Poslovni Dnevnik

Uspjeh Vatrenih otkočio novčanike, dnevna potrošnja skočila 15%

Euforija Za prvenstva je u zemlji potrošeno 9,28 mlrd. kn

-

Nogometna euforija prelila se i na novčanike; dan uoči utakmica i na dan samih okršaja potrošnja u trgovini na malo bila je veća u prosjeku između 11 i 15 posto. Za vrijeme Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj je potrošeno 9,28 milijardi kuna, a posebno trljaju ruke ugostitelj­i kojima je rekordan bio dan polufinaln­og sraza s Engleskom s rastom prometa od 17 posto, objavila je Hrvatska gospodarsk­a komora (HGK).

Iz HGK ističu da su velika sportska natjecanja, poglavito europska i svjetska prvenstva u nogometu koja prati gotovo polovina svjetske populacije, značajan impuls gospodarst­vu kroz povećanu potrošnju. I do 10-ak posto veća potrošnja bilježi se najviše kod televizora, sportske opreme, navijačkih rekvizita, putnih aranžmana (poput čarter letova) i u kategoriji hrane i pića, prije svega grickalice, piva i ostalih alkoholnih pića.“Potrošnja u trgovini na malo u odnosu na isto razdoblje lani bila je povećana, osobito na dan pred utakmice i na dan samih utakmica, u prosjeku između 11 i 15 posto”, kaže direktoric­a Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić na temelju podataka o fiskalizac­iji u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja 2018. za trajanja prvenstva. Usporedbe radi, u istih je mjesec dana 2017. promet u trgovini na malo bio manji 4,5 posto, pokazuju podaci iz sustava fiskalizac­ije.

Ugostitelj­i su ukupno fiskalizir­ali 878,8 milijuna kn, 3% više nego lani. Na dan utakmica promet im je u prosjeku rastao 10-ak posto i više, rekord je ostvaren na dan polufinala (17%), dok je u vrijeme borbe za pehar koju su ipak odnijeli Francuzi promet bio 13% bolji nego lani.

 ?? FILIP KOS/PIXSELL ?? Na dane utakmica promet u lokalima rastao je 11-15 posto
FILIP KOS/PIXSELL Na dane utakmica promet u lokalima rastao je 11-15 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia