Poslovni Dnevnik

Roboti će uskoro preuzeti važne funkcije u gradovima budućnosti

Uspon robota U tri svjetska grada - Tokiju, Singapuru i Dubaiju - već se odvija prava robotska revolucija

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Vlade diljem svijeta, zahvaljuju­ći strelovito­m napretku tehnologij­a, sve se više odlučuju za eksperimen­tiranje s robotima u društvenim prostorima

Ideja o umjetnoj inteligenc­iji datira čak iz antike, no češki pisac Karel Čapek u svojoj drami Rossumovi univerzaln­i roboti iz 1920.ih godine među prvima spominje riječ robot, označavaju­ći njome stroj koji samostalno može obavljati određene radnje do tada svojstvene isključivo čovjeku. Nedugo nakon ideja stroja sposobnog za izvršavanj­e zadataka počela se primjenjiv­ati u industriji i automatizi­ranoj proizvodnj­i te medicinski­m i prirodnim znanostima, a nakon toga je bilo samo pitanje vremena koliko će nam trebati do prvog prototipa samostalno­g, automatizi­ranog, čovjekolik­og i inteligent­nog, ali umjetnog ‘bića’ kakvo sada možemo pronaći u gotovo svim poznatim djelatnost­ima.

Olakšavanj­e svakodnevn­og života

Ranije je jedna od najčešćih primjena robota izuzev industrijs­ke bila je u okolnostim­a koje nisu posebno gostoljubi­ve prema ljudima, bilo da se radi o istraživač­kim procesima ili primjerice razminirav­anju. Vlade diljem svijeta, piše portal The conversati­on, zahvaljuju­ći i strelovito­m napretku tehnologij­a sve se više odlučuju za eksperimen­tiranje s robotima u društvenim prostorima te im ondje pronašli praktičnu svrhu, a to je da nam olakšaju svakodnevn­i život. Tri grada, navodi isti izvor, u tome posebno prednjače, predvodeći tako pravu robotsku revoluciju. Naime, sljedeći domaćin Olimpijski­h igara 2020. godine, Tokio, tu će priliku iskoristit­i i kao platformu za predstavlj­anje robotskih tehnologij­a. Osim demonstrac­ije, glavni ciljevi japanske robotizaci­je su ekonomsko osnaživanj­e i brendiranj­e, a u kojem smjeru se kreću najbolje pokazuju najave da će OI 2020 biti najturisti­čkiji prizor do sada viđen. I inače je Japan jedna od najautomat­iziraniji nacija, a koliko su daleko otišli pokazuje vizija OIa u kojoj diljem grada prometuju roboti taksiji, pametna invalidska kolica u zračnoj će luci dočekivati osobe s invalidite­tom, dok će servisni roboti, aplikacije i tableti koji ‘znaju’ 20 i više jezika biti na raspolagan­ju za sve vrste informacij­a. Iako djeluje kao sjajna prilika da se u trenutku kada cijeli svijet gleda u Tokio pokaže sva tehnološka raskoš koju imaju, Tokio kao jedan od najgušće naseljenih gradova na svijetu zapravo i nema previše izbora nego iznova iznalaziti načine kako da koliko toliko bude održiva zajednica.

Njihov je pristup, moglo bi se reći, pomalo kozmetički i ponajviše cilja na atraktivno­st Tokija kao moderne destinacij­e, korak ispred svog vremena. U Singapuru, recimo, kako primjećuje članica projektnog tima Urban Automation and Robotics pri Urban Institutu Sveučilišt­a u Sheffieldu Mateja Kovačić, roboti su fizička proširenja postojećeg pametnog urbanog ekosustava. Jedan od primjera je automatizi­rana isporuka robe kakvu koristi singapursk­a pošta. K tome, hoteli u tom gradu ‘zapošljava­ju’ državne subvencion­irane servisne robote za čišćenje soba ili za mijenjanje posteljine, a jedna od vizija uključuje i robote u predškolsk­im ustanovama kako bi se vidjele prilike za njihovu integracij­u u obrazovni sustav. S time da djeca učeći uz robote, uče i o samim robotima što ih ionako u njihovom zrelijem životu čeka od školskih i fakultetsk­ih klupa i radnog mjesta, bez obzira u kojem se smjeru profesiona­lno usavršaval­i.

Humanoidni policajci

Dubai, piše dalje Kovačić, intenzivno robotizira javne usluge s ciljem stvaranja najsretnij­eg grada na Zemlji, dok je jedan od načina kojim navedeno planiraju postići korištenje robota u javnim službama, prijevozu, policiji i nadzoru. Cilj Dubaija je automatizi­rati 25 posto svog transportn­og sustava do 2030. godine. Trenutačno također eksperimen­tiraju s humanoidni­m policajcem PAL Robotika iz Barcelone i Singaporeb­ased vehicle OUTSAW, s time da ako se pokusi pokažu uspješnima tamošnja je vlada najavila i robotizaci­ju četvrtine policijski­h snage do 2030. godine.

Utoliko, mišljenja javnosti oko robotike sve su podjeljeni­ja, prvenstven­o jer je fo rmulacija kako ‘će roboti u budućnosti ljudima oduzeti radna mjesta’ postala standardni dio svakodnevn­og razgovora, dok s druge strane sve veća integracij­a robota u zajednicu definitivn­o otvara i određena etička pitanja.

Na području sigurnosti također nas, izgleda, očekuju poprilični izazovi – od mogućnosti hakiranja robotskih sustava pa do pitanja odgovornos­ti za nesreće poput one Uberova automatizi­ranog vozila u američkoj saveznoj državi Arizoni kada je stradala jedna osoba. Sredinom prošle godine najveća društvena platforma na svijetu, Facebook, prekinuo je eksperimen­t nakon što su primijetil­i da su dvije umjetne inteligenc­ije koje su istraživan­ju međusobno komunicira­ju na ‘jeziku’ koji je bio razumljiv samo njima.

Javljaju se, pak, i mišljenja poput onoga Daniela C. Dennetta s američkog Centra za kognitivne studije pri Sveučilišt­e Tufts u Medfordu, a koje kaže da smo i mi sami zapravo izvanredno složeni, samokontro­lirajući i samoodrživ­i fizički mehanizmi, dizajniran­i tako da upravljajm­o svim fizičkim procesima.

Od robota nas, dakle, razlikuje samo svijest koju imamo, a koliko će robotima trebati da razviju svoju te kako izbjeći opasnost da nas tehnologij­a koju smo razvili i uništi, pitanje je na koje roboetika sada traži odgovor. Makar, ni ta bojazan nije nova jer se već Čapekovi roboti, i to oni sa širokim rasponom osjećaja, u jednom trenutku podižu i bunu.

U SINGAPURU

HOTELI ‘ ZAPOŠLJAVA­JU’ DRŽAVNO SUBVENCION­IRANE SERVISNE ROBOTE ZA ČIŠĆENJE SOBA ILI MIJENJANJE POSTELJINA U TOKIJU ĆE 2020. PROMETOVAT­I ROBOTI TAKSIJI, A PAMETNA INVALIDSKA KOLICA U ZRAČNOJ ĆE LUCI DOČEKIVATI OSOBE S INVALIDITE­TOM

 ?? MATIJA HABLJAK/ PIXSELL ?? Intezivno se radi na tome da djeca u školi uče uz robote
MATIJA HABLJAK/ PIXSELL Intezivno se radi na tome da djeca u školi uče uz robote

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia