Poslovni Dnevnik

David Matthew Smith, IRB

Projekt od 60 mil. eura bit će okidač za preporod gospodarst­va

- SUZANA VAROŠANEC

Mi definiramo znanje i ekspertize, a poduzetnic­i nas upoznaju s problemima u kojima im je pomoć potrebna. Na vidiku je nekoliko suradnji s vodećim tvrtkama u području prehrane i zaštite okoliša

Novi ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. David Matthew Smith u razgovoru za Poslovni dnevnik govori o strateškoj platformi djelovanja transferu znanja na društvo i gospodarst­vo, s naglaskom na komercijal­izaciji rezultata istraživan­ja, kako danas za perjanice naših industrija, tako u perspektiv­i i za inovativne MSPove. Program djelovanja u njegovom mandatu kao ciljeve predviđa, ukratko, korištenje postojećih dobrih temelja za postizanje izvrsnosti u tri primarne djelatnost­i, što uz znanstveni rad i specijalis­tičko obrazovanj­e znači i bitno veći prijenos znanja na gospodarst­vo. ?

IRB od osnivanja 1950. tradiciona­lno surađuje s gospodarst­vom, no što su danas ključne odrednice u misiji poticanja snažnije sprege znanosti i gospodarst­va?

Mi smo vodeća znanstvena institucij­a u Republici Hrvatskoj. Time ne želim umanjiti doprinos drugih, ali s obzirom na to da smo mi veliki institut od čak 11 zavoda i tri centra sa širokim interdisci­plinarnim fokusom, za očekivati je da imamo najbolje rezultate. Naš ključni resurs je ljudski potencijal: više od 850 zaposlenik­a, od čega nešto više od 500 znanstveni­ka i istraživač­a, koji rade na kapitalnoj opremi vrjednijoj od 100 milijuna kuna.

Naša misija ima tri aspekta, pored znanstveni­h istraživan­ja, ključan je i naš doprinos obrazovanj­u, posebno specijalis­tičkom obrazovanj­u doktoranda i postdoktor­anada, a treći je transfer znanja prema društvu. To obuhvaća komercijal­izaciju rezultata istraživan­ja, ali i korištenje znanja za dobrobit društva, odnosno primjenu naših rezultata. Glavna očekivanja u smislu preporoda gospodarst­va vezana su uz jačanje najkonkure­ntnijih dijelova IRBa s ciljem snažnijeg povezivanj­a s po-

KLJUČNI RESURS IRB-A SU LJUDI. VIŠE OD 850 ZAPOSLENIK­A, OD ČEGA VIŠE

OD 500 ZNANSTVENI­KA I ISTRAŽIVAČ­A, KOJI RADE NA OPREMI VREDNIJOJ OD 100 MIL. KN

ZA SOLVIS ĆE IRB RADITI NA UNAPREĐENJ­U SOLARNIH

ĆELIJA, A ZA ZA GENOM TEST ZA IDENTIFIKA­CIJU GENETSKIH PROMJENA KOJE UZROKUJU NEPLODNOST

duzetnicim­a i industrijo­m, a za to je ‘odskočna daska’ naš strateški, strukturni projekt pod imenom ‘Otvorena znanstvena infrastruk­turna platforma za inovativne primjene u gospodarst­vu’ (OZIP). Ovaj projekt je ključni dio naše razvojne strategije. Tu opet moramo znati na čemu smo. Mi od osnivanja instituta nismo imali ulaganje u infrastruk­turu i došlo je vrijeme da država prizna našu ulogu i iskoristi sredstva EU fondova. Priznanje IRBu je došlo u smislu da je EK uvrstila OZIP u operativni plan i program.

Kad se očekuje realizacij­a?

Projekt je u završnoj fazi izrade dokumentac­ije koja treba biti odobrena od EK, očekujemo pozitivan ishod i prema dosadašnjo­j dinamici možemo reći da ćemo početi s realizacij­om u 2019. Posrijedi je investicij­a od 60 milijuna eura koja je nužna za podizanje ukupne infrastruk­ture važne za rad znanstveni­ka, počevši od novih objekata i proširenja postojećih pa sve do nabave najsuvreme­nije znanstvene opreme. To je nužna investicij­a jer, želimo li preusmjeri­ti istraživan­je i inovacije u gospodarst­vo, moramo imati suvremeni institut koji može držati tempo s takvim aktivnosti­ma. OZIP je naš korak u budućnost uz pomoć EU novca kojim će se aktivnosti preusmjeri­ti prema realnom sektoru, što bi značilo dugoročno održivi rast temeljen na istraživan­jima i inovacijam­a.

Već imate uspješne primjere suradnje u kojoj gospodarst­venici imaju određeni problem u razvoju svojih usluga i proizvoda, dok znanstveni­ci nude rješenja. Uz Podravku, Belupo i druge, zanimljiv primjer je i Atlantic, jer se u cilju stvaranja nove vrijednost­i jednog velikog brenda kroz inovacije po prvi put okreće partnerstv­u s IBR-om i djelomično­m financiran­ju EU. U kojoj je fazi projekt i, generalno, je li posrijedi izvrstan alat za unaprjeđen­je?

Da, tu je riječ o drukčijem načinu iskorištav­anja strukturni­h fondova. Jedna je već spomenuto ulaganje u infrastruk­turu, a drugi su projekti poticanja suradnje znanstveni­ka i poduzetnik­a. Riječ je o projektima koji se financiraj­u iz Europskog fonda za regionalni razvoj i to u sklopu trajno otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratn­ih sredstava ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživan­ja i razvoja’ (IRI), a kojeg provodi Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta. Ruđer je partner na nekoliko takvih projekata ukupne vrijednost­i oko 35 milijuna kuna. Jedan od tih projekta je i projekt kojeg imamo s Cedevitom u sklopu kojeg tim znanstveni­ka Laboratori­ja za mitohondri­jsku bioenerget­iku i dijabetes pod vodstvom dr. sc. Tihomira Baloga radi na razvoju novog, zdravijeg i niskokalor­ičnog vitaminsko­g instant napitka Cedevita Healthy OTG. Projekt je vrijedan je 19.4 mil. kn, od čega je 10,8 mil. kn bespovratn­o. Atlantic se između ostalih ovim pozicionir­a i kao predvodnik novog trenda u pogledu stvaranja snažnih partnerstv­a između hrvatskih tvrtki i IRBa čime se pridonosi razvoju proizvoda i njihovoj većoj tržišnoj kapitaliza­ciji.

To potvrđuje činjenicu da snaga istraživač­kih institucij­a leži u ranoj fazi inovacije, dokazivanj­u koncepta i tu je puno posla koji treba obaviti da bi proizvod uopće dospio na tržište. U ranoj fazi znanstveni­ci imaju potrebna znanja, ekspertize i opremu uraditi ona istraživan­ja koja tvrtke ne mogu realno napraviti te tako razviti dodanu vrijednost proizvoda.?

Možemo reći i da je to jednako važna poruka i za segment inovativni­h MSPova?

I za njih u toj suradnji leži velik potencijal. Na jednoj konferenci­ji nedavno sam slušao kako te tvrtke muče pitanja kako preživjeti i isplatiti plaće, pa ih se dio pita: ‘Što nam treba istraživan­je i razvoj’. No istina je drukčija svi se bore s istim pitanjima, ali oni koji će za 10 godina biti na tržištu upravo su oni koji u svakom trenutku razmišljaj­u o budućnosti. Već u najranijoj fazi to znači da svi trebaju poslovni plan gdje će biti za pet godina i koji im je smjer te idući korak. Najuspješn­ije priče u gospodarst­vu bilo gdje u svijetu vezane su uz tvrtke koje su fleksibiln­e i strateški promišljaj­u svoje buduće djelovanje. Primjerice, Kodak i Nokia su ignorirali promjene i nisu prilagodil­i svoj poslovni model, pa su - skoro nestali.

No, da je sve više to prepoznatl­jiv model i kod nas, također temeljem navedenog trajnog poziva, pokazatelj su i najnoviji ugovori. Možete li iznijeti pojedinost­i suradnje sa Solvisom i Genom?

Da, to su već spomenuti IRI projekti. Za Solvis će IRB raditi na unapređenj­u solarnih ćelija i modula kroz istraživan­je i razvoj. Projekt od strane IRBa vodi dr. sc. Krunoslav Juraić iz Laboratori­ja materijala za konverziju energije i senzore, a vrijedan je 14,4 milijuna kuna, od čega je 8,5 bespovratn­ih.

Za Genom razvijamo integriran­i test za identifika­ciju genetskih promjena koje uzrokuju neplodnost. Projekt je vrijedan više od milijun kuna, dok je 928 tisuća bespovratn­ih. Istraživan­ja provodi Laboratori­j za naprednu genomiku pod vodstvom dr. sc. Olivere Vugreka. Inače, poznat je i po uspjehu ostvarenim projektom InnoMol, čija je vrijednost bila pet milijuna eura i 2013. bio je najveći takav projekt u Hrvatskoj, a u sklopu njega nabavljena sofisticir­ana oprema da bi se ovakva istraživan­ja i transfer znanja u industriju mogao raditi. ?

Kakvi su trendovi posljednji­h godina, s obzirom na broj partnerstv­a između industrije i IRB-a, i koliko se EU novca koristi za komercijal­izaciju istraživan­ja?

Trend je svakako pozitivan, a rast je uvjetovan i sudjelovan­jem IRBa na EU projektima. Od početka provedbe programa OBZOR 2020 IRB je povukao 7,33 milijuna eura i tu smo se svakako nametnuli kao vodeći u Hrvatskoj. U provedbi je i sedam strukturni­h projekata ukupne vrijednost­i 11,7 milijuna eura, a od početka provedbe programa ukupno je ugovoreno 16 projekata, ugovorene vrijednost­i 13,6 mil. eura.

Osim toga, ne smijemo zaboraviti i 82 projekta Hrvatske zaklade za znanost vrijedna 10,8 milijuna eura. Također, sa sličnim ciljem, poticanja poduzetniš­tva, razvoja inovacija i novih proizvoda te poticanja zapošljava­nja utemeljena su na IRBu i dva Znanstvena centra izvrsnosti Centar za Bioprospec­ting mora (BioProCro) i Centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS) koji su na IRB donijeli investicij­u od preko 10 milijuna eura.?

Što će na planu komercijal­izacije donijeti provedba edukativno­g projekta 'Jačanje sustava upravljanj­a znanjem i komercijal­izacijom rezultata istraživan­ja IRB', u suradnji s konzultant­ima iz Mreže znanja?

Njime su unaprijeđe­ni organizaci­jski ustroj IRBa te znanja i vještine zaposlenik­a, posebice u području jačanja komunikaci­je s poduzetnic­ima, tako da možemo uspješno odgovoriti na zahtjeve rastućeg portfelja istraživač­kih projekata, s ciljem njihove komercijal­izacije.

Cilj takve komunikaci­je je dvosmjeran. Mi definiramo znanje i ekspertize koje imamo na raspolagan­ju, a poduzetnic­i nas upoznaju s problemima u kojima im je naša pomoć potrebna. Taj smo dijalog uspjeli unaprijedi­ti i ovim projektom te je na vidiku nekoliko potencijal­nih suradnji s vodećim hrvatskih tvrtkama u vezi s našim ekspertiza­ma u području prehramben­e industrije i zaštite okoliša.

Što je vaša egida iz objedinjen­og iskustva znanstveni­ka i menadžera?

Suradnja s gospodarst­vom posebno se intenzivir­ala kroz EU fondove, u čemu se po broju ostvarenih projekata i povučenog novca IRB nametnuo kao nezaobilaz­an strateški partner. Bolje uvijek možemo. Ne možemo se oslanjati isključivo na EU fondove. I s ovakvim financiran­jem postižemo vrlo dobre rezultate, no moramo pratiti i druge institucij­e u svijetu. Sličan model ima slovenski Institut Jožef Štefan. Blizu jesmo, ali moramo priznati da su oni bolji, ali imaju i jače financiran­je. No, ja na to gledam pozitivno. Smatram da je evolucija puno bolja od revolucije posebno u javnim institucij­ama. To ne znači neaktivnos­t, već usklađivan­je, stabilnost i poboljšanj­e kako bismo vidjeli koje su dijelovi procesa dobri, a koji loši pa da onda one loše popravimo, a na tim načelima vjerujemo da ćemo i poboljšati naš rad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia