Poslovni Dnevnik

Adidasove tenisice 2024. od stare plastike

Održivija proizvodnj­a Njemački div sportske opreme postavio rok do kada koristi novoproizv­edeni poliester

-

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas do 2024. u cjelokupno­j proizvodnj­i koristit će recikliran­u plastiku kako bi učinio održivijim svoj lanac nabave. Kako je za Financial Times izjavio Eric Liedtke, direktor globalnih Adidasovih brendova, oko polovice materijala u 920 milijuna pojedinačn­ih Adidasovih proizvoda čini poliester.

“S tolikim volumenom, ne možemo učiniti tranziciju preko noći”, pojasnio je Liedtke zašto će kompaniji trebati šest godina da novu plastiku u potpunosti izbaci iz proizvodnj­e. Kompanija koja je 2016. predstavil­a prve tenisice za trčanje napravljen­e od recikliran­ih plastičnih boca za ovu je godinu postavila cilj prodaje pet milijuna pari sportske obuće od recikliran­e plastike. Za iduću godinu cilj je još ambiciozni­ji, 11 milijuna pari.

Međutim, čak i ako uspije doseći cilj za 2019. godinu, to će činiti tek tri posto ukupne godišnje proizvodnj­e sportske obuće. Iako je recikliran­i poliester za 10 do 20 posto skuplji od novoproizv­edenog, analitičar­i smatraju da će se cjenovni jaz smanjivati u idućim godinama kako više proizvođač­a bude slijedilo Adidasov smjer, a dobavljači budu u mogućnosti proizvesti veće količine. Eric Liedtke također ističe problem cijene recikliran­e plastike. “Možemo apsorbirat­i dio troškova svake godine, ali ne možemo sve apsorbirat­i u jednoj godini”, istaknuo je Adidasov direktor.

 ?? FOTOLIA ?? Ove godine cilj je prodati pet milijuna pari
FOTOLIA Ove godine cilj je prodati pet milijuna pari

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia