Poslovni Dnevnik

ZAŠTITARI ZBOG AGROKORA SECURITAS ISTISNUO SOKOL MARIĆA S TRONA

Žrtva Agrokora Zlatko Marić više nije vodeći zaštitar, ali dobit mu je triput veća od one vodećeg po prihodima

- SAŠA PAPARELLA

Marić unatoč 50 mil. kuna manjim prihodima povećao dobit, Bilić-Erić istisnuo AKD-zaštitu na peto mjesto, Norac daje najveće plaće

Nakon što mu je prihod pao s 300 milijuna u 2016. na 259 milijuna kuna lani, Zlatko Marić više nije vodeći zaštitar u RH – na prvo je mjesto izbio Securitas Hrvatska, s prihodom koji je porastao sa 188 milijuna na 252 milijuna.

Glavni razlog lošijih rezultata Sokol Marića, koji je dosad stabilno poslovao i čvrsto držao prvo mjesto u sektoru, slom je Agrokora, kompanije prema kojoj je bio snažno izložen. Zbog nastalih komplikaci­ja, Zlatko Marić od lani posluje preko dvije tvrtke, Sokol Marić i Sokol. Njihove smo poslovne rezultate zbrojili, no i u zbroju su pali na drugo mjesto.

Unatoč znatnom padu prihoda, te dvije tvrtke lani su zajedno imale neto dobit od čak 28,4 milijuna, odnosno više nego 2016. S tolikom je dobiti Zlatko Marić i dalje uvjerljivo prvi, iako je i Securitas svoju dobit udvostruči­o, s pet na deset milijuna kuna.

Marić je lani smanjio prosječnu plaću s 3200 na 2550 kuna. Unatoč lošijoj plaći, povećao je broj zaposlenih s 3209 na 3495. Od većih zaštitara, još je samo Securitas povećao broj zaposlenih i to za stotinu, dok su svi drugi značajniji zaštitari smanjili broj radnika, a na tom se tržištu osjeća snažan manjak radne snage.

AKD-zaštita opet u minusu

Trećeplasi­rani je i dalje Klemm Security, koji je sa 16,4 milijuna na drugom mjestu po dobiti, ispred Securitasa.

Do promjene je došlo i na četvrtom mjestu, na koje se probio sesvetski BilićErić, istisnuvši AKDzaštitu. Razlog su slabi rezultati državne tvrtke, čiji je prihod pao sa 94 na 77 milijuna kuna. Nakon što su u 2016. nakon dugo vremena ostvarili dobit, AKDzaštita je lanjsku godinu ponovno završila s minusom, i to većim od četiri milijuna kuna. Broj zaposlenik­a smanjili su za 200, a postavljen­a je i nova uprava, u kojoj sjede Ante Franičević i Renato Raguž.

Što se tiče tvrtke BilićErić, lani se konačno potvrdilo da je, kao što su mediji godinama špekuliral­i, većinski vlasnik bio pokojni Vinko Žuljević Klica. Naime, objavljeno je da je njegova udovica prodala naslijeđen­ih 54 posto udjela, i to Posmrtnoj pripomoći i Matiji Joziću i Slavko Petričević, menadžerim­a BilićErića.

Nokyjevih 4884 kuna plaće

Nakon Klicinog BilićErića i Klemm securityja, tvrtke u vlasništvu Josipa Klemma, donedavnog predsjedni­ka Udruge specijalne policije iz Domovinsko­g rata, na popisu 10 najvećih ove se godine pojavio i Noky security,. još jedna brzorastuć­a tvrtka povezana s nekim od istaknutih protagonis­ta ratnih zbivanja.

Tvrtka je dobila ime po svom prokuristu, umirovljen­om generalboj­niku Mirku Norcu. Noky security osnovan je 2015., godinu dana kasnije već su imali 5,7 milijuna kuna prihoda, da bi lani taj prihod bio utrostruče­n, na skoro 17 milijuna kuna. Prosječna plaća lani je porasla na čak 4884 kuna?

“Plaće naših radnika kontinuira­no rastu zato što smo svjesni da probitak na tržištu moguć jedino kvalitetni­m radom naših djelatnika”, rekao nam je Anton Šajgo, direktor tvrtke Noky security. “Težimo transparen­tnosti i profesiona­lnosti. Lani smo se počeli više javljati u postupcima javne nabave i tako smo povećali prihode. Sva dugovanja redovito podmirujem­o i zato smo dobili nagradu u obliku bonitetne ocjene A+”, dodaje Šajgo.

NOKY JE TREĆA BRZORASTUĆ­A ZAŠTITARSK­A TVRTKA KOJOM UPRAVLJA VAŽAN PROTAGONIS­T RATA

 ?? EPA ?? Dvije tvrtke lani su poslovale s gubitkom
EPA Dvije tvrtke lani su poslovale s gubitkom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia