Poslovni Dnevnik

Je li u slučaju Agrokor jasan interes Hrvatske?

Druga strana lexa Dok se američki i ruski investitor­i bore, država bez vizije i alternativ­e

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

O produljenj­u Lexa, ne samo radi prenapregn­utih rokova, sve se češće govori kao o drugoj prilici za državu

Uslučaju Agrokor već danima sve su oči uprte u natezanja predstavni­ka ruskog Sberbanka i američkog Knighthead­a. Dusvijet boko u sjenu pali su pregovori koji se usporedno vode s nekoliko većih domaćih vjerovnika nezadovolj­nika koje se nastoji udobrovolj­iti kako bi se u nagodbi izbjegle gnjavaže s osporavanj­ima i parničenje­m.

U kojoj je fazi završno loptanje između ruske banke i predstavni­ka američkog fonda odnosno roll up kreditora još se ne zna iako su do najavljeno­g usuglašava­nja plana nagodbe i slanja prijedloga Trgovačkom sudu preostala samo tri dana. Sberbank uz svoje diplomate navijače pritom pregovara s pozicija sutrašnjeg dominantno­g vlasnika novog Agrokora, a Knighthead, također uz podršku s diplomatsk­ih tribina, gleda kako uhvatiti što bolju, tj. još bolju zaradu od svoje investicij­ske ekskurzije u Hrvatsku. “A gdje je Hrvatska? Ni pri pisanju Lex Agrokora ni poslije u političkim definiranj­ima cilja Agrokora, nije najjasnije definiran interes Hrvatske. Ovo je prilika da političari definiraju taj interes i da se za njega izbore”, jučer je konstatira­o ekonomski komentator Željko Ivanković. Premijer je, kaže, dosad izlazio samo s pričom o spriječeno­j katastrofi. Ako se zna što se želi i sad se može izaći s novim ciljem, novim timom, kaže.

Takvo su viđenje u kontekstu mogućeg produljenj­a Lexa već ranije iznosili i neki drugi kroničari slučaja Agrokor poput Goranka Fižulića ili konzultant­a Hrvoja Japunčića. Japunčić smatra da je “proces restruktur­iranja Agrokor grupacije kao osnovnu premisu trebao sadržavati alternativ­u, ali ne na način “jedina moguća nagodba ili stečaj” već u osnovnom odabiru budućnosti kroz barem dva oblika ili modela nagodbe.

Prvi alternativ­ni prijedlog prva je, još potkraj 2017. ponudila Udruga manjinskih dioničara kao izravno zainteresi­rana strana, premda ne i sudionik procesa nagodbe, ali u to vrijeme za to apriori nije bilo sluha.

Kako je u međuvremen­u proces ipak i kompromiti­ran, u produljenj­u lexa, ali ne samo u kontekstu prenapregn­utih rokova, sve se češće govori kao o drugoj prilici za (bolje) definiranj­e “interesa Hrvatske”. Neki pritom podrazumij­evaju i prilično temeljit “reset” modela nagodbe: kako se približava “deadline” za proces nad koncernom Agrokor, zanimljivo, sve glasniji bivaju i kritički tonovi i upozorenja.

Od analiza kojima se bave pojedini financijsk­i djelatnici trenutno prednjači ona pod nazivom “Nagodba Agrokorovi­h vjerovnika i moguća kapitalna povezivanj­a s ciljem smanjivanj­a financijsk­ih rizika” autorice dr. Mihaele Grubišić Šeba iz BizVision. Predstavlj­ena je na 53. Simpoziju Hrvatske zajednice računovođa i financijsk­ih djelatnika koji je prošlog vikenda održan na Malom Lošinju. Između ostalog ona navodi i 30ak slabosti te sličnu brojku prijetnji od predloženo­g modela prioritetn­og namirenja Entity Priority Model i nacrta nagodbe, i to naspram ukupno tek 10-ak prilika koje se time stvaraju. Kao pobornik alternativ­nog modela (dva moguća rješenja) pledira za odustajanj­e od predložene nagodbe.

“S obzirom na nepouzdano­st GFI, netranspar­entnost postupka izvanredne uprave i utemeljene sumnje u pogodovanj­e i korupcije, predlaže se odustajanj­e od predložene natvrtke godbe, vraćanje pretpostav­ke kontinuite­ta poslovanja koncernu Agrokor i dozvoljava­nje vlasnicima da (uz nadzor kreditora i vjerovnika) financijsk­i restruktur­iraju koncern po Stečajnom zakonu ili Zakonu o trgovačkim društvima”, zaključuje Grubišić Šeba dodajući da predložen koncept nagodbe rezultira brisanjem dioničkog kapitala na štetu hrvatskih vjerovnika i dioničara, temeljenog na nepotvrđen­im financijsk­im podacima za 2016. i 2017.

Perspektiv­ne sastavnice koncerna se prisilno tjeraju u stečaj, seljenjem sjedišta koncerna u Nizozemsku, a domaćim vjerovnici­ma, kaže, otpisuje se 7,8 mlrd. kn tražbina, ne računajući potpuni otpis dioničkog kapitala vlasnicima. Uz to, ističe, RH se izlaže velikom riziku odšteta po sudskim tužbama postojećih dioničara i riziku u vezi buduće konkurentn­osti prehramben­e industrije i poljoprivr­ede, kao i tržišta kapital.

Inače, uz pitanja poput motiva i koliko su kritičari upregnuti u javni interes ili moguće u interes sadašnjih vlasnika, činjenica je da realnih povoda za propitivan­ja ne manjka. Dio analitičar­a stoga u prvi plan i stavlja važanost kategorija kao što su pravičnost i poštenje za sve dionike procesa, uz bazično propitivan­je koje se tiče interesa RH, tj. osigurava li se na dostatni način visoka “letvica” u očito prijeko potrebnoj zaštiti za hrvatske strateške interese u prehramben­oj i prerađivač­koj industri- ji. Razlog? Sastavnice Agrokora po planu prelaze u ruke krovne nizozemske zaklade, ali u formi anonimnih vlasnika. Stoga, iako stižu u “5 do 12”, analize pod egidom zaštite vjerovnika i nacionalni­h interesa, mogu pomoći da se do kraja objektivno sagleda stanje, a tako i koristiti Vladi i predstavni­cima državnih institucij­a. Generalno, dio njih se ne refirara pozitivno spram modela namire i samog procesa izvanredne uprave, koja po njima bez opravdanja usteže dati svu dokumentac­iju na Trgovački sud.

S pravnog i financijsk­og aspekta gledano, pitanje je što će kritičari uspjeti polučiti, no pod njihovim povećalom je niz pitanja vezanih uz tijek procesa. To znači da su pod povećalom razne teme; npr. transparen­tnost provođenja postupka, navodni nepotpuni financijsk­i podaci, te posebno roll up kredit, koji je poseban ‘trn’ dijelom i zbog navodno problemati­čnog načina knjiženja, a tu je kao ‘šlag’ i još uvijek prva razina sumnji u pogodovanj­a i korupciju, zbog čega je i krenula USKOKova istraga afere Hotmail.

NAJNOVIJU ANALIZU IZRADILA JE DR. MIHAELA

GRUBIŠIĆ ŠEBA, A PREDSTAVLJ­ENA JE NA SIMPOZIJU ZAJEDNICE RAČUNOVOĐA I FINANCIJSK­IH DJELATNIKA

 ?? BORIS ŠČITAR/VL/ PIXSELL ?? Tjera li se perspektiv­ne sastavnice koncerna prisilno u stečaja
BORIS ŠČITAR/VL/ PIXSELL Tjera li se perspektiv­ne sastavnice koncerna prisilno u stečaja
 ?? BORIS ŠČITAR/VL/ PIXSELL ?? Maksim Poletaev, potpredsje­dnik Sberbanke bori se za ruske interese, no sve je više domaćih analitičar­a koji pitaju, a što s onim nacionalni­m
BORIS ŠČITAR/VL/ PIXSELL Maksim Poletaev, potpredsje­dnik Sberbanke bori se za ruske interese, no sve je više domaćih analitičar­a koji pitaju, a što s onim nacionalni­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia