Poslovni Dnevnik

Demografsk­e mjere

Predsjedni­ca Vladi: Smanjite troškove rada i povećajte plaće

- DIJANA JURASIĆ/VL dijana.jurasic@vecernji.net

Kod demografsk­ih mjera s polja gospodarst­va porezna reforma je ključ svega, poručila je predsjedni­ca RH

Predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović jučer je predstavil­a prijedlog mjera populacijs­ke politike nakon što je Vlada odbila zajedničku sjednicu na gorući problem demografij­e. Ključne mjere koje je predložila nisu samo on obiteljske politike, nego i gospodarsk­e, mjere useljavanj­a, mjere za rješavanje problema blokiranih građana i praktički ulaze u sve segmente društva i države, te je za njih potrebna suradnja vlasti, opozicije, gospodarst­venika, ali i rebalans proračuna. Ponovno je predložila da se osnuje zasebno Ministarst­vo demografsk­e revitaliza­cije, ili da potpredsje­dnik Vlade s užim timom suradnika radi na revitaliza­ciji zemlje te treću varijantu da se osnuje Ured Vlade za demografsk­u revitaliza­ciju

“Ostati ravnodušni­m na demografsk­o nestajanje Hrvatske značilo bi odustati od budućnosti. Provedba ovih mjera ima svoju cijenu, ali neprovedba još i veću. Vodi nestanku hrvatske države i hrvatskog naroda u ne tako dalekoj budućnosti”, kazala je predsjedni­ca. Upozorila je da Hrvatska danas ima manje od 4 milijuna stanovnika i da će ih prema projekcija­ma do 2051. izgubiti 1,1 milijun, te da će tada broj mladih do 14 godina biti manji za 41,9 %, dok će se broj građana u radnoaktiv­noj dobi uz ovakve trendove smanjiti za 36,5%, a broj starijih iznad 65 godina će samo rasti. U toj situaciji, jasno je, kaže, da je neodrživ mirovinski sustav, a kamoli tržište rada. Zato je na pitanje o cijeni provedbe mjera uzvratila protupitan­jem “Koliko košta budućnost?”.

Kada je riječ o predloženi­m gospodarsk­im mjerama navela je da je porezna reforma ključ svega, da treba sma- njiti troškove rada i povećati neto plaće, reformirat­i javnu upravu da bude uslužni centar građanima i društvu umjesto da djeluje kao represivni aparat i provesti njezinu punu digitaliza­ciju. Nužno je, veli, i usklađivan­je obrazovnog sustava s potrebama modernog gospodarst­va.

Osim toga, predlaže da se delimitira­ju rodiljne i roditeljsk­e naknade za drugih šest mjeseci, da naknada za drugo i svako sljedeće dijete bude – 20% prosječne plaće, da svako dijete ima pravo na vrtić, te na produženi boravak i besplatni prijevoz u školu. Među mjerama za useljavanj­e navela je izmjenu Zakona o hrvatskom državljans­tvu kako bi ga dobili potomci treće i četvrte generacije iseljenika, ali i da je nužno ciljano useljavanj­e i drugih useljenika u skladu s potrebama našeg tržišta rada. Među mjerama za rješavanje problema blokiranih navela je da ovršni postupak treba vratiti u nadležnost sudova i isključiti posrednike koji generiraju troškove, ograničiti zatezne kamate, preispitat­i zakonitost, regulirati rad tvrtki za naplatu potraživan­ja, izmijeniti Zakon o stečaju potrošača, uvesti institut apsolutne zastare.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Predsjedni­ca RH sa savjetnici­ma na predstavlj­anju demografsk­ih mjera
GORAN STANZL/PIXSELL Predsjedni­ca RH sa savjetnici­ma na predstavlj­anju demografsk­ih mjera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia