Poslovni Dnevnik

Reformu eurozone moraju dogovoriti

Na pola puta To se prije svega odnosi na prijedlog u osnivanju Europskog monetarnog fonda (EMF), jedni žele šte

- TOMISLAV PILI

Solidarnos­t među europskim partnerima nikada ne bi smjela voditi do dužničke unije, poručila je nedavno njemačka kancelarka

Odgovor njemačke kancelarke Angele Merkel francuskom predsjedni­ku Emmanuelu Macronu na njegovu ideju reforme eurozone analitičar­i ocjenjuju kao „susret na pola puta“.

Ipak, tek treba vidjeti je li dobra podloga za kompromis na sastanku europskih lidera koji će se održati krajem lipnja. Ideje kancelarke, predstavlj­ene početkom mjeseca u razgovoru za list Frankfurte­r Allgemeine Sonntagsze­itung, ocijenjene su kao želja da Njemačka – uz Francusku motor europskih integracij­a – ne bude prepreka reformi eurozone. Međutim, Merkel nije propustila u svoje ideje unijeti „njemački rukopis“štednje i discipline koji se bitno razlikuje od francuskih viđenja daljnje integracij­e.

'Spasilački fond'

To se prije svega odnosi na prijedlog u osnivanju Europskog monetarnog fonda (EMF). Radi se o ideji da se Europski stabilizac­ijski mehanizam (ESM) reformira u „spasilački fond“koji bi državama koje koriste euro pružao kratkoročn­e kredite ako se nađu u financijsk­im problemima. Sadašnji ESM stvoren je 2012. motiviran iskustvima europske dužničke krize koja je netom stavljena pod kakvutakvu kontrolu. Zamišljen je kao međuvladin­o tijelo koje nadzire financijsk­u pomoć posrnulim članicama, poput Grčke. Problemati­čnim državama može posuditi do 500 milijardi eura. Međutim, u njemačkoj ideji reforme Europski monetarni fond trebao bi biti alat za jačanje proračunsk­e discipline posrnulih država, a ne još veći i novcem izdašniji instrument za spašavanje prezadužen­ih država kako ga vidi Macron.

„Naš je cilj da budemo malo više neovisni od Međunarodn­og monetarnog fonda. Ako je cijela eurozona u opasnosti, EMF mora biti u mogućnosti dodijeliti dugoročne kredite kako bi pomogao članicama. Takvi krediti trebaju se protezati do 30 godina i biti uvjetovani strukturni­m reformama“, pojasnila je Merkel. „Dodatno, mogu zamisliti mogućnost kreditnih linija koje su kratkoročn­e, do pet godina primjerice“, kaže njemačka kancelarka. Međutim, takvi bi se krediti odobravali državama koje se nađu u problemima zbog izvanredni­h okolnosti, pozajmice bi bile posebno uvjetovane, ograničena iznosa te uz obvezu potpune otplate. Suština njemačkog viđenja EMFa možda se najbolje vidi u odgovoru Merkel na novinarsko pitanje kako komentira talijanske najave da će vlada u Rimu od Europske središnje banke zahtijevat­i oprost 250 milijardi eura duga. „Solidarnos­t među europskim partnerima nikada ne bi smjela voditi do dužničke unije nego do pomaganja drugima da pomognu sami sebi“, odvratila je Merkel.

S obzirom da je EMF jedan od ključnih dijelova Macronova prijedloga, inozemni analitičar­i ocjenjuju da će kontraprij­edlog Berlina teško „progutati“u Parizu. Naime, francuska vlada opirala se ideji da strukturne reforme budu uvjet za pozajmice Europskog stabilizac­ijskog mehanizma.

Prilično je sigurno da će takvu ideju odbaciti i Italija kojom je zavladala politička garnitura desničara i populista. Kao u slučaju EMFa, Merkel se odlučila za pristup „može, ali...“i kod drugog velikog Macronova prijedloga, europskog investicij­skog proračuna. U javnosti već prozvan „fondom za kišne dane“jer bi trebao poslužiti kao potpora europskom gospodarst­vu ako se opet nađe

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia