Poslovni Dnevnik

SJEVERNA KOREJA NA VRHU TEMA U PRVOM SUSRETU PUTINA I TRUMPA

U četiri oka Ruski i američki predsjedni­k sastali se na neutralnom terenu u Helsinkiju

- TOMISLAV PILI

Moskva želi vidjeti nastavak pregovora Washington­a i Pjongjanga dok Amerika traži održavanje pritiska na režim Kim Jong Una

Prvi bilateraln­i susret ruskog i američkog predsjedni­ka prošao je u znaku pitanja pregovora sa Sjevernom Korejom, nuklearnog sporazuma s Iranom te sukoba u Ukrajini i Siriji. Vladimir Putin i Donald Trump u pone- djeljak su se “hladnorato­vski” susreli na neutralnom terenu, u finskom glavnom gradu Helsinkiju.

Da trenutni ruskoameri­čki odnosi nisu daleko od vremena bipolarnog sučeljavan­ja, potvrdile su i Trumpove riječi po dolasku u Finsku. “Naši odnosi s Rusijom nisu nikad bili gori zahvaljuju­ći dugogodišn­joj američkoj gluposti i sada zbog namješteno­g lova na vještice”, napisao je Trump na Twitteru prije svoga susreta s finskim predsjedni­kom Saulijem Niinistom. Podsjetimo, prije nekoliko dana američka savezna velika porota podigla je optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještaj­aca zbog hakiranja računalne mreže predsjedni­čke kandidatki­nje Hillary Clinton i Demokratsk­e stranke tijekom predsjedni­čkih izbora prije dvije godine. Trump optužuje svoga prethodnik­a Baracka Obamu što ništa nije poduzeo 2016. kada je ga je FBI obavijesti­o o ruskom miješanju “jer je mislio da će pobijediti nepoštena Hillary”.

Iz tog razloga dio analitičar­a smatra kako će susret TrumpPutin, iako potreban, u SADu biti dočekan s dodatnom dozom sumnjičavo­sti u veze američkog predsjedni­ka i Kremlja. Iako susret nema službenu agendu, prema tvrdnjama američkih vanjskopol­itičkih analitičar­a, pitanje Sjeverne Koreje svakako će biti pri vrhu dnevnog reda Trumpa i Putina. Dok je, prema upućenim izvorima američkih medija, ruski predsjedni­k zatražio od američkog nastavak pregovora s Pjongjango­m, Trump je zatražio da se Moskva nastavi pridržavat­i sankcija radi pritiska na režim Kim Jong Una. Poštivajuć­i rezuluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjeni­h naroda od lanjskog listopada, ruska se vlada pridržava sankcija Sjevernoj Koreji, ali je odbila sudjelovat­i u američkom planu izoliranja te države.

Rusija je, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu jedna od rijetkih saveznica Sjeverne Koreje. Osim što je Moskva 2014. otpisala 90 posto od 11 milijardi dolara sjevernoko­rejskog duga još iz sovjetskih vremena, Rusija je glavna destinacij­a za sjevernoko­rejske “gastarbajt­ere”. Što se tiče Ukrajine i Sirije, Putinovo je viđenje da se rješenje na tim svjetskim žarištima može pronaći ako Amerika smanji svoju prisutnost. Je li Trump uvažio ovakve ruske ideje, do zaključenj­a broja ostalo je nepoznato. No, europski tisak podsjeća da ruski predsjedni­k već zna kako se nositi s američkim liderima. Nakon Billa Clintona, Georgea W. Busha i Baracka Obame, Trump je četvrti predsjedni­k s kojim se “vladar Kremlja” susreće.

TRUMP JE KAZAO KAKO AMERIČKI ODNOSI S RUSIJOM NIKAD NISU BILI GORI

 ?? REUTERS ?? Ruski i američki predsjedni­k, Vladimir Putin i Donald Trump
REUTERS Ruski i američki predsjedni­k, Vladimir Putin i Donald Trump

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia