Poslovni Dnevnik

Nijemci i Francuzi

Dnju, a drugi zazivaju potrošnju i veći rast

-

na rubu recesije, investicij­ski bi proračun u francuskom prijedlogu trebao raspolagat­i kapaciteto­m od nekoliko postotnih bodova vrijednost­i gospodarst­va eurozone.

Za ilustracij­u, ako bi se u fondu nalazilo tri posto BDPa, radilo bi se o 336 milijardi eura ili gotovo sedam puta više od vrijednost­i hrvatske ekonomije.

Brža ekonomska konvergenc­ija

Sudeći po njemačkom protuprije­dlogu, to je previše novca. Kao najveća europska ekonomija Njemačka će na sastanku europskih lidera podržati prijedlog investicij­skog proračuna čiji će ukupni kapacitet biti „u donjem dijelu dvoznamenk­astog iznosa u milijardam­a eura“i uvodio bi se stupnjevit­o.

Investicij­ski proračun koristio bi se za „rješavanje strukturni­h problema u državama koje nisu u ozbiljnim problemima“, ali zaostaju u pojedinim područjima, primjerice razvoju umjetne inteligenc­ije.

„Trebamo bržu ekonomsku konvergenc­iju među članicama. Da bi to učinili, moramo ojačati investicij­sku sposobnost uz pomoć dodatnih strukturni­h politika“, izjavila je Merkel. Kancelarka i predsjedni­k Macron sastat će se 19. lipnja blizu Berlina kako bi još jednom usuglasili „zajedničku mapu“reforme eurozone. Hoće li se na toj mapi njihovi pravci sastati u jednoj točki, vidjet će se krajem mjeseca u Bruxellesu.

 ?? REUTERS ?? Njemačka kancelarka Angela Merkel
REUTERS Njemačka kancelarka Angela Merkel
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia