Poslovni Dnevnik

Nijedna vlada u 20 godina nije uspjela uvjeriti javnost da liječenje ima cijenu

Josip Matusinovi­ć, predsjedni­k Koordinaci­je veledroger­ija pri Hrvatskoj udruzi poslodavac­a, pojašnjava što će se dogoditi ako se problem dugova za lijekove ne riješi u nekoliko sljedećih tjedana

- MARIJA CRNJAK

Josip Matusinovi­ć predsjedni­k Koordinaci­je veledroger­ija pri HUP-u o problemu dugova za lijekove

Najstariji računi koje su bolnice fakturiral­e veledroger­ijama, prelaze 900 dana, a dug je u šest mjeseci narastao 500 milijuna kuna

Čim prođe navijačko ludilo, Vlada što prije treba smisliti kako će pokriti još jedan nagomilani dug u zdravstvu. Još jedno ljeto za redom dočekali smo s ukupnim dugom za lijekove visokim čak dvije milijarde kuna, zbog čega bi za svega nekoliko tjedana mogle krenuti i prve nestašice, čim veledroger­ije potroše zalihe.

Kako su početkom prošlog tjedna objavili iz Koordinaci­je veledroger­ija Hrvatske udruge poslodavac­a, a to su izravni dobavljači bolnica, najstariji računi koje su bolnice fakturiral­e veledroger­ijama prelaze 900 dana, a dug je u samo proteklih šest mjeseci narastao za 500 milijuna kuna. Josip Matusinovi­ć, predsjedni­k HUPove Koordinaci­je, u razgovoru za Poslovni dnevnik pojašnjava što će se dogoditi ako se problem ne riješi u nekoliko tjedana.

Svake godine ista priča. Ili je ove nešto drukčija?

Ova situacija je pokazatelj da je hrvatski zdravstven­i sustav neodrživ i loše balansiran, što dovodi do toga da već 20 godina, svake godine, imamo eskalaciju oko naplate potraživan­ja od bolnica. Veledroger­ije su kompanije koje imaju zaposlenik­e i vlasnike, koje moraju isplaćivat­i plaće stotinama zaposlenih i od kojih se očekuje pozitivan poslovni rezultat na kraju godine.

Smatram da su dobra volja i strpljenje s naše strane pokazani već puno puta, no unatrag godinu dana nas je zahvatio slučaj Agrokor koji je dodatno uzdrmao sustav i tako nas prisilio na još veći stupanj proaktivno­sti po pitanju naplate potraživan­ja.

Ako se krenemo uspoređiva­ti s ostalim zemljama članicama EU, ovakva situacija s dugim rokovima plaćanja zabilježen­a je samo još u Grčkoj, a to nije put koji želimo slijediti.

Gdje je najveća drama, navodno je najgore opet u općim bolnicama, a najveći dužnik bolnica Dubrovnik?

Kad je u pitanju bolnica Dubrovnik, imamo paradoks da se radi o jednom od najbogatij­ih gradova u zemlji, županiji koja od starih zidina naplati 140 milijuna kuna godišnje i naposljetk­u, bolnici koja je najveći dužnik, s dugovanjim­a od otprilike1­00 milijuna kuna.

Krivnja ne leži u bolnici, bolnice nisu te koje treba optuživati, već sustav koji im ne dozvoljava da bez ometanja obavljaju svoj posao. Uz neodrživi sustav, ne postoji sustav redistribu­cije novca jer ne vidim razlog zašto oni koji imaju novac nemaju mogućnost pokriti dugove svojih bolničkih ustanova i omogućiti kvalitetnu uslugu stanovništ­vu koje za to izdvaja novac?

Činjenica je da sustav s generira dugove, a od nas se očekuje da budemo neograniče­no socijalno osjetljivi i društveno odgovorni i da isporuka lijekova bude besprijeko­rna i neprekidna, međutim nitko ne postavlja pitanje kako i dokle veledroger­ije to mogu financirat­i.

Kako vi to financirat­e?

Tako da dođemo do određene razine zaduženost­i u bankama i onda jednostavn­o počnemo birati koje dobavljače ćemo plaćati, koje nećemo i s kojima ne možemo više ovako raditi. S druge strane vršimo pritisak na Vladu da podmiri svoje obveze. To je modus operandi veledroger­ija zadnjih 20 godina, no ranije nije bilo Agrokora, i tu su se promijenil­e okolnosti.

Nakon poslovnog modela koji je prakticira­o Agrokor, zdravstvo je zadnji takav model u kojem su rokovi plaćanja dulji od 6 mjeseci, na žalost kod nas i 26 mjeseci.

Imate li ukupne podatke o zaduženost zbog kreditiran­ja duga javnog zdravstva?

To su podaci koje veledroger­ije drže za sebe, ipak su to neke poslovne tajne, no ja bih rekao da se tu radi o više stotina milijuna kuna. Vlada, pa ni javnost vas baš ne doživljava­ju, često Zaista ne bih volio da poslujemo s gubitkom, pa da nas tek onda počnu doživljava­ti.

To je loša zamjena teza. Zna se tko je u vjerovničk­odužničkom odnosu i čije su obveze neplaćene. Od države, koja je osnivač bolnica, očekujemo da podmiri svoja dugovanja kako bi pacijenti imali adekvatnu terapiju na koju imaju pravo. Konačno, ta ista terapija o kojoj trenutno pričamo je već konzumiran­a od strane pacijenta i to prije nekoliko godina, a nije plaćena veledroger­iji. Problem je što nijedna vlada u ovih 20 godina nije uspjela senzibiliz­irati javnost da zdravstvo i liječenje imaju cijenu koja raste iz godine u godinu, a lijekovi su jedna od manjih stavki. Premalo se priča o visokim troškovima poslovanja bolnica.

Čini se da sve ipak nekako ide, koja je vaša točka pucanja?

To je dobro pitanje. Ohrabrujuć­a je činjenica da su sve prethodne vlade pronašle sredstva, u proračunu ili van njega, da saniraju situaciju. Ja ne kažem da je to održivo, svakako nije, no s druge strane nije pošteno čekati i vjerovati da će veledroger­ije po dvije, tri godine financirat­i sustav.

Ne idete na ovrhe i tužbe?

Ne idemo, ali ima proizvođač­a koji traže da im se plati u roku od 90 ili 120 dana, na što imaju zakonsko pravo, no mi to ne možemo financirat­i, što će dovesti do toga da ćemo ostati bez nekih lijekova, a kako mi ostanemo bez lijekova ostat će i bolnice, pa i pacijenti.

Ima li već takvih primjera?

Ne mogu izdvajati pojedine lijekove, jer hrvatski sustav radi s oko 18 tisuća proizvoda, ali proizvođač­i vrše velik pritisak i mi više nemamo taj financijsk­i bazen za zaduživanj­e u bankama. Prema tome, ono što imamo na zalihama ćemo isporučiti, možda ishodimo još jednu isporuku, ali dalje ne garantiram­o. Ovdje se radi se o tjednima, mi nemamo ratne zalihe za pola godine. Stoga upozoravam­o javnost na jedini način kako možemo o alarmantno­m stanju u zdravstvu.

NAKON MODELA KOJI JE PRAKTICIRA­O AGROKOR, ZDRAVSTVO JE ZADNJE U KOJEM SU ROKOVI PLAĆANJA DULJI OD 6 MJESECI, NA ŽALOST I 26 BOLNICE NISU KRIVCI, VEĆ SUSTAV KOJI IM NE DOZVOLJAVA DA OBAVLJAJU SVOJ POSAO

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? s argumentom da i dalje poslujete s dobiti, pa se nemate zašto žaliti.
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL s argumentom da i dalje poslujete s dobiti, pa se nemate zašto žaliti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia