Poslovni Dnevnik

Markus Geyer, Bipa

‘Hrvatsko tržište nam donosi rast, još ćemo ulagati’

- ANA M MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.fi ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Nemamo poseban f fokus na neki grad i trenutno radimo na projektima otvaranja otvar novih poslovnica od Slavo Slavonije do Dalmacije. Vjerujem Vjerujemo u nastavak pozitivnog razvoj hr hrvatskog tržišta

Bipa kao jedan od europskih lidera dera u sektoru robe široke potrošnje trošnje (FMC (FMCG) dobre poslovne ne rezultate ostvaruje ostva i u Hrvatskoj. skoj. U prilog tom tome ide i činjenica da je taj austrijsk austrijski lanac drogerija ove godine kod nas otvorio ukupno pno 10 trgovin trgovina te među njima i 100. Bipinu p poslovnicu u Hrvatskoj. vatskoj. K to tome je zaposleno i više od 50 novih djelatnika, za Poslovni j je dnevnik otkrio izvršni dire direktor Bipe za Hrvatsku vatsku Mark Markus Geyer, uz još nekoliko de detalja o poslovnim planovima kompanije koja uz Muller i d dm čini okosnicu hrvatskog dro drogerijsk­og tržišta.

Markus Geyer, izvršni direktor Bipe Bip za Hrvatsku, govori o rezultatim­a, p planovima za širenje te inovativni­m koncept konceptima

tim iskorakom? Radi li se možda o diktiranju novih trendova?

Naša snaga su upravo inovacije. S time u vezi htjeli smo napraviti nešto novo i u ovom obliku, dosad neviđenom na hrvatskom tržištu.

Tako se rodila ideja o Bipa Backstage formatu, inovativno­m tržišnom konceptu kojim naglašavam­o još jednu snagu Bipe, a to su make up proizvodi po prihvatlji­voj cijeni. I to ne samo vrhunski proizvodi top brendova po kojima smo dosad bili prepoznati, nego sada i usluge profesiona­lnog šminkanja - sve na jednom mjestu.

Kakvi su Bipini prošlogodi­šnji rezultati na hrvatskom tržištu? Primjećuje­te li da se kupovna moć ovog dijela Europe, konkretno Hrvatske, popravila?

U Hrvatskoj prihodi rastu više od 20 posto, dok u usporedbi s cjelokupni­m tržištem rastemo više i sve nas to raduje i ohrabruje. Moram priznati kako smo jako zadovoljni rezultatim­a Bipe u Hrvatskoj. Hrvati vole drogerije. Ne mogu govoriti za ostala europska tržišta na kojima sigurno postoje i drugi lanci, barem jednako uspješnih drogerija, ali znam kako hrvatski kupac voli kupovati u drogeriji.

A što se tiče pitanja što najviše kupuju, nema jednoznačn­og odgovora. Naime, kada tražite od trgovca odgovor na to pitanje, to onda ispadne sve osim jednostavn­og odgovora: je li to artikl kojeg prodajemo najviše komadno ili artikl s kojim ostvarujem­o najveće prihode itd. Jako je važno i doba godine o kojem govorimo ali i lokacija neke poslovnice. Primjerice, sada definitivn­o najviše prodajemo sredstava za sunčanje u poslovnica­ma u obalnom području Republike Hrvatske, ali i dalje imamo kupce koji kupuju najviše sredstva za pranje rublja nego bilo koju drugu kategoriju proizvoda. Parfemi su tako prije Božića jako važna kategorija. Ono što želim reći je da FMCG nije jednoobraz­an i vrlo je kompleksan.

Kako biste generalno opisali trenutno stanje FMCG industrije u Hrvatskoj, koji su aktualni trendovi, a koji su s druge strane izazovi?

Najveći trend u FMCG sektoru posljednji­h godina je definitivn­o digitaliza­cija poslovanja na svim razinama. Mislim kako je retail na početku te priče te kako nas tek očekuju velike promjene.

Isto tako, posljednji­h nekoliko godina se skratio životni ciklus proizvoda, što stvara dodatni pritisak na industriju da češće izbacuje sve inovativni­je proizvode.

Je li izlazak austrijske Bille s domaćeg tržišta utjecao na Bipu, s obzirom na to da je riječ o maloprodaj­nim lancima istog koncerna?

Kao rezultat promjena dobili smo neovisnu i samostalnu tvrtku. Ranije smo se, u poslovanju, dijelom oslanjali na Billu te imali mogućnost koristiti njezine resurse, posebice kada je riječ o odjelima poput računovods­tva, IT, logistike i drugih.

U protekle dvije godine, kao rezultat razdvajanj­a, uspostavil­i smo ove funkcije interno, što je rezultiral­o stvaranjem novih 30-ak radnih mjesta.

Na kojim tržištima bilježite najbolje rezultate, odnosno koje zemlje su vam najvažnije, a na kojima tek želite učvrstiti svoj položaj?

Zadovoljni smo rezultatim­a u Hrvatskoj, kao što sam već istaknuo. Vjerujemo kako će se rast, potpomognu­t pozitivnim prognozama za hrvatsku ekonomiju, nastaviti i dalje u sljedećih pet godina.

Planiramo nastaviti s investicij­ama u razvoj prodajne mreže i povećanje broja poslovnica kako bismo povećali dostupnost.

Pogodnosti za kupce poput loyalty kartica danas su izuzetno bitni u retail sektoru. Koliko su oni konkretno u slučaju Bipe važni u zadržavanj­u postojećeg broja kupaca?

Prema mom iskustvu, sve ovisi o kupcu tj. pojedincu i njegovim potrebama te željama. Nekoga pokreće popust, a neko je lojalan nekom brandu jer ga motiviraju nagrade unutar programa nagrađivan­ja vjernosti.

Mislim kako je krajnje opasno za bilo koga u retailu, ako i kada, pokuša pojednosta­vljivati i banalizira­ti interakcij­u s kupcem. Jedini ispravan put je uzeti u obzir ‘big data’, koliko god to kompleksno bilo, kao bazu za poslovne odluke i strateško planiranje.

Imate li planova za daljnje širenje u Hrvatskoj u sljedećih pet godina; u koje naše gradove biste željeli dovesti Bipu?

Nemamo poseban fokus na neki grad i trenutno radimo na projektima otvaranja novih poslovnica od Slavonije do Dalmacije. Vjerujemo u nastavak pozitivnog razvoj hrvatskog tržišta i vidimo svoju priliku u dodatnom osnaživanj­u svoje pozicije na tržištu otvaranjem novih poslovnica. Sada već imamo više od 100 poslovnica diljem Hrvatske, a namjeravam­o, u godinama koje dolaze, nastaviti s investiran­jem u mrežu novih poslovnica, ali iu renoviranj­e postojećih prema novom konceptu.

Na kraju, je li Bipa aktivna u društveno odgovornom poslovanju i u kojim aktivnosti­ma?

Imamo više od 600 zaposlenik­a a nove članove Bipa tima primamo gotovo na dnevnoj bazi. To nas čini jako sretnima jer se nadamo kako će i naše daljnje investicij­e malim dijelom doprinijet­i pozitivnom razvoju hrvatske ekonomije.

VJERUJEMO KAKO ĆE SE NAŠ RAST, POTPOMOGNU­T POZITIVNIM PROGNOZAMA ZA HRVATSKU EKONOMIJU, NASTAVITI I DALJE U SLJEDEĆIH PET GODINA

 ??  ??
 ??  ?? Vaša 100. trgo trgovina, otvorena nedavno u Zag Zagrebu, ponešto se svojim konc konceptom razlikuje od ostatka tržišt tržišta u ovom segmentu. Što st ste željeli poručiti
Vaša 100. trgo trgovina, otvorena nedavno u Zag Zagrebu, ponešto se svojim konc konceptom razlikuje od ostatka tržišt tržišta u ovom segmentu. Što st ste željeli poručiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia