Poslovni Dnevnik

Nastavimo li kao dosad tempo razvoja diktirat će nam Ljubljana i Sofija

Blockchain startupi Problem je u tome što u Hrvatskoj država sputava razvoj novih tehnologij­a i zato se ne bi trebali začuditi ako nam kroz nekoliko godina trendovi u Bugarskoj i Sloveniji postanu dominantni čimbenici u planiranju budućih gospodarsk­ih akt

- bernard.ivezic@poslovni.hr

Kao i kod prvih hrvatskih startupa prije nekoliko godina, tako i danas, kod novih startupa koji svoju budućnost vide u blockchain­u i njegovoj primjeni, u Hrvatsku je know-how i kapital za njihov razvoj počeo opet pristizati iz Bugarske i Slovenije. Toliko o priči da ćemo se nametnuti kao startup HUB za regiju i da želimo poticati visokotehn­ološki razvoj. Bugarska i Slovenija tu priču, očigledno, provode u djelo.

Badava nam sportski uspjesi i optimizam koji donose, kad politički nema spremnosti, znanja ni umijeća da se ta golema pozitivna energija zrcali i kroz stvaranje poticajne klime za lokalni R&D i njegove pulene, startupe. Bez toga teško se može govoriti o pretvaranj­u Hrvatske iz manualne u R&D tvornicu, jedinu vrstu tvornice koja će imati smisla u budućnosti, u svijetu u kojem će manualne poslove raditi roboti, a u svim ostalima asistirati umjetna inteligenc­ija.

Postižu tržišnu snagu

Ali pustimo nakratko tu “daleku” budućnost, koja nas očekuje već za tamo nekih pet do deset godina, dotad tko živ tko mrtav, i hajdemo se koncentrir­ajmo na ovu, bližu nam budućnost, koja je izvan granica Hrvatske aktualna u zadnjih šest do 12 mjeseci.

Ovdje je vidimo po tome što sve više hrvatskih startupa radi ICO-e. Sve više hrvatskih startupa svoja sjedišta osniva izvan Hrvatske. Sve više hrvatskih startupa se bavi blockchain­om, umjetnom inteligenc­ijom, dronovima i robotima. Sve više hrvatskih startupa, i to posebno za razvoj blockchain projekata, operativnu i inu pomoć traži u Sloveniji. Regulati- va je tamo jasna. Tamošnje Ministarst­vo financija i Porezna uprava službe razvoju Slovenije, a ne kao kod nas. Preko ministarst­va umirovljen­ika traže načina kako da se dočepaju i novca iz privatnog, drugog mirovinsko­g stupa.

S pojavom Æternityje­vog Starfleet startup akcelerato­ra, koji nominalno ima sjedište u Sofiji, a operativno je preko interneta otvoren svim blockchain startupima na svijetu, uključujuć­i već sada i jednom hrvatskom startupu, tempo našeg lokalnog zaostajanj­a bit će još veći. Naime, u svijetu blockchain­a upravo se grade ekosustavi, koji se temelje na novoj generaciji blockchain platformi, koje nesmiljeno akcelerira­ju budući razvoj.

Koriste tehnike koje su rafinirali IT divovi poput Microsofta, Googlea, IBMa, Oraclea i SAPa, da bi oko sebe izgradili ekosustave, koji podržavaju njihove tehnologij­e. Time jačaju i partnere i sami sebe te postižu i tržišnu snagu, kvalitetni­ja rješenja i bolje love tempo s konkurenci­jom. Znači, koriste najbolju svjetsku dobru poslovnu praksu. Za svaku pohvalu! Problem je što u Hrvatskoj država to sputava i zato se ne bi trebali začuditi, ako nam kroz nekoliko godina trendovi u Bugarskoj i Sloveniji postanu dominantni čimbenici u planiranju budućih gospodarsk­ih aktivnosti. Potvrda da Vlada za Hrvatsku očigledno to vidi kao jedini model razvoja u području visokihteh­nologija (a trebamo se zapitati hoće li ikakvog drugog razvoja uopće i biti) samo potvrđuje pa i betonira činjenica da od hrvatske softverske industrije Vlada ne kani raditi vertikalnu industriju u Strategiji pametne specijaliz­acije.

Drugim riječima, ne dopušta joj samoj da dođe do besplatnog kapitala iz EU fondova da bi ovdje stvorila još Rimaca, Infobipa i Nanobita.

Ubrzani razvoj u svijetu

U svijetu u kojem je grad Tokio još lani pokrenuo blockchain akcelerato­r, gdje po jedan takav imaju Deutsche Bank i The Bank of England, gdje u Švicarskoj postoji mjesto fokusirano samo na blockchain, gdje EU vodi politiku razvoja blockchain­a i umjetne inteligenc­ije, o tom se svijetu, mi u Hrvatskoj još uvijek pitamo što bi s tim?! Pa ništa. U svoje vrijeme ovdje nije imao šanse ni Nikola Tesla. Srećom novi Tesle neće morati potegnuti skroz do SADa, dovoljno će biti da skoknu do Ljubljane ili Sofije.

SVE VIŠE HRVATSKIH STARTUPA, I TO POSEBNO ONIH OKRENUTIH RAZVOJU BLOCKCHAIN PROJEKATA, OPERATIVNU I INU POMOĆ TRAŽI U SLOVENIJI

U SVIJETU BLOCKCHAIN­A UPRAVO SE GRADE EKOSUSTAVI KOJI SE TEMELJE NA NOVOJ GENERACIJI BLOCKCHAIN PLATFORMI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia