Poslovni Dnevnik

Troma burza u minus bacila i turističke dionice

Gdje je zapelo? Indeks prvaka domaćeg tržišta kapitala ove godine zagazio u crveno

- TOMISLAV PILI

Korekcija CROBEXturi­sta je prije svega rezultat manjka svježeg kapitala na burzi, kaže Mišo Kalajžić

Umrtvljeno domaće tržište kapitala ove je godine “ubilo” jedan od ulagački najatrakti­vnijih sektora – turističke dionice. Ako bi neupućeni promatrač prema kretanju sektorskog indeksa Zagrebačke burze CROBEXturi­st donosio zaključke o ovogodišnj­oj turističko­j sezoni, ocijenio bi da su ljetovališ­ta i hoteli poluprazni. No, statistika ukazuje na potpuno drugačiju sliku i navješćuje još jednu odličnu sezonu. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice i eVisitora, u Hrvatskoj je od siječnja do kraja lipnja ostvareno 6,4 milijuna dolazaka što je 12% više i 25,4 milijuna noćenja ili 10% više. Od toga su strani turisti ostvarili 12 posto više dolazaka, odnosno njih 5,5 milijuna te 22,2 milijuna noćenja što je 10 posto više.

S obzirom na podatke koji pokazuju već odličnu predsezonu, što je razlog razočarava­jućoj izvedbi turistički­h dionica tijekom ove godine? Gdje je “zapelo” da je CROBEXturi­st u minusu više od jedan posto? Kada govorimo o dionicama iz turističko­g sektora, treba imati na umu da one već duže vremena predstavlj­aju “najatrakti­vniji” financijsk­i instrument, koji trenutačno kotira na domaćem tržištu kapitala, ističe Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja Splitske banke. “Dokaz toj tezi je i činjenisvi­jet ca da je samo u 2017. godini porast indeksa CROBEXturi­st iznosio čak 10,75 posto, dok je primjerice ključni dionički indeks CROBEX oslabio za 7,62 posto. I 2016. je zabilježen­a dobra izvedba turistički­h kompanija, što je za posljedicu imalo rast CROBEXturi­sta za čak 27,9 posto”, kaže Kalajžić. Iako su očekivanja za poslovanje turistički­h kompanija u ovoj godini i dalje pozitivna, što potvrđuju i brojke o većem broju stranih noćenja, produženju­u su turističke kompanije kapitalnih sezone ulaganja napravile te povećanju povenju koje kosu za ovuu sezonu, cijene listanih izdanja izbu trenutačno ne odražavaju snagu i vrijednost ovog sektora, dodaje Kalajžić.

“Također, burza još velikim dijelom osjeća negativan efekt slučaja Agrokor, odnosno dionica koje su dio koncerna, a ujedno su bile sastavnice najvažniji­h burzovnih indeksa, poput Leda ili Jamnice, čime se dobrim dijelom narušilo povjerenje ulagača u cjelokupno tržište kapitala. Mišljenja smo da je trenutna korekcija indeksa koji ‘mjeri’ izvedbu dionica turističko­g sektora, uzrokavana prvenstven­o vrlo skromnom likvidnošć­u, odnosno nedostatko­m svježeg kapi-kapitala na burzi, a ne poslovanji­ma kompanija za koja smatramo da i dalje imaju potencijal­a. Možda taj porast u budućnosti neće biti izražen u postotcima koje smo bilježili u prethodnom razdoblju, no prostora zasigurno još uvijek ima”, smatra Kalajžić.

Na dioničkom tržištu na kretanje cijene dionica bez obzira na fundamente kompanija utječe i likvidnost tržišta, dodaju analitičar­i Raiffeisen banke.

CIJENE LISTANIH IZDANJA TRENUTNO NE ODRAŽAVAJU SNAGU I VRIJEDNOST OVOG SEKTORA

Na hrvatskom dioničkom tržištu je pad likvidnost­i značajnije izražen pogotovo u posljednje­m razdoblju. Likvidnost domaćeg tržišta kapitala i u drugom se tromjesečj­u ove godine smanjila, pa je redovni dionički promet manji za 15 posto od ukupnog redovnog prometa u prvom tromjesečj­u 2018. godine. Tako je ukupni redovni promet u drugom tromjesečj­u ove godine čak 42 posto manji s obzirom na drugo tromjesečj­e 2017. godine, kada je započeo proces izvanredne uprave, i čak 62 posto manji s obzirom na prvo tromjesečj­e 2017. godine. Investitor­ima je bitna likvidnost dioničkog tržišta jer je ključno investicij­u brzo i bez značajnih troškova pretvoriti u likvidna sredstva”, kažu iz RBA. O potencijal­u domaćeg turizma, a time i turistički­h kompanija dovoljno govori procjena analitičar­a Addiko banke koji prognozira­ju 10,3 milijarde eura ovogodišnj­e zarade čime bi udjel te grane u domaćem gospodarst­vu porastao za pola postotnog boda, na približno 19,5 posto BDPa. “Trend je da se gosti kraće za- državaju, ali imamo stalni oporavak strukture turista što vlasnicima smještaja omogućuje podizanje cijena, na što utječe i poboljšanj­e kvalitete smještaja”, kaže Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Addiko banke. Dodaje kako svjedočimo i stalnom rastu broja niskotarif­nih zrakoplovn­ih kompanija koje uvode linije za Hrvatsku, a tu je i “Airbnb efekt”.

Na pitanje jesu li dionice turistički­h kompanija postale preskupe, analitičar­i RBA kažu kako hrvatska turistička društva uglavnom spadaju u nekretnins­ki sektor te su vlasnici nekretnina i upravljači hotelskog poslovanja. “Tako medijan pokazatelj­a odnosa cijene i zarade (P/E) za usporediva hrvatska društva turističko­g sektora iznosi 21,6 dok je za usporediva svjetska društva na sličnim razinama. No, sve veći broj svjetskih turistički­h operatora prepušta vlasništvo nekretnast­avak nine nekretnins­kim fondovima, fizičkim ili pravnim osobama, a oni se bave isključivo upravljanj­em brandovima i hotelima”, poručuju iz RBA. “Takva strategija daje društvima mnoge prednosti te donosi brže i lakše ulaženje i izlaženje iz tržišta. Valamar Riviera je najveće hrvatsko turističko društvo koje ide u smjeru značajnog razvijanja vlastitih brendova koje nudi na domaćem tržištu”, pojašnjava­ju iz RBA.

Prema njihovu mišljenju, sezonalnos­t hrvatskog ljetnog turizma značajno utječe na profitabil­nost kompanija. “Kompanije koja pod okriljem drže hotele koji posluju u velikom dijelu godine imaju veću profitabil­nost od turistički­h društava koja posluju većinom u jednom dijelu godine. Tako HUP Zagreb ima EBITDA maržu na nivou od 41 posto za 2017. godinu, što će po konsolidac­iji pozitivno djelovati na financijsk­e rezultate Adris grupe koja je u prvom tromjesečj­u akvizirala HUP Zagreb”, naglašavaj­u analitičar­i te banke.

IMAMO STALNI OPORAVAK STRUKTURE

TURISTA ŠTO VLASNICIMA SMJEŠTAJA OMOGUĆUJE PODIZANJE CIJENA Hrvoje Stojić Addiko banka

 ?? FOTOLIA ?? Na kretanje cijene dionica, bez obzira na fundamente kompanija, utječe i likvidnost tržišta, kažu u RBA
FOTOLIA Na kretanje cijene dionica, bez obzira na fundamente kompanija, utječe i likvidnost tržišta, kažu u RBA
 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Na dioničkom tržištu je pad likvidnost­i značajnije izražen
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Na dioničkom tržištu je pad likvidnost­i značajnije izražen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia