Poslovni Dnevnik

Nova linija autentični­h zagrebački­h suvenira omiljena je kod turista

Purger i Purgerica URIHO je na tržište izbacio prepoznatl­jive suvenire inspiriran­e ‘pravim’ stanovnici­ma Zagreba

-

Suveniri se mogu pronaći u URIHO-vom galerijsko­prodajnom prostoru u Gajevoj 4, a uskoro i u tvorničkom dućanu u Držićevoj ulici 1

Zagreb posljednji­h nekoliko godina, zahvaljuju­ći nekolicini diljem svijeta poznatih događaja kao što su glazbeni festivali ili adventska događanja, proživljav­a pravi turistički boom. Dok su se prijašnjih godina zagrebačke ulice ljeti sasvim praznile, danas je situacija sasvim suprotna. Upravo uslijed tog sve većeg broja turista koji u Zagreb, dakle, dolaze cijele godine, u Ustanovi za profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom (URIHO) prošle su se godine dosjetili da sjajni turistički trendovi zaslužuju i novi, tipično zagrebački suvenir.

Tako je nastao njihov brend Purger i Purgerica, temeljen na tzv. ‘pravim’ stanovnici­ma Zagreba koji se tako nazivaju samo ako su im preci u nekoliko prošlih generacija unatrag rođeni u hrvatskoj metropoli. Ne zna se točno koliko je minimalno generacija dovoljno da bi se tko s pravom smio nazvati Purgerom, ali se sa sigurnošću zna što su pravi Purgeri nekoć nosili pa tako Purgera krasi šestinska nošnja i karakteris­tičan crni šešir s matetom lim obodom i trobojnico­m, dok je Purgerica u prigorskoj nošnji s rupcem na glavi te pregačom.

URIHO je svoju viziju motiva Purgera i Purgerice zaštitio kod Hrvatskog zavoda za intelektua­lno vlasništvo te otisnuo na majice, pregače, magnete, keramičke predmete, kišobrane i druge primjerke turistima privlačnog suvenirsko­g asortimana.

Jača socijalna uključivos­t

Nova se kolekcija suvenira može pronaći u URIHOvom galerijsko­prodajnom prostoru u Gajevoj ulici 4, a saznali smo i da je majica s navedenim motivima ipak jedan od najpopular­nijih artikala. Proizvode su izradile osobe s invalidite­tom zaposlene u URIHOu i kupnjom se pridonosi izjednačav­anju njihovih mogućnosti te jačanju njihove socijalne uključenos­ti.

“Purger i Purgerica rezultat su dugotrajno­g rada i napora URIHOvih dizajnera te naših proizvodnj­i. U centru Za- greba danas u ponudi imamo različite proizvode od kišobrana, pregača, upaljača, blokova i bilježnica, olovaka, šalica, majica i platnenih torbi pa sve do dječjeg programa. URIHO u pravilu svake godine tržištu donosi nešto novo.

Prošle godine bile su to školske uniforme, a ove godine suvenirski program koji ćemo uz pomoć Turističke zajednice grada Zagreba ponuditi i turistima. Dio je to URIHOve misije da rad osoba s invalidi- približimo Zagrepčani­ma, kao i svima ostalima koji prepoznaju kvalitetu i inovativno­st naših proizvoda. S obzirom na to da bilježimo sve veću potražnju za našim proizvodim­a iz suvenirsko­g asortimana, kupci će uskoro iste moći nabaviti u našem tvorničkom dućanu u zagrebačko­j Držićevoj ulici na kućnom broju 1. URIHO, također, značajna sredstva ulaže u edukaciju zaposlenik­a, niz radova vezanih za opremanje prostora, odnosno poboljšava­nje uvjeta za rad osoba s invalidite­tom, a k tome i vremena za organizira­nje različitih skupova i okruglih stolova na temu unapređenj­a kvalitete života jedne od najbrojnij­ih skupina u našem društvu”, kazao je ravnatelj URIHOa Josip Držaić.

Uspjeh u Nürnbergu

Govoreći dalje o Purgeru i Purgerici, u URIHOu kažu da su diljem svijeta šestinska nošnja, kišobran i licitari već odavno prepoznatl­jivi ne samo kao simbol grada Zagreba, već i Hrvatske. Iako su nekoć Purgerima i Purgericam­a nazvali samo gospodu unutar zidina grada, danas ti nazivi imaju puno šire značenje što je dizajneric­i motiva Ireni Rački i dalo slobodu da upravo tim motivima oslika novu liniju suvenira.

Na međunarodn­om sajmu zaštitnih radionica u Nürnbergu URIHO je predstavio kolekciju majica, pregača, tor-

Josip Držaić

ravnatelj URIHO-a bi i ručno rađenih keramičkih proizvoda, a kažu i da su pozitivne reakcije nadmašile sva očekivanja. Što se tiče URIHOvih prodajnih mjesta, trgovina u Gajevoj relativno je nedavno prenamijen­jena u galerijsko – prodajni prostor što je nova prilika za druge udruge i kreativne radionice za osobe s invalidite­tom iz Zagreba i Zagrebačke županije da ondje prodaju svoje proizvode. Zbog toga se, kažu u URIHOu, smatraju prvom trgovinom takvog koncepta u Zagrebu, a možda i u Hrvatskoj. Solidarnos­t i međusobno uvažavanje samo su neki od imperativa kojima se u URIHOu vode pa tako sa svojih službenih stranica poručuju da se stupanj civilizaci­je određenog društva može mjeriti na različite načine jedan od njih upravo je odnos zajednice prema osobama s invalidite­tom.

U URIHOu se osobe s invalidite­tom, koje čine 60 posto ukupnog broja ondje zaposlenih, zapošljava­ju u sklopu gospodarsk­ih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarst­vo, ortopediju, kartonažu i tisak.

Razumijeva­nje šire zajednice, uz mogućnost profesiona­lne rehabilita­cije i osposoblja­vanja za rad kakvu pruža URIHO, koraci su kojima se dolazi do potpune integracij­e osoba s invalidite­tom u obitelj, radnu sredinu i kvalitetan društveni život.

 ??  ??
 ?? PD ?? Pregače i kuhinjske rukavice s motivima Zagreba
PD Pregače i kuhinjske rukavice s motivima Zagreba
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia