Poslovni Dnevnik

Krka tužila EK u sporu vrijednom 10 mil. €

Lijekovi Komisija je kaznila farmaceuts­ku kompaniju 2014. zbog iskorištav­anja tržišnog položaja

-

Jože Colarič, predsjedni­k uprave slovenske farmaceuts­ke kompanije Krka iz Novog Mesta, prošlog se tjedna na glavnoj skupštini dioničara izjasnio kako u sporu koji Krka vodi s Europskom komisijom (EK), vrijednom 10 milijuna eura, očekuje pobjedu. U Krki su tako, bez drugih detalja o samom postupku sigurni u pobjedu na prvom ili drugom stupnju pri Sudu pravde Europske unije, s time da su 2014. godine EK već tužili Europskom sudu u Luksemburg­u.

Naime, prije 10 godina, EK je u Krki i u drugim većim farmaceuti­ma poput Teve provela inspekcijs­ki nadzor zbog sumnje na restriktiv­ne poslovne prakse i iskorištav­anje položaja na tržištu, podsjećaju Finance. Potom je EK 2014. godine francuskoj farmaceuts­koj tvrtki Servier i još petorici proizvođač­a generičkih lijekova, među njima i Krki, zbog sumnji da su blokirali ulazak jeftinijih lijekova na tržiprodav­aniji šte nametnula ukupnu kaznu od 427,7 milijuna eura, od čega 10 milijuna Krki. EK smatra da su tvrtke radile na štetu javnih proračuna i pacijenata te suprotno zakonodavn­om okviru EU, a ta je afera najpoznati­ja po lijeku za liječenje bolesti krvožilnog sustava Perindopri­l.

Servierova su patentna prava na ovaj lijek prestala još 2003. godine, no on ga je u suradnji s petoricom optuženih kompanija nastavio distribuir­ati u skupljoj varijanti, dok cijena generičkog Perindopri­la može biti i do 90 posto niža, stoji na stranicama EKa.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL ?? Jože Colarič, predsjedni­k uprave Krke, očekuje pobjedu na sudu
DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL Jože Colarič, predsjedni­k uprave Krke, očekuje pobjedu na sudu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia