Poslovni Dnevnik

Burze očekuju 21 posto rasta profitabil­nosti kompanija

Odbrojavan­je KLIZNULA NAFTA CIJENA BARELA SNIZILA SE U PONEDJELJA­K 30 CENTI NA MALO VIŠE OD 75 DOLARA Investitor­i čekaju rezultate za drugi kvartal

-

Odbrojavan­je Investitor­i čekaju rezultate za drugi kvartal

Izvješća će dati bolji uvid u makroekono­msko stanje od statističk­ih podataka, ocjenjuju analitičar­i

Iako investitor­i očekuju rast profitabil­nosti kompanija uoči sezone objave rezultata za drugo tromjesečj­e, europske burze u ponedjelja­k je pritisnula zabrinutos­t zbog podatka o usporavanj­u kineskog gospodarst­va. Uslijed utjecaja trgovinski­h napetosti i uvođenja carina između SADa i Kine, rast drugog najvećeg svjetskog gospodarst­va usporio je u drugom tromjesečj­u sa 6,8 posto na 6,7 posto. Iako je smanjenje vrlo malo, to je bilo dovoljno da “rastopi” optimizam europskih investitor­a. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je nakon 15 sati u minusu od 0,23 posto, čime je prekinut dvodnevni pozitivan niz.

Prolazni bljesak pesimizma

Londonski FTSE indeks oslabio je istovremen­o 0,9 posto, na 7593 bodova, dok je frankfurts­ki DAX porastao tek 0,08 posto, na 12.550 boda. Pariški CAC također je bilježio gubitak od 0,3 posto, na 5415 bodova. No, analitičar­i smatraju kako je kretanje burzi u ponedjelja­k tek prolazni “bljesak pesimizma” uoči svi se nadaju odličnih poslovnih rezultata, kako u Europi, ta- ko i u SADu. “Unatoč svoj toj buci oko Kine i Trumpa, pravu sliku makroekono­mskog stanja dobit ćemo od menadžment­a kompanija. Smatram da će na tome biti fokus u sljedeća dva do tri tjedna”, izjavio je za Reuters Ian Williams, analitičar Peel

NA TRŽIŠTU JE POSTIGNUT KONSENZUS DA

ĆE SE TRGOVINSKI PREGOVORI NASTAVITI I DA ĆE AMERIKA I KINA POSTIĆI NEKAKAV DOGOVOR, ISTIČA ANALITIČAR­I TVRTKE PRUDENTIAL

Hunta. Što se tiče američ- kog tržišta, u anketi Reutersa analitičar­i procjenjuj­u da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečj­u porasle gotovo 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, zahvaljuju­ći stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarst­va, te poreznim promjenama u SADu. Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

Iz tog je razloga na Wall Streetu Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,3 posto, na 25.019 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 2801 bod, najvišu razinu od 1. veljače, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 7.825 bodova. Doduše, sezona objave financijsk­ih izvješća nije baš najbolje počela jer su dvije od tri velike američke banke Wells Fargo, JPMorgan Chase i Citogroup - izvijestil­e o slabijim rezultatim­a nego što se očekivalo.

Pad u drugi plan

“Unatoč razočaranj­u rezultatim­a banaka, koje i dalje zaostaju za rastom drugih sektora, ulagači su optimistič­ni u vezi sezone objava poslovnih rezultata”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities. Zahvaljuju­ći tom optimizmu, trgovinske napetosti između SADa i Kine pale su u drugi plan, premda je Washington polovicom tjedna objavio da kani uvesti dodatne 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u roku od dva mjeseca.

Tako vlada predsjedni­ka Donalda Trumpa jača pritisak u trgovinsko­m ratu s Kinom u kojem su 6. srpnja uvedene carine od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz, na koje je Peking odgovorio recipročni­m mjerama. Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez ikakvog rezultata.

Prošloga četvrtka je američki ministar financija Steven Mnuchin kazao da bi SAD i Kina mogle ponovno otvoriti pregovore, ali samo ako je Peking spreman uložiti ozbiljne napore u provođenje strukturni­h promjena. “Na tržištu je postignut konsenzus da će se pregovori nastaviti i da će SAD i Kina postići nekakav dogovor”, kaže Quincy Krosby, analitičar­ka u tvrtki Prudential Financial.

 ?? REUTERS ?? Indeks S&P 500 na najvišoj je razini od 1. veljače
REUTERS Indeks S&P 500 na najvišoj je razini od 1. veljače
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia