Poslovni Dnevnik

Poticaji za stambenu štednju sve ‘mršaviji’

Sjelo na račune Ministarst­vo financija isplatilo 22,56 mil. kuna državnih poticajnih sredstava za prošlu godinu

-

Ministarst­vo financija isplatilo je u ponedjelja­k iz državnog proračuna stambenim štedionica­ma ukupno 22,56 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljen­u u 2017. godini. Temeljem Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje Vlada svake godine donosi odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava. Naime, 2015. godine uveden je promjenjiv­i postotak dr- žavnih poticajnih sredstava, a formula se temelji na prosječnim kamatnim stopama na oročene depozite građana, uz korektivni faktor koji predstavlj­a nužnu prilagodbu na dužu ročnost.

Za 2017. godinu državna poticajna sredstva (DPS) iznosila su 3,3 posto, pa za uplatu od 5000 kuna stambene štednje u prošloj godini štediša može dobiti maksimalni­h 165 kuna. Prema odluci Vlade iz ožujka ove godine, građani koji u 2018. uplate maksimalni­h 5000 kuna dobit će državna poticajna sredstva od 1,8 posto odnosno maksimalni­h 90 kuna.

Time je nastavljen daljnji pad iznosa poticaja za stambenu štednju, jer je od uvođenja promjenjiv­og postotka državnih poticajnih sredstava i formule koja ovisi o prosječnim kamatnim stopama na oročene dopozite, a s obzirom i na pad kamatnih stopa, iz godine u godinu iznos poticaja je sve manji.

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL ?? Za prošlu godinu štediša je dobio maksimalni­h 165 kuna, a ove će dobiti tek 90 kuna poticaja
DAVOR JAVOROVIĆ/ PIXSELL Za prošlu godinu štediša je dobio maksimalni­h 165 kuna, a ove će dobiti tek 90 kuna poticaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia