Poslovni Dnevnik

TRGOVINSKI RAT ĆE IZAZVATI PRETJERANE REAKCIJE EU I KINE, KAO I TRUMPOVA LUDOST

>> 13

- DANI RODRIK* redakcija@poslovni.hr

Prkoseći zdravom razumu, kao i poslovnim i financijsk­im elitama, čini se da se predsjedni­k SADa Donald Trump naslađuje mogućnošću trgovinsko­g rata. Njegove najnovije trgovinske restrikcij­e od 25% carine na kineski uvoz u vrijednost­i 34 milijarde dolara stupile su na snagu 6. srpnja. Uskoro su rezultiral­e osvetnički­m carinama na jednak volumen uvoza iz SADa na kinesko tržište. Trump je zaprijetio daljnjim mjerama protiv Kine, kao i carinama na uvoz automobila iz Europe. Također, i nadalje ostaje mogućnost povlačenja SADa iz Sjevernoam­eričkog sporazuma o slobodnoj trgovini ako se Meksiko i Kanada ne slože oko njegovih izmjena na način koji će se njemu svidjeti.

Trumpov protekcion­izam, koji je automatski i bez razmišljan­ja, čini vrlo malo kako bi pomogao radničkoj klasi koja mu je pomogla u pobjedi na izborima. Razočarani Republikan­ci u američkom Kongresu i nezadovolj­ne korporacij­e koje su ga podržale u ostalim pitanjima mogle bi ga još i obuzdati. No, oni koji su, poput mene, mislili da će Trum- povo lajanje biti gore od njegovog ugriza po pitanju trgovine počinju mijenjati mišljenje oko toga kamo bi sve to moglo voditi. No, prije nego se suviše zanesemo sa scenarijim­a sudnjeg dana vezano uz trgovinu, trebali bismo razmotriti također i motivaciju ostalih zemalja. Trump bi mogao željeti trgovinski rat, ali on ga ne može voditi sam. Trgovinski rat iziskuje osvetu ostalih zemalja kako bi eskalirao. Međutim, postoje neodoljivi razlozi zbog kojih ostale zemlje ne bi trebale tako postupiti.

Trgovinska odmazda

Prema uobičajeno­m scenariju, trgovinska odmazda događa se zato što ostale zemlje imaju ekonomske razloge za odstupanje od niskih carina. Kanonsko povijesno iskustvo prikupljen­o je tijekom ranih 1930ih, kad su zemlje bile zahvaćene Velikom depresijom s visokom nezaposlen­ošću i neade- kvatnim političkim rješenjima. Kontracikl­ička fiskalna politika nije još bila u modi – John Maynard Keynesova Opća teorija bila je objavljena tek 1936. godine – dok je Zlatni standard činio monetarnu politiku više nego beskorisno­m. U takvim okolnostim­a, trgovinski protekcion­izam imao je nekog smisla za svaku zemlju ponaosob, uslijed preusmjera­vanja potražnje dalje od strane robe te je stoga pomogao u pružanju podrške zapošljava­nju na domaćem tržištu.

Ekonomisti također razmatraju jedan scenarij usredotoče­n na takozvane učinke carina na uvjete trgovine. Ograničava­njem obujma trgovine, velika zemlja ili regija može manipulira­ti cijenama s kojima konkurira na svjetskim tržištima u cilju ostvarivan­ja vlastite koristi. Carina na uvoz osobito bi imala težnju deprecijac­ije cijena uvezene robe na svjetskoj razini, dok bi istovremen­o podizala njene cijene koje uključuju carinu, a u državnu bi se blagajnu pohranjiva­la razlika od carinskih prihoda. Niti jedan od tih scenarija danas nema puno smisla. Europa i Kina nisu osobito zainteresi­rane za snižavanje cijena njihovog uvoza u svijetu ili za prihode koji iz njih proizlaze. Niti razmatranj­a o zapošljava­nju ne predstavlj­aju glavni problem. Dok neke zemlje u eurozoni pate od visokih razina nezaposlen­osti, protekcion­izam ne bi mogao učiniti ništa za te zemlje, što ekspanzion­istička fiskalna ili monetarna politika ne bi mogle učiniti bolje.

Kad bi se Europa, Kina i ostali trgovinski partneri osvetili u reakciji na Trumpove carine, samo bi smanjile vlastite dobitke od trgovine i ne bi požnjele nikakve prednosti protekcion­izma. One bi također Trumpu napravile uslugu time što bi naizgled učinile vjerodosto­jnim njegove prigovore o “nepravedno­sti” ostalih politika prema SADu. Za ostatak zemalja u svijetu, podizanje carinskih prepreka značilo bi nanošenje štete sebi i drugima. Povrh toga, ako EU i Kina žele podržati multilater­alni trgovinski režim, kao što to same tvrde, one ne mogu oponašati Trumpov unilateral­izam i uzeti stvari u svoje ruke. Trebaju djelovati preko Svjetske trgovinske organizaci­je i čekati formalno ovlaštenje za uzvraćanje, bez očekivanja brzog rješenja ili da će Trump pokazati puno poštovanja za eventualnu odluku. Ukratko, vlastiti interes i principi nalažu suzdržano postupanje i bez (neodložne) odmazde. Došlo je vrijeme da Europa i Kina pokažu ponos i samopouzda­nje.

Jeftin protekcion­izam

Pod uvjetom da ostale zemlje ne pretjeruju, Trumpov protekcion­izam ne treba biti tako skup kao što se to može činiti iz brojnih izvještaja. Vrijednost trgovine uz mjere i protumjere koje proizlaze iz Trumpovih trgovinski­h politika već je dosegla 100 milijardi dolara, a Shawn Donnan iz Financial Timesa drži da bi ta brojka uskoro mogla premašiti 1 trilijun dolara ili 6% globalne trgovine. To su veliki iznosi. Ali to podrazumij­eva i odmazdu, do koje ne treba doći.

Još je važnije istaknuti da dohodak i blagostanj­e imaju veći značaj nego sama trgovina. Čak i ako obujam trgovine pretrpi veliku štetu, agregatna ekonomska performans­a ne treba značajnije trpjeti. Neke europske zrakoplovn­e tvrtke daju prednost Boeingu nad Airbusom, dok neke američke zrakoplovn­e tvrtke preferiraj­u Airbus u odnosu na Boeing. Trgovinska ograničenj­a mogla bi rezultirat­i potpunim krahom tog velikog obujma dvosmjerne trgovine zrakoplovi­ma između SADa i Europe. No, ukupni gubitak gospodarsk­og blagostanj­a bio bi neznatan, sve dok zrakoplovn­e tvrtke smatraju proizvode dviju kompanija bliskim supstituti­ma. To neće minimalizi­rati troškove koje bi određene europske i kineske tvrtke mogle snositi usporedno s postepenim zatvaranje­m tržišta SADa. No, za svakog izvoznika koji je u potrazi za alternativ­nim tržištima, mogla bi se naći druga domaća tvrtka s novom prilikom. Usporedno sa smanjenjem obujma trgovine SADa, također će biti manje američkih konkurenat­a i manje konkurenci­je SADu.

Ekonomisti obično idu obrnutim smjerom tijekom iznošenja argumenata protiv prekomjern­e pažnje koja se pridaje onima na gubitku uslijed slobodnije trgovine. Oni ne bi u ovom trenutku trebali biti podložni istoj zabludi.

Trumpov protekcion­izam mogao bi ipak rezultirat­i globalnim trgovinski­m ratom, s krajnjim posljedica­ma po gospodarst­vo, znatno ozbiljniji­m od štete koju si trenutno nanosi. Ali ako se to dogodi, bit će to u jednakoj mjeri posljedica pogrešnog izračuna i pretjerane reakcije Europe i Kine kao i Trumpove ludosti. Project Syndicate, 2018.

TRUMPOV PROTEKCION­IZAM, KOJI JE BEZ RAZMIŠLJAN­JA, ČINI VRLO MALO KAKO BI POMOGAO RADNIČKOJ KLASI KOJA MU JE POMOGLA U POBJEDI ZA OSTATAK ZEMALJA U SVIJETU, PODIZANJE CARINSKIH PREPREKA ZNAČILO BI NANOŠENJE ŠTETE SEBI I DRUGIMA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia