na stabilnih je 35 posto. Stranke lijevog i desnog centra i dalje gube na popularnos­ti na krilima gnjeva javnosti zbog sporog oporavka gospodarst­va, visoke nezaposlen­osti i rastućeg siromaštva.

“Problem je što će zagovornic­i i protivnici eura što će biti glavna tema novih izbora postati radikalnij­i u svojim stavovima. To uključuje rizik da protivnici eurozone pobijede”, smatra Nicola Nobile, stariji ekonomist Oxford Economicsa. S obzirom da će vlada u Rimu u najboljem slučaju biti formirana krajem godine, za Italiju je 2018. što se tiče reformi protraćena. To je poseban problem s obzirom na skori kraj programa otkupa obveznica Europske središnje banke.

 ?? REUTERS ?? Carlo Cottarelli ima nadimak 'Gospodin Škare'
REUTERS Carlo Cottarelli ima nadimak 'Gospodin Škare'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia