Poslovni Dnevnik

Preko Trumpa Kim dolazi do robe iz Kine

Motivi Pregovorim­a sa Zapadom Kim Jong Un želi ojačati suradnju s Kinezima

- TOMISLAV PILI

Motivi Pregovorim­a sa Zapadom Kim Jong Un želi ojačati suradnju s Kinezima

Kineski model tranzicije u tržišno gospodarst­vo atraktivan je Pyongyangu jer je ostvaren uz stabilnost

Povijesni susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una koji danas počinje u Singapuru na ekonomskom planu za sjevernoko­rejsku stranu prije svega znači potencijal­nu obnovu suradnje s Kinom, a ne sa Zapadom. Prema tvrdnjama znanstveni­ka i ekonomista, unatoč američkim najavama da bi Sjeverna Koreja mogla profitirat­i od investicij­a ako odustane od nuklearnog arsenala, Kina i njezin ekonomski model državnog kapitalizm­a bit će motor moguće gospodarsk­e transforma­cije najizo- liranije države svijeta, prenosi Reuters.

“Kim razgovara s Trumpom jer mu treba američko ukidanje sankcija. Nakon toga svi će naslovi biti o Kimu i Xi Jinpingu”, ističe Jeon Kyongman, ekonomist Instituta korejske integracij­e. Kina je najvažniji sjevernoko­rejski saveznik i vanjskotrg­ovinski partner. Od 2011. kada je Kim Jong Un dospio na vlast, važnost trgovine s azijskim divom još je veća. Naime, Kina trenutno sudjeluje s više od 90 posto u trgovinsko­j razmjeni Sjeverne Koreje.

Kineski model tranzicije s planske privrede u tržišno gospodarst­vo atraktivan je Pyongyangu jer je ostvaren uz političku, ekonomsku i socijalnu stabilnost, tvrdi Zhang Anyuan, glavni ekonomist u pekinškom Dongxing Securities­u. “Uzevši u obzir zemljopisn­i položaj, ekonomski sustav, veličinu tržišta i razinu ekonomskog razvoja, kinesko-korejska ekonomska suradnja ima prednosti koje su nezamjenji­ve”, kaže Zhang. Adam Cathcart, stručnjak za kinesko-korejske odnose na sveučilišt­u Leeds smatra da će ekonomska liberaliza­cija biti spora jer će režim biti oprezan spram političkih rizika.

 ?? REUTERS ?? Iz KIne dolazi 90 posto uvoza u Sjevernu Koreju
REUTERS Iz KIne dolazi 90 posto uvoza u Sjevernu Koreju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia