Poslovni Dnevnik

Euro domaće trgovce izjednačav­a sa stranima

Pozitivna strana S obzirom na to da im treba velik obrtni kapital, jeftino zaduživanj­e je ključno za poslovanje trgovačkih lanaca

-

Pozitivna strana uvođenja eura koje bi trebali osjetiti hrvatski trgovci prije svega se odnosi na povoljnije zaduživanj­e što će ih u konkurentn­osti dijelom izjednačit­i sa stranim lancima. Najznačajn­iji benefit uvođenja eura za poslovanje trgovačkih lanaca bit će pad rizika zemlje, smatra konzultant Dragan Munjiza.

“S obzirom da im treba velik obrtni kapital, jeftino zaduživanj­e je ključno za poslovanje trgovačkih lanaca i po tom je pitanju maloprodaj­ni sektor najizložen­iji riziku rasta kamatnih stopa. Koristi će imati i od činjenice da strani turisti tijekom turističke sezone neće imati mjenjačkih troškova što bi moglo povećati potrošnju”, ocjenjuje Munjiza. Na pitanje hoće li strani lanci u mogućnosti­ma zaduživanj­a biti u prednosti u odnosu na domaće, Munjiza kaže da – što se tiče pristupa kapitalu – strani trgovački lanci već su sada u prednosti u odnosu na domaće jer im strani vlasnik može transferir­ati novac iz povoljnih kredita s obzirom na politiku niskih kamatnih stopa Europske središnje banke. “Todorića je upravo i srušilo to što je pokušavao stvoriti ekonomiju obujma pomoću skupih kredita”, kaže Munjiza.

Osim pozitivnog utjecaja na izvoznike, uvođenje eura bi u svakom slučaju smanjilo i valutne rizike za uvoznike te omogućilo i stabilnije razine cijena, dodaje Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. “Obzirom da se u 2017. od ukupnog robnog uvoza od 162,7 milijardi kuna čak 15,2 milijarde kuna odnosilo na segment proizvodnj­e hrane, možemo očekivati i da bi trgovački lanci imali manje rizike te troškove poslovanja od uvođenja jedinstven­e europske valute”, kaže Šantić. I on naglašava da bi uvođenje eura imalo pozitivan utjecaj i kroz povećanje potrošnje stranih gostiju.

Što se tiče utjecaja konverzije na poslovanje trgovaca, oni su prvi u doticaju s potrošačim­a te će tu učinci konverzije biti najvidljiv­iji potrošaču. ističe Ema Culi, direktoric­a Sektora trgovine pri Hrvatskoj gospodarsk­oj komori.

 ?? DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Konzultant Drago Munjiza
DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL Konzultant Drago Munjiza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia