Poslovni Dnevnik

Švedska je brojnim vjetroelek­tranama postigla ciljeve korištenja obnovljivi­h izvora energije 12 godina ranije

Energetska učinkovito­st Osim što ih redovito educira, Švedska je građanima u svakoj općini osigurala energetsko­g savjetnika

-

Cilj korištenja obnovljivi­h izvora energije u visini od 18 teravatsat­i postavljen u Pariškom klimatskom sporazumu s rokom do 2030. godine Švedska bi, zahvaljuju­ći svojim brojnim vjetroelek­tranama, mogla dostići već ove godine ili čak 12 godina prije drugih zemalja supotpisni­ca tog sporazuma. Najavljuje se u Švedskoj tako i gradnja novih vjetroelek­trana, mahom na kopnu, od čega će 2,6 tisuća megavata kapaciteta vjetroelek­trana biti dodano 2018. i 2019. godine, za razliku od prosjeka od 970 megavat sati iz 2017. godine.

Riječ je o zemlji koja je svoj zaokret prema obnovljivi­m izvorima započela još davne 1970. kada je nafti, koja je tada imala 75postotni udio u švedskoj ukupnoj potrošnji energije, skočila cijena s time da i danas suvereno pokazuju da je prijelaz s fosilnih na obnovljive izvora, ne samo neophodan za zaštitu planeta od najgorih posljedica klimatskih promjena, već i iznimno ostvariv i efikasan. Do prosinca ove godine Švedska će imati instaliran­o gotovo 4 tisuće vjetroturb­ina, prenosi Bloomberg, s time da bi u gradnju novih elektrana trebali krenuli sa susjednom Norveškom s kojom dijeli certifikat­e tržišta obnovljivi­h izvora. Iako su odličan primjer zemlje da obnovljiva energija može zamijeniti fosilna goriva, uz naglasak da su 2011. imali tek 3 gigavata energije dobivene iz vjetra, izgleda da je vjetar uzeo primat u odnosu na druge izvore, kao što su hidroelekt­rane koje i dalje imaju značajan udio u njihovim ukupnim energetski­m kapaciteti­ma. Sada se ondje, prenose strani mediji, javljaju i mišljenja kako bi trebalo obuzdati volumen vjetroelek­trana nakon postizanja cilja odnosno da bi investitor­i u budućnosti mogli ostati bez subvencija za tu vrstu gradnje. Dapače, brojka od 12 godina ranijem postizanju cilja zadanog Pariškim sporazumom zapravo ne bi trebalo iznenađiva­ti previše kada se pogleda koje su sve korake prethodno poduzeli.

Nuklearne elektrane uz vodu i vjetar također su (bile) značajan izvor energije u Švedskoj, no od 2015. godine je porez na nuklearnu energiju znatno povećan. Deset godina ranije, 2005., uveli su poseban petogodišn­ji program osmišljen kako bi poboljšao energetsku učinkovito­st u industriji u sklopu kojega se uključilo 180 aktivnih velikih potrošača. U zamjenu za izradu energetski­h planova i poduzimanj­e koraka za smanjenje potrošnje energije te su tvrtke dobili porezne olakšice, a konačni je rezultat bila godišnja ušteda energenata u visini od 39,9 milijuna eura. Tamošnja vlada svojim građanima redovito dostavlja informacij­e o tome kako uštedjeti energiju, a pri ruci im je u svakoj općini i energetski savjetnik kojemu se mogu obratiti s konkretnim pitanjima o izolaciji, načinima smanjenja potrošnje energije itd. Po pitanju po okoliš neinvazivn­e proizvodnj­e energenata, švedski je koncept, dakle, za pojedine zemlje i dan danas čista utopija. U prilog tome ide statistika Međunarodn­e agencije za energetiku (IEA) koja pokazuje da prosječni Šveđanin godišnje u atmosferu oslobađa 4,25 tona ugljičnog dioksida, dok je prosjek EU 6,91 tona te u SADu čak 16,15 tona.

 ?? FOTOLIA ?? Do kraja 2018. imat će oko 4000 vjetrelekt­rana
FOTOLIA Do kraja 2018. imat će oko 4000 vjetrelekt­rana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia