Poslovni Dnevnik

Kosovo i Albanija počeli stvarati carinsku uniju

Povezivanj­e Parlament u Prištini već izglasao Sporazum o carinskom ujedinjenj­u

-

Kosovska roba dosad je vrlo teško dolazila do potrošača u Albaniji, zemlji s nizom carinskih barijera kojima štiti svoje tržište

Sa 67 glasova “za”, jednim suzdržanim i jednim glasom “protiv” kosovski parlament je prošlog tjedna izglasao Sporazum o carinskom ujedinjenj­u Kosova i Albanije. Ta odluka došla je samo sedam dana nakon što su zastupnici kosovske skupštine podržali Nacrt rezolucije kojom se ukida kontrola putnika na prijelazim­a s Albanijom, javlja Politika.

Odbacili Vučićevu uniju

Službeni Beograd taj potez kosovskih vlasti vidi kao političku, a ne ekonomsku odluku. Beogradski list objašnjava da u prilog takvom tumačenju carinske unije između Kosova i Albanije govore i statističk­i podaci, prema kojima je obujam trgovinske razmjene između Srbije i Kosova znatno veći od razmjene između Kosova i Albanije.

Prema statističk­im podacima s Kosova, 2017. godine trgovinska razmjena s Albanijom iznosila je 126 milijuna eura, što je manje nego godinu ranije kada je dosegnuta razmjena od 157 milijuna eura. S druge strane, trgovinska razmjena Kosova i Srbije je tri i pol puta veća, krajem 2017. godine iznosila je 430 milijuna eura i dalje raste. Sličnu ideju, o stva- balkanske carinske unije u području Cefte iznosio je lani i Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, ali je Priština nije podržala. “Tržište slično onom u bivšoj Jugoslavij­i, bez Hrvatske i Slovenije, a s Albanijom, kao zajedničko tržište! Ne!”, rekao je nedavno bivši premijer Kosova Isa Mustafa i dodao da na taj prijedlog ne gleda s entuzijazm­om, jer Kosovo sebe vidi u jedinstven­om europskom tržištu, na temelju SSP-a.

Igraju na kartu nacionaliz­ma

Nenad Đurđević, savjetnik predsjedni­ka Privredne komore Srbije, kaže da kosovska roba vrlo teško dolazi do potrošača u Albaniji. “Albanija ima niz carinskih barijera kojima štiti svoje tržište. Tako se pećko pivo Peja ne može prodavati u Albaniji, iako je Pećka pivovara bila službeni sponzor albanske nogometne reprezenta­cije”, kaže Đurđević. Prema njegovim riječima, Priština tom deklarativ­nom mjerom poručuje EU da su, ako proces europskih integracij­a ne bude išao svojim tokom, oni spremni na neke druge mjere, dok albanski predsjedni­k Edi Rama ima dosta problema na unutrašnje­m planu i u ovom slučaju igra na kartu nacionaliz­ma.

Đurđević podsjeća i da su se gospodarsk­e komore zapadnog Balkana organizira­le u jedinstven­i komorski sustav, kako bi regija zajednički nastupala, te da su ovi potezi u suprotnost­i s tom idejom. Potpredsed­nica vlade Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će institucij­e srpske države reagirati na potez Prištine.

 ?? FOTOLIA ?? Službeni Beograd potez kosovskih vlasti vidi kao političku, a ne ekonomsku odluku
FOTOLIA Službeni Beograd potez kosovskih vlasti vidi kao političku, a ne ekonomsku odluku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia