Poslovni Dnevnik

Kutle se vraća 2020., Mamić bi morao čekati 20 godina

Bijegom do zastare Svaka kazna se anulira nakon barem 10 godina od pravomoćno­sti

- SAŠA PAPARELLA

(Gradski podrum), te još neke nepravomoć­ne. Protiv Kutle se i dalje vodi najmanje sedam kaznenih procesa za Tisak, Gradski podrum, Exportdrvo, Dionu, Dubrovačku banku, Slobodnu Dalmaciju i Dalmu četiri u Zagrebu, dva u Splitu, jedan u Dubrovniku.

Kod ozbiljniji­h kazni zastara nastupa znatno kasnije. Ako je duža od tri godine zatvora, zastara nastupa nakon 15 godina. Kod izricanja kazne zatvora duljeg od pet godina, ona ističe tek nakon 20 godina. Dakle, potvrdi li viši sud Zdravku Mamiću kaznu od 6,5 godina i postane li kazna pravomoćna ove godine, donedavni izvršni predsjedni­k Dinama mogao bi se u Hrvatsku vratiti najranije 2038. Osim u slučaju da, kao što je već najavio, odluči odslužiti kaznu u nekom bosanskohe­rcegovačko­m zatvoru. U BiH je i nekadašnji vlasnik Salonita, Jozo Ćurković, koji od 2004. živi u duvanjskoj Grabovici. Tamo se doselio čim je najavljena optužnica zbog kriminala u Salonitu.

Bandić nije državljani­n BiH

Ćurković je 2008. uhićen u Sarajevu, po tjeralici koju je za njim podiglo pravosuđe RH, no pušten je jer ima državljans­tvo BiH. U toj je zemlji, u općini Grude, rođen i gradonačel­nik Zagreba Milan Bandić, protiv kojeg je potvrđena optužnica u aferi Agram. U službi za informiran­je Grada Zagreba rečeno nam je kako “Milan Bandić nema državljans­tvo BiH”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia