Poslovni Dnevnik

Zašto ministra zanima nabavna cijena lijekova koje ne plaća?

Novi Zakon Farmaceuts­ke tvrtke zasad javno bez kritika, ali neslužbeno ističu nelogičnos­ti

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Novi Zakon Farmaceuts­ke tvrtke zasad javno bez kritika, ali neslužbeno ističu nelogičnos­ti:

Pitanje na koje čekamo odgovor je hoće li zbog preraspodj­ele dužnosti doći do kadrovskih rošada, kažu naši sugovornic­i

Iako je zbog prilagodbe novim okolnostim­a na tržištu lijekova potrebno izmijeniti dugovječan Zakon o lijekovima, čiji je osnovni smisao dobro zamišljen, u namjeri da financijsk­i stabilizir­a sustav i poboljša opskrbu, prijedlog izmjena koji je ovog tjedna u javnoj raspravi ima nekoliko nelogičnos­ti koje brinu proizvođač­e lijekova. Vezane su najvećim dijelom uz ovlasti ministra zdravstva i uređivanje tržišta lijekova koje financiraj­u sami pacijenti.

Iz branše upozoravaj­u kako nije jasno definirana primjena novih zakonskih odredbi prema kojima će cijene lijekova i godišnje referencir­anje umjesto Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje određivati Agencija za lijekove (HALMED). Farmaceuts­ke kompanije zasad se ne žele javno izjašnjava­ti o tome što im se ne sviđa u novom Zakonu o lijekovima, sve dok se ne razjasne detalji njegove primjene, ali i Pravilnika o cijenama koji bi trebao uslijediti. Neslužbeno, s novim pravilima igre vjerojatno će “moći živjeti” i industrija i pacijenti, no neka rješenja su promašena i s ciljem rezanja cijena umjesto bolje opskrbe mogla bi donijeti suprotan učinak. Kako je poznato, novi Zakon donosi se s ciljem osiguranja financijsk­e stabilizac­ije zdravstven­og sustava te uređivanja tržišta lijekova. Zakon predviđa novi sustav određivanj­a cijena lijekova koji se izdaju na recept, u kojem će umjesto HZZOa, najvišu dozvoljenu cijenu lijeka određivati Agencija.

U Ministarst­vu pojašnjava­ju da se promjena važećeg normativno­g uređenja predlaže stoga što cijene novoregist­riranih lijekova nisu definirane prilikom dolaska na hrvatsko tržište, već ih određuje Zavod tek nakon što nositelj odobrenja podnese zahtjev za stavljanje lijeka na listu lijekova Zavoda. Predloženi­m zakonom bilo bi im stoga olakšano povoljnije ugovaranje cijena za skupe inovativne lijekove, a time i uvrštavanj­e novih lijekova na listu lijekova Zavoda, koji bi postali dostupniji pacijentim­a, kažu.

Nejasna je, međutim, odredba prema kojoj, u cilju zaštite javnozdrav­stvenog interesa, ministar može putem Agencije tražiti podatke o nabavnim i prodajnim cijenama lijekova, i to za lijekove koji nisu financiran­i iz sredstava obveznog zdravstven­og osiguranja. U Ministarst­vu pojašnjava­ju da se to, uz informacij­e o količini prodanih lijekova, predlaže s ciljem redovite opskrbe tržišta.

“Nije jasno zašto je nabavna cijena bitna, i to baš za lijekove koje država ne financira, osim s ciljem da se dozna koliko proizvođač zarađuje, što nema veze s opskrbom. Ako su važne cijene tih lijekova, zašto ih ne stave na listu”, pitaju se poznavatel­ji tržišta.

Pitanje na koje čekamo odgovor je hoće li zbog preraspodj­ele dužnosti doći do kadrovskih rošada, odnosno hoće li se zaposlenik­e koji rade na izračunu cijena seliti iz Zavoda u Agenciju, te hoće li biti otkaza i novih zapošljava­nja.

 ?? BORIS ŠČITAR /VL/PIXSELL ?? Ministar zdravstva Milan Kujundžić prošlog je tjedna dao Zakon o lijekovima u javnu raspravu
BORIS ŠČITAR /VL/PIXSELL Ministar zdravstva Milan Kujundžić prošlog je tjedna dao Zakon o lijekovima u javnu raspravu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia