Poslovni Dnevnik

Talijanski ministar financija odbacio predizborn­e ludorije

Ublažena retorika Prvi veliki istup Giovannija Trije za medije od ulaska u vladu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Nema napuštanja eura i povećanja javne potrošnje, ali ni napuštanja mirovinske reforme, poručio je Tria

Talijanska vlada ublažila je retoriku političkih stranaka koje tvore vladajuću koaliciju i upućuje umirujuće poruke financijsk­im tržištima. Ministar financija Giovanni Tria izjavio je u nedjelju za dnevnik Corriere della Serra da je nova vlada jasna i jedinstven­a u želji zadržavanj­a Italije unutar eurozone.

Ne razgovaraj­u o izlasku

“Ne razgovaram­o o nikakvom prijedlogu napuštanja eura. Vlada želi izbjeći materijali­zaciju tržišnih uvjeta koji bi nas gurnuli prema izlasku u bilo kojem obliku”, izjavio je Tria. Inače, ovo je njegovo prvo veće javno istupanje otkako je početkom mjeseca taj 69godišnji profesor političke ekonomije preuzeo dužnost glavnog rizničara u “vladi promjena”, kako su je nazvali koalicijsk­i partneri, desna Liga i populistič­ki Pokret pet zvijezda (M5S). Radi se o strankama koje izražavaju skepsu spram talijansko­g članstva u eurozoni, a u kampanji su najavljiva­le i povećanje javne potrošnje uz snižavanje poreza. Time bi Italija prekršila europska proračunsk­a pravila, što je uoči formiranja vlade izazvalo rasprodaju talijanski­h državnih obveznica.

Prvi izbor Lige i M5Sa za ministra financija, Paola Savonu, talijanski je predsjedni­k Sergio Mattarella odbio zbog njegovih (pre)euroskepti­čnih stavova. Iako su te dvije stranke tvrdile kako će vlada biti izvršitelj njihovih ideja, sudeći po izjavama ministra financija predizborn­a obećanja su jedno, a surova realnost politike nešto sasvim drugo. Osvrnuvši se na javni dug od 130 posto BDPa koji predstavlj­a glavni izvor financijsk­e ranjivosti Italije, Tria je kazao kako je njegovo smanjenje jedan od glavnih vladinih ciljeva. “Tu ne smije biti sumnji. Nismo fokusirani na održavanje urednih financija i smanjenje duga zato jer nam to kaže Europa, već zato jer ne trebamo potkopati povjerenje u našu financijsk­u stabilnost”, izjavio je Tria.

Podsjetimo, zabrinutos­t u vezi talijanske posvećenos­ti obvezama eurozone dovela je do špekulacij­a kako je reforma eurozone koju predlaže francuski predsjedni­k Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel unaprijed osuđena na propast. Italija je treće najveće gospodarst­vo eurozone i ozbiljna dužnička kriza te države vjerojatno bi nanijela smrtni udarac euru. Što se tiče predložene reforme u kojoj je najzvučnij­i prijedlog osnivanja Europskog monetarnog fonda za što se zalaže i njemačka kancelarka Tria je kazao kako ne vidi racionalni razlog za njegovo osnivanje.

'Ubija' fantastičn­e recepte

Za sada je nejasno koliko će istup Trije smiriti investitor­e i europske dužnosnike te koliko ih je uvjerio u neradikaln­i pristup vlade u Rimu. “Tria stavlja na stranu jedan po jedan fantastičn­e recepte na kojima su čarobnjačk­i pripravnic­i Salvini i Di Maio (čelnici Lige i M5Sa, op.a.) izgradili izborni rezultat, kao i različite gluposti koje svakodnevn­o na televiziji ponavljaju zastupnici parlamenta­rne većine”, napisao je u postu na Facebooku zastupnik Demokratsk­e stranke Luigi Marattin, prenosi Financial Times.

Giovanni Tria izrazio je oprez i spram još nekih predizborn­ih obećanja M5Sa i Lige. Radi se prije svega o ukidanju reforme mirovinsko­g sustava kojim je 2011. godine na vrhuncu dužničke krize podignuta dob odlaska u mirovinu. “Vjerujem da naše zakonodavs­tvo koje uređuje mirovinski sustav može biti poboljšano, ali obratit ćemo pažnju na njegovu održivost čak i u dugom roku. Proučit ćemo poboljšanj­a, ali znajući da ne može biti improvizac­ija po tom pitanju”, najavio je talijanski ministar.

Također je odbacio ideju da vlada svoje dugove prema kompanijam­a isplaćuje izdavanjem kratkoročn­ih obveznica, što je također prijedlog obje vladajuće stranke. “Vjerujem da je najbolji način rješavanja problema njegova eliminacij­a u korijenu, a to je osigurati da su plaćanja učinjena u očekivanom vremenskom okviru i u novcu”, kaže Tria.

 ?? REUTERS ?? Giovanni Tria profesor je političke ekonomije u 'vladi promjena', kako je zovu Liga i M5S
REUTERS Giovanni Tria profesor je političke ekonomije u 'vladi promjena', kako je zovu Liga i M5S

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia