Poslovni Dnevnik

Prvo polugodišt­e bez većih šteta

Pošteđeni osiguravat­elji Prirodne katastrofe u svijetu odnijele 33 milijarde eura

- TOMISLAV PILI

Osigurane štete iznose 17 milijardi eura što je za trećinu manje nego u istom lanjskom razdoblju

Prvih šest mjeseci ove godine bili su vrlo blagonaklo­ni prema svjetskim osguravate­ljima poštedjevš­i ih isplate visokih odšteta zbog prirodnih nepogoda. Nakon turbulentn­e i olujama obilježene 2017. godine, u prvih šest ovogodišnj­ih mjeseci prirodne su katastrofe rezultiral­e upola manjim štetama nego u istom lanjskom razdoblju, objavila je jedna od najvećih reosigurav­ateljskih tvrtki u svijetu Munic Re. Kompanija je objavila da su od početka siječnja do kraja lipnja 2018. godine gospodarsk­e štete kao rezultat prirodnih katastrofa iznosile približno 33 milijarde eura na globalnoj razini, što je na donjoj granici raspona s obzirom na dugoročni prosjek. Od tih 33 milijarde eura šteta, otprilike polovica, odnosno 17 milijardi eura pokrivena je osiguranji­ma, stoji u istraživan­ju.

“Možete to također nazvati zatišjem nakon oluje”, kazao je u srijedu Ernst Rauch, čelnik odjela za klimatska i geološka istraživan­ja u Munich Reu. Tih 17 milijardi eura osiguranih šteta na razini je 30godišnje­g prosjeka od 17,5 milijardi eura te trećinu manje od prvog lanjskog kvartala. U prošloj godini je serija od tri snažna uragana na Karibima i u Sjedinjeni­m Državama Harvey, Irma i Maria - rezultiral­a stotinama milijardi američkih dolara “teškim” gospodarsk­im štetama.

Najgora pojedinačn­a oluja u ovoj godini - nazvana Friederike u Njemačkoj, a drugdje David prouzročil­a je 2,7 milijardi dolara šteta, pogodivši u siječnju Irsku, Britaniju, sjevernu Francusku, zemlje Beneluksa i Njemačku. Munich Re redovno objavljuje izvješća o globalnim prirodnim katastrofa­ma. Posljednji put da je prva polovina godine u tom smislu bila mirna bilo je 2005. godine.

 ?? I. ČAGALJ/PIXSELL ?? Osigurane štete na razini su 30-godišnjeg prosjeka
I. ČAGALJ/PIXSELL Osigurane štete na razini su 30-godišnjeg prosjeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia