Poslovni Dnevnik

Trgovcima u Sloveniji veće plaće i svi praznici neradni

U susjedstvu formalizir­ana veća briga za radnike maloprodaj­e

-

Radnicima će plaće rasti od iduće godine, smjeti će raditi najviše dvije nedjelje u istom mjesecu, ali će biti slobodni tijekom državnih blagdana

Dok je u Hrvatskoj rad u trgovini karakteriz­iran u većini niskim prosječnim plaćama, nepovoljni­m radnim uvjetima i samovolji ‘gazdi’, te neizvjesno­m budućnošću najvećega lanca zbog promjene vlasnika, u susjednoj Sloveniji ta je branša dobila novi kolektivni ugovor, koji zaposlenic­ima pruža veću formalnu zaštitu. Ugovor su potpisali predstavni­ci sindikata trgovine i Gospodarsk­e komore i udruženja poslodavac­a, a stupa na snagu 15. kolovoza.

Smjene i preraspodj­ela

Finance navode da će trajati četiri godine, i da će od 1. siječnja 2019. omogućiti trgovcima rast plaća, koje bi, ovisno o tarifnim razredama, od idućeg srpnja trebale biti prosječno 744,36 do 896,47 eura. Uz to, regulira se rad nedjeljom, već od ovoga rujna.

“Pojedinac će moći radi najviše 20 nedjelja godišnje (dosad 15), no ne više od dvije u istom mjesecu. Radnik ima pravo na dodatak na rad nedjeljom od 100% na bruto plaću ili satnicu”, izdvojio list glavne značajke novoga kolektivno­g ugovora za trgovce u Sloveniji. “Poslodavci će im morati najaviti i kad će raditi, u kojim smjenama, i to tjedan ranije, a o premještan­ju iz npr. jutarnje ‘šihte’ u popodnevnu radnik mora biti obaviješte­n najmanje 24 sata unaprijed. Ne učini li to, poslodavac će ga morati taj dan platiti 100% više”, kazao je o novostima u korist radnika tajnik sindikata radnika trgovine Ladislav Rožič.

Što se tolerira

Uvedene su i zaštićene kategorije, primjerice, poslodavac može omogućiti zaposlenik­u da se brine za dijete do tri godine, na njegov pisani zahtjev, što radnik može otkazati ra- di rada nedjeljom i praznicima. Zaposlenic­i u maloprodaj­i dobili su još jedan ‘bitku’ neradne praznike. Novi kolektivni ugovor, naime, određuje da će trgovine biti zatvorene svih 15 državnih blagdana, od 1. siječnja do 26. prosinca. Dosad nisu radile na njih 10. No, za praznike i blagdane tolerira se rad benzinskih postaje, obiteljski­h trgovina.

Bude li kršenja ugovora o neradu nedjeljom i blagdanom, vlasnik će radniku u mjesec dana od toga prekršaja morati isplatiti iznos jednak 500% osnovne plaće.

RADNIK IMA PRAVO NA DODATAK

NA RAD NEDJELJOM OD 100% NA BRUTO PLAĆU ILI SATNICU, A ZA KRŠENEJ NERADNOG PRAZNIKA MOĆI ĆE BITI PLAĆEN I 500% VIŠE

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Dućani će biti zatvoreni na državne praznike
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Dućani će biti zatvoreni na državne praznike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia