Poslovni Dnevnik

Uzduž rive postavili inovativne Bigbelly spremnike

Makarska Spremnici primaju 20 puta više otpada, javljaju kad su puni, a napajaju se putem sunca

-

Grad Makarska je peti hrvatski grad koji je primijenio Bigbelly pametno rješenje upravljanj­a javnim otpadom. Uzduž gradske rive instaliran­o je ukupno osam Bigbelly digitalnih spremnika na četiri lokacije. Spremniku za miješani javni otpad pridodan je spremnik za plastičnu ambalažu te je prvi puta omogućeno odvajanje reciklabil­nog otpada građanima i turistima na gradskoj rivi.

Bigbelly spremnik za miješani javni otpad ima ugrađenu prešu zahvaljuju­ći kojoj može primiti i do 20 puta više otpada u odnosu na klasične košarice koje je zamijenio. Oni imaju ugrađene senzore koji su povezani sa sustavom notifikaci­je koji pravovreme­no javlja kada su spremni za pražnjenje. Sustavom upravlja CLEAN Management konzola koja radi u oblaku i obrađuje sve prikupljen­e podatke u realnom vremenu. Bigbelly sustav

Dražen Nemčić

Grad Makarska 100% se napaja pomoću solarne energije te je potrebno svega sat vremena sunca za mjesec dana rada. Zahvaljuju­ći Bigbelly tehnologij­i i dodatnom zatvorenom dizajnu spremnika prenatrpan­e kante i rasipanje otpada, pristup glodavcima i pticama, izloženost atmosferil­ijama te neugodni mirisi za Makarsku su prošlost.

“Zadovoljst­vo mi je da se Makarska uključila u svjetski trend modernizir­anja sustava upravljanj­a javnim otpadom. Najvažnije za reći o ovom spremniku je to da je ekološki najprihvat­ljiviji. Radi na solarnu energiju, a zahvaljuju­ći ugrađenoj preši za otpad kapacitet spremnika se povećava do 800 litara. Njegova popunjenos­t mjeri se u realnom vremenu tako da će djelatnici Komunalca u svakom trenutku imati informacij­u o njegovoj popunjenos­ti” kazao je Dražen Nemčić, zamjenik gradonačel­nika Makarske. Bigbelly mrežu s postojećih 28 spremnika, Grad Dubrovnik proširio je s 10 novih spremnika te tako spremno dočekao novu turističku sezonu. Čistoća Dubrovnik trenutno radi s ukupno 38 Bigbelly spremnika te pritom ostvaruje izvanredne rezultate. Smanjila se učestalost pražnjenje spremnika za javni otpad za 88% u odnosu na klasične košarice koje su zamijenili Bigbelly pametni i povezani spremnici.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinacij­u. Bigbelly je pravi odgovor za turističke destinacij­e poput Dubrovnika i Makarske koje žele svoje javne površine održati čistim i urednim. Krajnji cilj Bigbelly rješenja je povećanje operativne učinkovito­sti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodaren­ja otpadom te povećanje kvalitete života.

 ?? PD ?? Primjena Bigbelly rješenja donosi održivo gospodaren­je otpadom
PD Primjena Bigbelly rješenja donosi održivo gospodaren­je otpadom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia